Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 09 Lis, 2009
"Dziurawy" Canon 40D
Autor Wiadomość
three_monkeys 
Uczestnik

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009   "Dziurawy" Canon 40D

Witam,
Trudno było mi wybrać kategorię dla tego postu mam nadzieję, że wybrałem dobrze.
Mam pytanie, czy ktoś już wykorzystał kiedyś canona 40d do fotografii otworkowej? Nie pytam o samą technikę tylko o ewentualne efekty. Czy warto próbować?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 09 Lis, 2009   

three_monkeys, a dlaczego uważasz że można inne efekty uzyskać na 40D i np 50D? Przecież otworek to też obiektyw.... Możesz określić jego ogniskową, przesłone (stałą ;) ) oraz transmisję... Więc obiektyw jak obiektyw (manualny) ;)

three_monkeys 
Uczestnik

może dlatego, że jeszcze nigdy nie wykorzystałem w ten sposób aparatu cyfrowego. A dlaczego 40d - tylko dlatego, że niedługo wejdę w jego posiadanie i tak mi siedzi w głowie. Może powinienem przeredagować pytanie i zapytać o wykorzystanie aparatu cyfrowego do fotografii otworkowej. Nie pomoże mi w tym przypadku teoretyzowanie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

three_monkeys, otworek na alledrogo kupisz za ok 20zl. Kup, podłącz, pobaw się. Nawet jak nic ci nie będzie wychodzić to.. nieduża strata ;)

three_monkeys 
Uczestnik

hijax_pl, dziękuję za odpowiedź ale powiem szczerze, że chodziło mi o konkretną odpowiedź typu: "-ja to robiłem używając c40d.., efekt był taki...". Może ktoś się znajdzie...

MasterB 
Maniak

three_monkeys,
Ja co prawda się w ten sposób jeszcze nie bawiłem, ale tu masz przepis na "darmowy" obiektyw otworkowy:
http://www.camerahacker.c...ens/index.shtml
Masz tam też sample.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

three_monkeys, ok. To mogę tylko powiedzieć że "ja to robiłem" na D90 i efekty są OK ;)

three_monkeys 
Uczestnik

MasterB, dzieki fajny przepis:) ja jednak pokuszę się o coś bardziej 'zaawansowanego' - mam Tatę, który pracuje na precyzyjnych obrabiarkach więc pewnie w metalu różne otwory. aleeee pomysł mi się bardzo podoba z tą zakrętką bo w sumie prosto i nadal można zachować jej funkcjonalność. przepis zachowam i włożę obok przepisu na ciasto murzynka (często przeze mnie używany) :) dzieki i pozdrawiam

[ Dodano: Pon 09 Lis, 2009 10:28 ]
hijax_pl napisał/a:
three_monkeys, ok. To mogę tylko powiedzieć że "ja to robiłem" na D90 i efekty są OK ;)

hmm.. co oznacza, że efekty są OK? To znaczy, że można być zadowolonym czy są po prostu ok w sensie: do przyjęcia?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

OK ponieważ jakość obrazowania zależy od tego gdzie kierujesz taki obiektyw, oraz - z uwagi na rozmiary - bardzo silnie jest powiązany z długością fali oraz dyfrakcję. Więc obraz i jest mydlany ale zaletą jego jest praktycznie nieskończone GO ;)

Rozumiem że będziesz sobie sam wiercił otworek. Polecam Ci zaznajomić się w takim razie z teorią jaki ten otworek powinien być.

Na szybko: zakładając że otworek będzie np w dekielku, czyli ogniskowa będzie ok 42mm wychodzi otwór 0,24mm i f/177. Podejrzewam że jednak będzie prościej wykonać gwintowany krążek do wkręcenia w pierścień pośredni 13mm od m42. Wtedy ogniskowa byłaby 58,5mm, otwór 0.28mm i przesłona f/208

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   

three_monkeys,
próbowałem robić pinhole ręcznie, za pomocą pierścieni dystansowych M42 i przejściówki na bagnet K. Wykonanie równego otworka wcale nie jest takie łatwe jakby się mogło wydawać (z tym że ja próbowałem robić je rzędu 0.1mm w folii aluminiowej). Punktowa funkcja rozmycia, czyli sposób w jaki obiektyw rysuje, bardzo silnie zależy od kształtu otworka, krawędzi oraz jego "długości". Niestety na laptopie nie mam żadnych przykładów zdjęć zrobionych otworkiem z folii.

Tak czy inaczej polecam się w to pobawić, bo czasem efekty są zaskakujące ;)

PS
http://www.thorlabs.com/n...ctgroup_id=1400
dobry pinhole kosztuje 53 euro ;]
Tylko nie należy zbliżać się do długości fali za bardzo (~0.5µm), bo dyfrakcja może całkowicie skasować obraz.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

ja wymęczyłem sam otworek w grubszej folii aluminiowej... efekty hmm.. po pierwsze irytująco widać każdy brud na matrycy..
ostrość.. hmm.

mz zabawa - tak. wydawanie kasy - nie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost, ostrość na pinholu? Przecież to fizycznie NIE jest możliwe ;)

Zdjęcie zrobione moją dziurą...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

ja proponuje, zróbcie sobie w dekielku ( ja tak mam ) kilka otworków ;)

PS: brud na matrycy widać świetnie :)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

hijax_pl napisał/a:
ghost, ostrość na pinholu? Przecież to fizycznie NIE jest możliwe ;)

na aps-c nie :twisted:

ale jak element światłoczuły jest duży to wygląda to sensownie.

MasterB 
Maniak

ghost napisał/a:
ale jak element światłoczuły jest duży to wygląda to sensownie.

Ma być duży? Proszę bardzo: http://www.legacyphotoproject.com/ (klik na The Great Picture) ;)
To się nazywa fotografia otworowa...

Odpowiedz do tematu