Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak się zastanawiam.. fajna puszka jak na entry-level. Dobra żeby zacząć naukę, a w przyszłości zmienić puchę. Tylko nurtuje mnie :
- jaki świadomy amator kupuje puszkę kierując się dostępną systemową szklarnią?
- jeśli się już ktoś kieruje to - nie ma wiertarki
- czy zmiana z kompaktu nie wpłynie negatywnie na nerwy? - nagle się okaże że się nie da ostrości złapać?
Wydaje mi się że to aparat dobry dla mojego syna, który się interesuje fotografią, ma kompakt. mając taką puszkę może korzystać ze szkieł (tych af-s) które mam.. Czy dla kogoś innego? Wątpię. Więcej tu limitacji niż zachęty.. Tak myślę.
Fajnie że AF nowy włożyli...
[ Dodano: Wto 03 Lis, 2009 15:20 ]
I jeszcze jedno :
Cytat:
Rozdzielczość matrycy wyznaczamy w oparciu o funkcję MTF50, a pomiarów dokonujemy na niewyostrzonych plikach RAW, które uprzednio konwertujemy do formatu TIFF przy pomocy programu dcraw
A jak jest ustawione quality demozaikowania w dcraw? W opisie "jak testujemy" jedyną informacją którą znalazłem to: w przypadku tego drugiego, zdjęcie jest konwertowane (bez żadnego wyostrzania) . Z niej wnioskuję użycie parametru -q 0.
W związku z tym:
Cytat:
Wartość rzędu 2131 LW/PH dla matrycy, która ma tylko 2592 pikseli wysokości, to zdecydowanie przesada
...matryca 10Mpix o rozdzielczości 3872 x 2592 pikseli ma fizyczną rozdzielczość w pionie: 1296 punktów. Z tego wynika że każdy pomiar podający w wyniku rozdzielczość większą de facto obrazuje skuteczność algorytmu demozaikowania.
Nie znam się na interpretowaniu wykresow z Imatesta - ptam zatem czy moje obawy są uzasadnione, czy też nie?
Jestem bardzo zdziwiony że AF nie był dobrze sprawdzony, trudno porównać sprawność ustawiania ostrości do innych, a argument że body nie ma silnika więc sprawność zależy od obiektywu jest żenujący. Canony są jakoś pod tym kątem sprawdzane a też nie mają silnika w body.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 03 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
matryca 10Mpix o rozdzielczości 3872 x 2592 pikseli ma fizyczną rozdzielczość w pionie: 1296 punktów.
To się nie dzieli na dwa, z wielu powodów. Między innymi z tego, że masz dwa razy więcej pikseli zielonych niż niebieskich i czerwonych, a informację o szczegółach jesteś w stanie wydobywać ze wszystkich.
Witam! Jestem zainteresowany zakupem pierwszej (mojej:)) lustrzanki....jestem amatorem stąd też specyfikacja tego aparatu oraz jego dość pochlebne opinie nakłoniły mnie na zakup właśnie tego modelu (z obiektywem 18-55VR)...mam jednak niezwykle laiczne pytanie,ale mam nadzieję,że zrozumiecie. Otóż nie mogę wywnioskować kwestii związanej z autofocusem. W specyfikacji jest informacja,że posiada on 11-punktowy AF. Jednak nie potrafię wywnioskować z tego,czy podczas robienia zdjęcia,będę musiał samodzielnie wyostrzyć obraz,czy tak jak w kompakcie wystarczy,że przycisnę migawkę do połowy,a obraz wyostrzy się automatycznie??? Z góry dziękuję za odpowiedź oraz ewentualne wyjaśnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10