Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam takie małe pytanie. Jakie trzeba mieć ustawienia w aparacie żeby tło było dobrze rozmyte??? Jakie muszą być ustawienia??? Czy może można to zrobić jakimś programem graficznym? A jak tak to jakim? (najlepiej jakimś prostym)
Wiem jak robić ostrość na pierwszym planie lub na nieskończoność. Ale ja czasem mam za bardzo "widoczne" tło. Także jak mogę je jakby bardziej rozmyć???
Gan, otwórz przysłonę, głębia ostrości będzie wtedy mniejsza. Ładniejsze rozmycie tła uzyskasz też jeśli zadbasz o to, by tło było daleko od obiektu. Lepiej też użyć dłuższej ogniskowej z większej odległości, niż krótszej z bliska.
Na komputerze możesz rozmyć na przykład w darmowym GIMPie, tylko będziesz musiał zaznaczyć co ma być rozmyte, a co nie. Poczytaj o maskach i obróbce na warstwach.
No ale w tym aparacie to raczej nie masz możliwości nastaw manualnych...
Obok Automatu coś tam jednak jest. Producent twierdzi że jest możliwość ustawiania pełnego manuala. Ile w tym prawdy to tylko kolega Gan może nam powiedzieć.
@Gan staraj się robić zdjęcia w trybie manualnym z możliwie najmniejszą przysłoną (tzn numerek oznaczający przysłonę musi być jak najmniejszy). Tryb manualny wiąże się niejako z dwiema rzeczami: musisz wypraktykować jakie maja być wartości czasu i przysłony (automatyka nie będzie działała), to raz. I dwa jak już dojdziesz do wniosku że bardzo zależy Ci na rozmytym tle to walniesz w kąt kompakta i przejdziesz na lustrzankę. Tu panowanie nad głębią ostrości to bułka z masłem.
No na razie robię zdjęcia na Sony XH1 i to mi odpowiada Ma kilka ciekawych funkcji. A pełny tryb M ma ten model więc nie wiem o co chodzi.
A co myślicie o takich aparatach jak:
1. Nikon D90
2. Olympus E-620
Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami. Ten Nikon jest lepszy ale i droższy a u mnie cena też gra rolę ważną. Także proszę o radę jeśli chodzi o te modele aparatu, który wybrać.
Nikon D5000 da Ci tą samą jakość co D90 za mniejsze pieniądze. Być może atutem dla Ciebie będzie odchylany wyświetlacz? W zestawie z obiektywem N18-105VR będzie bardzo dobrym wyborem.
Tak, ten Nikon D5000 jest trochę tańszy. Właśnie przeczytałem test i chyba nawet jest to niezły sprzęt. Tylko ma mniejszy ekran lcd troszkę od D90, no ale to nie jest taka wada dla mnie. Ja po prostu przyzwyczaiłem się do 3 cali. A odchylany wyświetlacz jest bardzo dobry dla mnie tylko że do zdjęć makro i do zoomu. Właśnie! Jak w tym aparacie wygląda zoom optyczny???
Czyli jakość zdjęć będzie tego Nikona lepsza od mojego Sony HX1????? Bo chce mieć pewność, nie chce kasy w błoto wyrzucić. Na razie rozglądam się na rynku lustrzanek bo kompletnie się nie znam który model jest dobry...
A jeśli chodzi o obiektyw to często w zestawie jest: obiektyw kitowym AF-S DX 18-55 VR - czyli rozumiem, że tego obiektywu mam nie brać????
Mam wziąć ten: N18-105VR ???
P.S. Przepraszam że zmieniłem temat tego wątku. Ale nie wiem jak mam zmienić teraz tytuł tego tematu :/
Ostatnio zmieniony przez Gan Sro 07 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie wyglada, bo aparat nie ma czegos takiego. Zalezy od tego jaki podepniesz obiektyw.
Jakosc zdjec bedzie lepsza niz z hx1 pod warunkiem, ze czegos osobiscie nie zepsujesz.
Ja wiem że zoom zależy od obiektywu w lustrzankach. Ja nigdy nie miałem lustrzanki więc ciekawy jestem np. jak wygląda zoom w tym polecanym przez was obiektywie N18-105VR.
Szukałem na google specyfikacji ale coś znaleźć nie mogę.
Gan, zoom jest manualny, tzn kręcisz obiektywem, a on zmienia swój kształt - czyli właściwości optyczne, w sumie to samo robisz z obiektywem w swoim HX1 tyle że używasz przycisków +/-
Okej, to już wszystko wiem. Szkoda tylko, że ten obiektyw ma tak mały zoom (5,83). Ja już się przyzwyczaiłem że mam 20x zoom optyczny. A pewnie obiektyw z takim zoomem do tego Nikona D5000 kosztuje krocie
Eh... ale i tak dzięki za rady. Pewnie gdzieś na wiosnę sobie zmienię aparat..., na razie jeszcze pobawię się moim HX1. Ta funkcja panoramy jest przereklamowana
Ostatnio zmieniony przez Gan Sro 07 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10