Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lampa a szybkość klatek na sek
Autor Wiadomość
daimon79 
Uczestnik

Wysłany: Nie 01 Lis, 2009   Lampa a szybkość klatek na sek

witam wszystkich w temacie lamp jestem totalnie nieopierzony.Chcialem sie zapytac o pewna ceche lamp.Widzialem w filmie pewnym jak lampa raz za razem blyskala oczywiscie zgodnie i rownoczesnie z robieniem fotek z apratu.Nie wiem moze bylo z 10 fotek jedna za druga i lampa te 10 razy blyskala ...raz za razem .
1) Czy te ceche maja wszystkie lampy?czy tylko niektore z wlasnym zasilaniem?
2)czy i jaka polecacie do sony alpha 350 dobra lecz tania wlasnie z taka cecha szybkostrzelnosci.
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 26 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 01 Lis, 2009   

W typowych lampach systemowych jest to powiązane z wybraną mocą błysku. Krótko mówiąc jeśli lampa ma ustawioną pełną moc (1/1) to po błysku będziesz musiał poczekać aż się ponownie naładuje. Jeśli natomiast ustawisz połowę mocy, czyli 1/2, w tym przypadku pewnie lampa będzie mogła błysnąć dwa razy. Wychodziło by z tego że przy mocy 1/128 - da się błysnąć 8 razy. I jest to prawda, choć przy takiej ilości błysków możemy się otrzeć o zabezpieczenie lampy przeciw przegrzaniem (o ile ma wbudowane takie zabezpieczenie)

Usjwo 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Wychodziło by z tego że przy mocy 1/128 - da się błysnąć 8 razy.

Mowi jeden informatyk/programista do drugiego
- pozycz 1000 zl
- dla rownego rachunku pozycze Ci 1024 zl
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kocur 
Maniak

A ja właśnie sprawdziłem, moja 580-tka przy 1/2 mocy błyska raz (dwa razy dopiero jak dam 1/2 -2/3EV), przy 1/4 3 razy, przy 1/8 - 6, a przy 1/16 - 13 :P Przy 1/128 znudziło mi się trzymanie palca na spuście po jakichś 70 klatkach :D

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

warto zerknąć do instrukcji lampy, rozdział o błysku stroboskopowym (o ile jest taki tryb) - tam jest zwykle tabelka ile można zrobić błysków w zależności od mocy i częstotliwości.

Usjwo 
Optyczny

Kocur napisał/a:
Przy 1/128 znudziło mi się trzymanie palca na spuście po jakichś 70 klatkach :D

Powinno byc troche mniej niz 128 :smile: , dla 580EXII przy 1Hz to 100, minimalnie to 40

Kocur 
Maniak

Usjwo, obstawiam, że prędzej skończył by się bufor :P

ghost, dane z tabelki dla błysku stroboskopowego nieco się rozmijają z moimi obserwacjami. ;) Przy 6Hz powinienem dostać tyle samo błysków, co przy serii zdjęć z szybkością 6fps, a tak nie jest.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

przy zwykłym błyskaniu, trzeba jeszcze doliczyć przedbłyski, przy stroboskopie ich nie ma.
poza tym na wszystko wpływają jeszcze baterie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost, nie mówimy chyba o stroboskopie ;)
Kocur, rozważałem teoretycznie/elektrycznie - bez przyglądania się konkretnej lampie ;)

A co jeśli do lampy się podłączy zasilanie zewnętrzne? ;)

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
A co jeśli do lampy się podłączy zasilanie zewnętrzne?

Powinna się szybciej ładować, ale raczej nie 2 czy 3x szybciej, tylko trochę szybciej. Nikoniarze na pewno mają doświadczenia z tym piątek kołem u wozu… tfu! piątym paluszkiem :) doczepianym do ich Sabinek 800 i 900. Nie?

