Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Trudno było mi wybrać kategorię dla tego postu mam nadzieję, że wybrałem dobrze.
Mam pytanie, czy ktoś już wykorzystał kiedyś canona 40d do fotografii otworkowej? Nie pytam o samą technikę tylko o ewentualne efekty. Czy warto próbować?
three_monkeys, a dlaczego uważasz że można inne efekty uzyskać na 40D i np 50D? Przecież otworek to też obiektyw.... Możesz określić jego ogniskową, przesłone (stałą ) oraz transmisję... Więc obiektyw jak obiektyw (manualny)
może dlatego, że jeszcze nigdy nie wykorzystałem w ten sposób aparatu cyfrowego. A dlaczego 40d - tylko dlatego, że niedługo wejdę w jego posiadanie i tak mi siedzi w głowie. Może powinienem przeredagować pytanie i zapytać o wykorzystanie aparatu cyfrowego do fotografii otworkowej. Nie pomoże mi w tym przypadku teoretyzowanie.
hijax_pl, dziękuję za odpowiedź ale powiem szczerze, że chodziło mi o konkretną odpowiedź typu: "-ja to robiłem używając c40d.., efekt był taki...". Może ktoś się znajdzie...
three_monkeys,
Ja co prawda się w ten sposób jeszcze nie bawiłem, ale tu masz przepis na "darmowy" obiektyw otworkowy:
http://www.camerahacker.c...ens/index.shtml
Masz tam też sample.
MasterB, dzieki fajny przepis:) ja jednak pokuszę się o coś bardziej 'zaawansowanego' - mam Tatę, który pracuje na precyzyjnych obrabiarkach więc pewnie w metalu różne otwory. aleeee pomysł mi się bardzo podoba z tą zakrętką bo w sumie prosto i nadal można zachować jej funkcjonalność. przepis zachowam i włożę obok przepisu na ciasto murzynka (często przeze mnie używany) dzieki i pozdrawiam
[ Dodano: Pon 09 Lis, 2009 10:28 ]
hijax_pl napisał/a:
three_monkeys, ok. To mogę tylko powiedzieć że "ja to robiłem" na D90 i efekty są OK
hmm.. co oznacza, że efekty są OK? To znaczy, że można być zadowolonym czy są po prostu ok w sensie: do przyjęcia?
OK ponieważ jakość obrazowania zależy od tego gdzie kierujesz taki obiektyw, oraz - z uwagi na rozmiary - bardzo silnie jest powiązany z długością fali oraz dyfrakcję. Więc obraz i jest mydlany ale zaletą jego jest praktycznie nieskończone GO
Rozumiem że będziesz sobie sam wiercił otworek. Polecam Ci zaznajomić się w takim razie z teorią jaki ten otworek powinien być.
Na szybko: zakładając że otworek będzie np w dekielku, czyli ogniskowa będzie ok 42mm wychodzi otwór 0,24mm i f/177. Podejrzewam że jednak będzie prościej wykonać gwintowany krążek do wkręcenia w pierścień pośredni 13mm od m42. Wtedy ogniskowa byłaby 58,5mm, otwór 0.28mm i przesłona f/208
three_monkeys,
próbowałem robić pinhole ręcznie, za pomocą pierścieni dystansowych M42 i przejściówki na bagnet K. Wykonanie równego otworka wcale nie jest takie łatwe jakby się mogło wydawać (z tym że ja próbowałem robić je rzędu 0.1mm w folii aluminiowej). Punktowa funkcja rozmycia, czyli sposób w jaki obiektyw rysuje, bardzo silnie zależy od kształtu otworka, krawędzi oraz jego "długości". Niestety na laptopie nie mam żadnych przykładów zdjęć zrobionych otworkiem z folii.
Tak czy inaczej polecam się w to pobawić, bo czasem efekty są zaskakujące
PS
http://www.thorlabs.com/n...ctgroup_id=1400
dobry pinhole kosztuje 53 euro ;]
Tylko nie należy zbliżać się do długości fali za bardzo (~0.5µm), bo dyfrakcja może całkowicie skasować obraz.
ja wymęczyłem sam otworek w grubszej folii aluminiowej... efekty hmm.. po pierwsze irytująco widać każdy brud na matrycy..
ostrość.. hmm.
mz zabawa - tak. wydawanie kasy - nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11