Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Skoro jesteś tak napalony na to szkło to kup je Po fotografuj trochę więcej, myślę, że warto byś miał świadomość, że jak robisz zdjęcie, co oznaczają poszczególne parametry, potem przyjdzie czas na jasne szkło i wysokie iso.
1,7 jasna
Poza tym jak masz kita to ustaw sobie na 50 mm i zobacz czy taki zakres Ci odpowiada na fotografowanie sportu i koncertów
Ksiązka już w drodze Bryan Peterson jednak nie wiem czy kupować od pierwszego wydania w zwyż czy np odrazu czas naswietlania. Raczej ten temat mnie interesuje najbardziej
Zacznij od "Ekspozycja bez tajemnic", potem, a najlepiej razem "Kreatywna fotografia bez tajemnic", a dopiero na końcu "Czas naświetlania bez tajemnic".
Jeśli chodzi o fotografię sportu, a w szczególności koszykówki. Pooglądaj magazyny sportowe i popatrz jak wyglądają kadry z takiej imprezy. Potem zastanów się gdzie musiałbys stać, aby widzieć tak samo jak aparaty zawodowych fotografów. Potem zastanów się jakie kąty widzenia są potrzebne do tego aby zrobić podobne "zawodowe" ujecia. Jeżeli chciałbyś np. zrobić zdjęcie zawodnika wyskakującego znad siatki, z przodu, to musisz mieć bardzo długa ogniskową i ustawić się ze statywem (właśnie pomyśl o statywie) aż za tylnią linią boiska. Robiąc pod kątem możesz zainstalować się w środku pola. Może pomyśl o drabince, na której będziesz mógł stanąć. Wtedy jeśli nie statyw to chociać inne podparcie albo jedna noga. Zdjęcia z sufitem hali w tle, z dołu i/lub z tyłu zawodnika, nie są zbyt ciekawe.
Zdjęcia, które pokazałeś na dłuższych ogniskowych, według mnie są poruszone. Może za bardzo ufasz stabilizacji matrycy w Sony. Przy dynamicznych akcjach, które śledzisz aparatem, stabilizacja może przeszkadzać (nie musi). Trzeba zrobić próby. To tyle ode mnie. Powodzenia
Dzieki sliczne, ta stabilizacja wedlug mni to wogole pic na wode...
chociaz ostatnio zauwazylem ze przy dlugim czasie naswitlania jak jest ona wlaczona cos brzeczy a jak nie to cichutko bede myslal nad minolta
powiem, ze napalilem sei na to swiatlo 1,7 zobaczymy. Mysle ze zakres 50mm jest jak najbardziej ok do tych rzeczy. Pozniej bd zbieral na np: sigme, albo w tym czasie uzbieram na cos lepsego. A przed tym wszytkim wezme sie za ksiazki.
Niestety panie Bogdanie jestem juz w polowie "czasu naswietlania" takze wiec dokoncze i sprawdze reszte ; )
ps: tak na marginesie, myslalem o tym aby zrobic jakies suepr ekstra zdjecie o swicie na polu lub podobnym tle i wywolac to tak abym mial z tego duzy fajny plakat tak sobie myslalem poniewaz jestem po remoncie pokoju i mam puste sciany. Jak ustawic aparat do takiego dzialania ?? napewno iso 100 przeslona powyzej 7-8 i czas jaki dobierze mi aparat mysle od 1/40-1/200 ?
co wy na to ? probowaliscie cos takiego ? jaki mniej wiecej koszt i jaki najlepszy efekt na duzym formacie ??
Zamiast minolty za 550 można Sony DT 50mm f/1.8 SAM za 650, nowy, na gwarancji, z silnikiem, a stabilizacja to nie pic na wodę a jej skuteczność w dużym stopniu zależy od tego jak trzymasz aparat ale cudów nie ma, no i jak działa to bzyczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11