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 02 Lis, 2009   

hijax_pl napisał/a:
ghost, nie mówimy chyba o stroboskopie ;)
Kocur, rozważałem teoretycznie/elektrycznie - bez przyglądania się konkretnej lampie ;) ;)

Rozwazajac teoretycznie to przy nastawieniu mocy na 1/128 powinnismy uzyskac 128 blyskow bez ladowania lampy (przy nieprawdziwym zalozeniu ze nie ma strat). :grin: Jednak miedzy blyskami lampa moze sie ladowac, wiec ilosc blyskow zalezy od czestotliwosci. Dla 580EX taka graniczna liczba jest 40 blyskow (dla 1/128), czyli mozna zalozyc ze przy czestotliwosci powyzej 40Hz lampa nie ma czasu na ladowanie tylko zuzywa energie zgromadzona wczesniej (czyli wychodzi ze straty sa dosc duze). Przy zmniejszaniu czestotliwosci mamy juz czas na loadowanie i ilosc blyskow sie zwieksza (dla 580EX przy 1Hz = 100), az do okresu dluzszego niz czas ladowania lampy dochodzimy do nieskaczonej liczby blyskow. :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
A co jeśli do lampy się podłączy zasilanie zewnętrzne? ;)

Zasilanie zewnetrzne prawdopodobnie skraca czas ladowania wiec pewnie troche zwiekszy liczbe i pewnie mniej to odczuwalne jest przy markowych lampach

palindrom 
Optyczny
inaczej

W/g specyfikacji mojego Metza 58, podczepienie dedykowanego zasilania skraca czas ładowania o rząd wielkości. To oznacza bezstresowe strzelanie seriami (mam 3.5kl/s) do momentu przepełnienia bufora albo przegrzania lampy.

daimon79,
jeżeli chcesz robić serie z lampą raczej zapomnij o odbijaniu światła do sufitu/ścian. Błyskanie na wprost znacznie zmniejszy moc lampy i pozwoli robić dość długie serie. Tracisz na doświetleniu dalszych planów i na powstawaniu cieni, jak to przy świetle na wprost bywa.
Jak napisał ghost, pomiar przedbłyskiem skraca żywotność baterii i szybciej opróżnia kondensatory. Podłączyłem swoją lampę w trybie TTL do Nikona F5 i przeżyła 8kl/s. Niestety lustrzanki cyfrowe tego nie potrafią (TTL).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

hijax_pl napisał/a:
Wychodziło by z tego że przy mocy 1/128 - da się błysnąć 8 razy.

to literówka... powinno być 128 :oops:

Dopiero teraz zauważyłem :D

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
to literówka... powinno być 128

No właśnie tak się wahałem czy nie zapytać, ale bałem się, że znowu wyjdę na czepialskiego albo się nie znam… :)

palindrom napisał/a:
W/g specyfikacji mojego Metza 58, podczepienie dedykowanego zasilania skraca czas ładowania o rząd wielkości.

To ciekawa informacja. Czyli ograniczeniem czasu ładowania w speedlitach jest raczej pobór prądu a nie własności tych całych kondensatorów i takich tam?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
Czyli ograniczeniem czasu ładowania w speedlitach jest raczej pobór prądu a nie własności tych całych kondensatorów i takich tam?

To nie do końca tak jest. Czas ładowania zależy od zmian wielkości napięcia i tzw stałej czasowej ukladu RC. W teorii wykres ładowania to funkcja ekspotencjalna. W skrócie mówiąc rozładowany kondensator się ładuje szybko na początku i coraz wolniej wraz ze wzrostem wewnętrzengo napięcia. Prąd jakim możesz taki kondensator ładować nie może być nieskończony - bo kondensator (np elektrolityczny czy tantalowy) poprostu... wybuchnie. Dlatego wspomniałem o stałej RC ;) W praktyce w kontekście czasu ładowania mówi się o czasie równym 5RC

Zewnętrzny zasilacz ma jednak tą przewagę że ma znacznie większą wydajność prądową od akumulatorów - to oznacza że lampa się naładuje szybciej, ale nie błyskawicznie (zadziałają wewnętrzen ograniczniki prądowe) ;)

P.S.
Nie mam zasilacza do lampy i nie wiem jak to sie ma w praktyce - powyższy opis bazuje na znajomości budowy/pracy lampy błyskowej jako takiej :)

Odpowiedz do tematu