Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ostrość tła
Autor Wiadomość
Gan 
Początkujący

Wysłany: Wto 06 Paź, 2009   Ostrość tła

Witam! ;)

Mam takie małe pytanie. :oops: Jakie trzeba mieć ustawienia w aparacie żeby tło było dobrze rozmyte??? Jakie muszą być ustawienia??? Czy może można to zrobić jakimś programem graficznym? A jak tak to jakim? (najlepiej jakimś prostym) ;)

Wiem jak robić ostrość na pierwszym planie lub na nieskończoność. Ale ja czasem mam za bardzo "widoczne" tło. Także jak mogę je jakby bardziej rozmyć???

Z góry dziękuje za pomoc. :)

Gan.

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Wto 06 Paź, 2009   

Gan, otwórz przysłonę, głębia ostrości będzie wtedy mniejsza. Ładniejsze rozmycie tła uzyskasz też jeśli zadbasz o to, by tło było daleko od obiektu. Lepiej też użyć dłuższej ogniskowej z większej odległości, niż krótszej z bliska.

Na komputerze możesz rozmyć na przykład w darmowym GIMPie, tylko będziesz musiał zaznaczyć co ma być rozmyte, a co nie. Poczytaj o maskach i obróbce na warstwach.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Gan, http://www.szerokikadr.pl...glebia_ostrosci

jakim aparatem fotografujesz?

Gan 
Początkujący

No aktualnie Sony HX1.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No ale w tym aparacie to raczej nie masz możliwości nastaw manualnych...

luke130 
Rozmowny

Wysłany: Sro 07 Paź, 2009   

hijax_pl napisał/a:
No ale w tym aparacie to raczej nie masz możliwości nastaw manualnych...

Obok Automatu coś tam jednak jest. Producent twierdzi że jest możliwość ustawiania pełnego manuala. Ile w tym prawdy to tylko kolega Gan może nam powiedzieć.
@Gan staraj się robić zdjęcia w trybie manualnym z możliwie najmniejszą przysłoną (tzn numerek oznaczający przysłonę musi być jak najmniejszy). Tryb manualny wiąże się niejako z dwiema rzeczami: musisz wypraktykować jakie maja być wartości czasu i przysłony (automatyka nie będzie działała), to raz. I dwa jak już dojdziesz do wniosku że bardzo zależy Ci na rozmytym tle to walniesz w kąt kompakta i przejdziesz na lustrzankę. Tu panowanie nad głębią ostrości to bułka z masłem.

Gan 
Początkujący

No na razie robię zdjęcia na Sony XH1 i to mi odpowiada :) Ma kilka ciekawych funkcji. A pełny tryb M ma ten model więc nie wiem o co chodzi.

A co myślicie o takich aparatach jak:

1. Nikon D90
2. Olympus E-620

Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami. Ten Nikon jest lepszy ale i droższy a u mnie cena też gra rolę ważną. Także proszę o radę jeśli chodzi o te modele aparatu, który wybrać. :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nikon D5000 da Ci tą samą jakość co D90 za mniejsze pieniądze. Być może atutem dla Ciebie będzie odchylany wyświetlacz? W zestawie z obiektywem N18-105VR będzie bardzo dobrym wyborem.

Gan 
Początkujący

Tak, ten Nikon D5000 jest trochę tańszy. Właśnie przeczytałem test i chyba nawet jest to niezły sprzęt. Tylko ma mniejszy ekran lcd troszkę od D90, no ale to nie jest taka wada dla mnie. Ja po prostu przyzwyczaiłem się do 3 cali. A odchylany wyświetlacz jest bardzo dobry dla mnie tylko że do zdjęć makro i do zoomu. Właśnie! Jak w tym aparacie wygląda zoom optyczny???

Czyli jakość zdjęć będzie tego Nikona lepsza od mojego Sony HX1????? Bo chce mieć pewność, nie chce kasy w błoto wyrzucić. Na razie rozglądam się na rynku lustrzanek bo kompletnie się nie znam który model jest dobry... :roll:

A jeśli chodzi o obiektyw to często w zestawie jest: obiektyw kitowym AF-S DX 18-55 VR - czyli rozumiem, że tego obiektywu mam nie brać????

Mam wziąć ten: N18-105VR ???

P.S. Przepraszam że zmieniłem temat tego wątku. Ale nie wiem jak mam zmienić teraz tytuł tego tematu :/
Ostatnio zmieniony przez Gan Sro 07 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Gan napisał/a:
Jak w tym aparacie wygląda zoom optyczny???

:zalamany: Nie wyglada, bo aparat nie ma czegos takiego. Zalezy od tego jaki podepniesz obiektyw.
Jakosc zdjec bedzie lepsza niz z hx1 pod warunkiem, ze czegos osobiscie nie zepsujesz.
Gan napisał/a:
Mam wziąć ten: N18-105VR ???

Tak.

Gan 
Początkujący

Ja wiem że zoom zależy od obiektywu w lustrzankach. Ja nigdy nie miałem lustrzanki więc ciekawy jestem np. jak wygląda zoom w tym polecanym przez was obiektywie N18-105VR.

Szukałem na google specyfikacji ale coś znaleźć nie mogę. :???:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

105:18=5,83

Gan 
Początkujący

Aha, dzięki za odpowiedzi. :)

Więc chyba poważnie się zastanowię nad tym Nikonem. Kiedyś myślałem nad Canonem, ale chyba Nikony są tańsze... :???:

Jeszcze raz dzięki!!!

Pozdrawiam!

P.S. Chociaż to i tak cena zależy od modelu aparatu...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Gan, zoom jest manualny, tzn kręcisz obiektywem, a on zmienia swój kształt - czyli właściwości optyczne, w sumie to samo robisz z obiektywem w swoim HX1 tyle że używasz przycisków +/- ;)

Gan 
Początkujący

Okej, to już wszystko wiem. Szkoda tylko, że ten obiektyw ma tak mały zoom (5,83). Ja już się przyzwyczaiłem że mam 20x zoom optyczny. A pewnie obiektyw z takim zoomem do tego Nikona D5000 kosztuje krocie :(

Eh... ale i tak dzięki za rady. Pewnie gdzieś na wiosnę sobie zmienię aparat..., na razie jeszcze pobawię się moim HX1. :) Ta funkcja panoramy jest przereklamowana :zalamany:
Ostatnio zmieniony przez Gan Sro 07 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu