Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamron 17-50 jakość przy f/2.8
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 15 Paź, 2009   

B o g d a n napisał/a:
Niestety nie jestem "rozgarnięty" i nie chciało mi się "wyławiać" ostrych fotek z 6432 sztuk, choć przejrzałem ich kilka stron. Nie mogłem uwierzyć, że prawie wszystkie są jakie są i dlatego napisałem, że "chyba zły podałes przykład" i tyle w temacie.

dlatego pewnie podlinkowałeś te z pierwszej strony, za dużo onetu.

B o g d a n napisał/a:
i widzę niestety mydełko :cry:
A myslałem, że tylko 17-85 na 17mm może takie wykonać :roll:

Dlatego pewnie 17-85 jest ostrzejsze od tamrona na 2.8 :mrgreen: :razz:
B o g d a n, w ten sposób przekonuj sam siebie i miłej zabawy :grin:

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Czw 15 Paź, 2009   

kozidron napisał/a:
Dlatego pewnie 17-85 jest ostrzejsze od tamrona na 2.8
B o g d a n, w ten sposób przekonuj sam siebie i miłej zabawy

Ja nikogo, do niczego, nie przekowywałem, tylko grzecznie wyraziłem swoją opinię, na podstawie podlinkowanego przez Ciebie materiału.

Próbowałem, ale widzę, że z Panem kozidron nie da się na tym forum normalnie dyskutować. :neutral:
Amen

vdr 
Bywalec

Wysłany: Pią 16 Paź, 2009   

KaleSonyMaRację napisał/a:
Poleciłbym ten obiektyw tylko komuś kogo nie lubię. Tragedia jeśli chodzi o odwzorowanie bar i bokeh, do tego częste problemy z ff i bf, kiepska budowa, obiektyw dla naprawdę naiwnych fotoamatorów.

a jaka jest alternatywa?

zarówno 17-40L, jak i 17-55 IS są sporo droższe, do tego L-ka, choć o jakości legendarnej, ma gorsze światło i mniejszy zakres (a jej fantastycznych możliwości i tak nie będę w stanie w pełni wykorzystać, bom początkujący dopiero)

kozidron
[Usunięty]

B o g d a n napisał/a:
Ja nikogo, do niczego, nie przekowywałem, tylko grzecznie wyraziłem swoją opinię, na podstawie podlinkowanego przez Ciebie materiału.

B o g d a n, link był do ponad 5tysia fot z pixel-peeper, ty wyraziłeś opinie akurat do 3 pierwszych z brzegu, które wyglądały na wesołe pstryki walnięte od tak.

B o g d a n napisał/a:
ale widzę, że z Panem kozidron nie da się na tym forum normalnie dyskutować. :neutral:

normalnie to jest jak ? B o g d a n, konkretnie to się odniosłeś do 3 fotek, które ty podlinkowałeś a nie do całego linka(bo i całość oglądać byłoby cięzko). W linku można znaleźć możliwości szkła, jeden bedzie szukał na wykresach inny na zdjęciach.
Dalej to już rozmowa o bananie a no i jeszcze że TY akurat widzisz mydełko na 17mm, tylko te 3 co ty podlinkowałeś akurat były na 50mm ale pewnie gdzieś na jakieś z tych 5 tysiąca fotek znajdą się i takie na których będzie mydełko.
Do czego zmierzam, twój 17-85 nigdy nie zamydli na 2.8, nie zamydli nawet na 3,5.
Z tamrona można wycisnąć sporo witamin pomimo jego paru istotnych wad i taki był mój wniosek w poście do którego początkowo się odniosłeś.

as... 
Entuzjasta

vdr napisał/a:
Poleciłbym ten obiektyw tylko komuś kogo nie lubię. Tragedia jeśli chodzi o odwzorowanie bar i bokeh, do tego częste problemy z ff i bf, kiepska budowa, obiektyw dla naprawdę naiwnych fotoamatorów.

a jaka jest alternatywa?

zarówno 17-40L, jak i 17-55 IS są sporo droższe, do tego L-ka, choć o jakości legendarnej, ma gorsze światło i mniejszy zakres (a jej fantastycznych możliwości i tak nie będę w stanie w pełni wykorzystać, bom początkujący dopiero)

nie ma alternatywy :lol:

Jak chcesz jasno to 17-55, jak chcesz trwałość i inne takie tam to 17-40L .
pomijam inne obiektywy tak zwane "zamienniki" ...
bo tam częście występują problemy z ich jakością oraz z af tzn. bf/ff

myslidar 
Rozmowny

A w obiektywach Canona BF/FF nie występuje? :mrgreen:

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sob 17 Paź, 2009   

myslidar napisał/a:
A w obiektywach Canona BF/FF nie występuje? :mrgreen:
W systemie Canona z moich doświadczeń w obiektywach Canona BF/FF jest w 5% procentach szkieł, w Tamronach / Sigmach jest to ok 40% szkieł. Różnica dość istotna... Arek pewnie napisze że w przypadku Sigm przesadzam... może mam pecha ale na takie obiektywy trafiam.

myslidar 
Rozmowny

Z tego co czytam, słyszę i czego mogę doświadczać to zasada jest mniej więcej taka: Sigma robi obiektywy z BF/FF, ale potrafi je dobrze skalibrować, u Canona jest mniej wpadek, ale jak już się pojawi to trzeba do serwisu odsyłać kilka razy.

Kalibracja Sigmy trwa 5 dni i jest zupełnie darmowa. Kupując szkiełko tego producenta trzeba to wziąć pod uwagę, a efekty mogą być bardziej niż zadowalające.

Druga sprawa jest taka, że w nowych puszkach mamy możliwość regulacji AF, więc ten problem w większości przestaje istnieć.

kozidron
[Usunięty]

Cytat:
Druga sprawa jest taka, że w nowych puszkach mamy możliwość regulacji AF, więc ten problem w większości przestaje istnieć.

znaczy ta mikro kalibracja cudów nie czyni i nie ma co się oszukiwać przynajmniej na 50D nie wiem jak to jest w nikonach ale wracając do tematu kalibracji czasem nawet serwis się wykłada.

goltar 
Optyczny

myslidar napisał/a:
Kalibracja Sigmy trwa 5 dni i jest zupełnie darmowa. Kupując szkiełko tego producenta trzeba to wziąć pod uwagę, a efekty mogą być bardziej niż zadowalające.
Prawda.
myslidar napisał/a:
Tak, ale tylko w przypadku stałek. W przypadku zoomów kiepsko to się sprawdza, ponieważ często dla każdej ogniskowej trzeba ustawić inną wartość korekcji. W przypadku stałek też nie jest zawsze idealnie poniważ kilka osób pisało np o problemie FF/BF w Sigmie 50mm w zależności od odległości ostrzenia. Tu korekcja z poziomu body także nie pomoże.

as... 
Entuzjasta

Problem nie przestaje istnieć nawet przy 50d, brat napalił się na sigmę 50 1.4 , 6sztukę już udało się skalibrować na 50d, tylko co z tego jak była mydlana :lol: :lol:

na 50d, działał idealnie c17-55(brata) moje 17-40L i 70-200L natomiast sigmy 50 1.4 przewaliliśmy ich kilka.
-co dziwne obiektyw naprawdę fajny, na moim 350d udało się znaleźć sztukę która była ostra na f1.4 oraz nie miała ff/bf do 3 metrów, powyżej nawet środkowy punkt af miał rozrzut kilku domów ( robiąc zdjęcia z okna ).. :lol: :lol:

już dawno tak dobrze nie bawiłem, brat w sumie wydał z 200pln na paliwo jeżdżąc w tą i z powrotem...

trzeba dozbierać 2k pln i może na współę qpić 50L

więc jak ktoś pisze o możliwośći kablibrowania to 5szt sigmy 50 1.4 nie udało się skalibrować.
Proszę więc nie pisać o ...... :???:

jak znajdę chwilę czasu i chęci to może wrzucę zdjęcia próbami af na domach :lol: :lol:

kozidron
[Usunięty]

as... napisał/a:
więc jak ktoś pisze o możliwośći kablibrowania to 5szt sigmy 50 1.4 nie udało się skalibrować.

as..., bo ty masz jakiegoś wybitnego pecha i brat też :mrgreen: :wink:
Mi się za to same padliny S10-20 trafiały aż w końcu oceniłem rezygnację a kolega na 50D ma świetną sztukę S10-20 i bardzo sobie chwali, użył nawet zwrotu że jest ostrzejsza od jego C24-70L -tylko oceniam, że chyba się zagalopował albo bredził :mrgreen:

as... 
Entuzjasta

czy ja wiem czy mam pecha, miało być jak zawsze "taniej i lepiej" szkło zamiennik..
a tu duupa...

obiektyw naprawdę dawał genialne obrazu na f1.4 do 3metrów ( prawie każda sztuka tak miała )

teraz poczytałem w necie, nawet tutaj na forum że tak jest z sigmą 50 1.4, może jednak warto kupić archaicznego canon-a 50 1.4

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

as... napisał/a:
obiektyw naprawdę dawał genialne obrazu na f1.4 do 3metrów ( prawie każda sztuka tak miała )

na podstawie opinii z różnych forów można stwierdzić, że to relatywnie częsta "przypadłość" tego obiektywu.

vdr 
Bywalec

as... napisał/a:
vdr napisał/a:

a jaka jest alternatywa?

nie ma alternatywy :lol:

Jak chcesz jasno to 17-55, jak chcesz trwałość i inne takie tam to 17-40L .
pomijam inne obiektywy tak zwane "zamienniki" ...
bo tam częście występują problemy z ich jakością oraz z af tzn. bf/ff

chciałbym jasno, ale 17-55 to jednak ponad 3500zł, a poza tym duży i ciężki...
jeśli nie Tamron to chyba już bardziej 17-40L.

ale może jednak warto spróbować upolować dobry egzemplarz Tamrona?

Odpowiedz do tematu