Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 10 Lis, 2009
System z Nikonem D300(s) czy Canonem 7D
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 14 Lis, 2009   

Po pierwsze: trzymając aparat oburącz, powiedzmy lewą ręką za obiektyw, podeprzyj lewy łokieć na pasku spodni - tak ustabilizujesz jedną rękę, prawą możesz za pomocą paska od aparatu owiniętego o przedramię - tak "unieruchomisz" nadgarstek... Albo usiądź, oprzyj łokcie o kolana. Zawsze wstrzymaj oddech, ustaw aparat na seryjne strzelanie i zrób co najmniej 3 zdjęcia.

Po drugie "na statyw". Rozchodzi się o to żeby ze statywu zrobić przeciwwagę ;)

Albo.... po prostu tak ;) http://www.youtube.com/watch_popup?v=Af3aJ2kviJ4

Reklama

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

Wysłany: Sro 25 Lis, 2009   

Sytuacja sie klaruje
Aktualnie zblizam sie ku finalizowaniu. Po analizach znalazlem nastepujace rozwiazania - co sadzicie?
Ja sklaniam sie kku Zestawowi 1 badz 3 - 2 jest alternatywa.
Przy okazji - jak pracuja Telekonwertery Kenko z Sigma czy Canonem (see zestaw)? jakies doswiadczenia?

Zestaw 1
Nikon D300S Body
Nikon SB-900
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO HSM
Sigma 70-200 F2.8 EX DG IF MACRO HSM II
Nikon Nikkor 50mm f/1.8D AF
+ Teleconverter KENKO 1.4 badz 2.0

Zestaw 2
Nikon D300S Body
Nikon SB-900
Nikon Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX
Nikon Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G VR Zoom-Nikkor AF-S
Sigma 105mm F2.8 EX DG MACRO

Zestaw 3
Canon EOS 7D Body
Canon Speedlite 580EX II + dyfuzor
Canon EF 70-200mm f/4L USM
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
Canon EF 50mm f/1.8 II/badz 85 macro/105 Macro
+ Teleconverter KENKO 1.4

[ Dodano: Sro 25 Lis, 2009 18:49 ]
Jeszcze jeden mozliwy zestaw:

Nikon D300S Body
Nikon SB-900
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO
Tokina AF 11-16mm F/2.8 AT-X PRO DX lub Tokina AF 12-24mm F/4 AT-X PRO DX

Prosze dajcie mi swoje opinie - please - jest to dosc wazne bo w tym tygodniu moze bedzie finalizacja.

dżony 
Rozmowny

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009   

jakby do zestawu 4 dorzucić jeszcze telekonverter to zestaw miodzio :)
a z czasem i tak dokupisz pierścienie i kabelek do lampy i będzie makro jak znalazł. sam używam takiego zestawu.= lampa na statywie połączona kablem z aparatem i do tego pierścienie pośrednie.
ostatni zestaw pokrywa idealnie cały zakres ogniskowych w dodatku z jasnymi szkłami.
pozdrawiam.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

prezio napisał/a:
Nikon D300S Body
Nikon SB-900
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO
Tokina AF 11-16mm F/2.8 AT-X PRO DX lub Tokina AF 12-24mm F/4 AT-X PRO DX

zdecydowanie definitywnie i ostatecznie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

prezio, ostatni - czyli 4. Dlaczego? Bo jasne obiektywy od 12 do 200. Z czasem dokupisz sobie konwerter do tej długiej sigmy ;)

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

Ciesze sie za pomoc - zrobilem kalkulacje i odrobine przerosl moj budzet - mysle nad zmiana body na d90 a szkielka pozostawic niezmienne ;0
co wy na to ?
Ile trace przechodzac na d90 z d300s - hmm musze jeszce ten maly szczegol przeanalizowac.
Zmieniajac na d90 bede mogl dokupic telekonwerter - hmm - ciezki wybor
Co sadzicie?

no jeszce ewentualnie zamiana na Canona 50D - szkielka sa uniwersalne

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

prezio, z D300 na D90? Po pierwsz tracisz doskonały system AF. Po drugie korekcje FF/BF, po trzecie współpraca ze starszymi obiektywami jest bardziej manualna w D90. Poza tym parę kosmetycznych, choć użytecznych zmian.

Konwerter nie będzie Ci super niezbędny chyba od razu? Może lepiej go dokupić za jakiś czas?
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 26 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

Zastanawiam sie jeszcze czy
Tokina AF 11-16mm F/2.8 AT-X PRO DX - trace 16-24 w zakresie
Czy
Tokina AF 12-24mm F/4 AT-X PRO DX - mam zakres od 12 do 200 ale swiatlo 4
(tu mnie jeszcze bedzie stac na Kenko 1.4x

Ktory lepszy wybor?

Co myslicie o konwerterach Kenko Teleplus Pro 300? do Sigmy oczywiscie

Tak tylko z D300s budzet mi pozwala bez lampy SB900
alebo bez szerokiego konta 12-24

Czyli zostal bym z D300 bez lampy ale calym zakresem 12-200 lub z lampa ale z zakresem 24-200
Znowu dylemat - ajk ja tego nie cierpie?
Hijax - a co ewentulanie z Canonem 50D jak to sie ma do tych opcji co wpisales dla D300 ?
No chyba ze podaruje sobie sigme 70-200/2.8 na poczet Nikora 70-300/f4.5-5.6G VR

Jejku jak juz sie prawie zdecyduje to znowu sie jawia pytanie hmmmmmmmmmm
Jeszcze zamast Tokiny w takim razie moze
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM
badz
Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
albo
Canon EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM - jezeli pojde w Canona

Co proponujecie w ramach szerokiego kata ?
Nie ukrywam ze juz tu jest ostatni dylemat - mam nadzieje

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

prezio, po pierwsze uspokój się, bo robisz masę błędów ( ?szerokiego konta?). Po drugie, czy aż tak Ci się spieszy z tym zakupem? Po trzecie, telekonw. nie zastąpi Ci światła w obiektywie- więc lepiej go kupić później. 4- Czy zdajesz sobie sprawę że D300 ma tylko tryby P,A,S,M? 5- nie wiem jak te tokiny wspomniane prezentują się optycznie, ale i tak wolałbym tą jaśniejszą.6- idź do sklepu pomacaj puszki Nikona i Canona.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wymyśliłeś fajne zestawy puszek i telezoomów, natomiast zoomy szerokokątne które zaproponowałeś są najsłabszym ogniwem tej układanki. Jakoś nie widzę D300s(7d) z S 17-70 :wink:
16-85 już lepiej się wpasowuje, ja wiem, finanse, ale do takich puszek to co najmniej 17-55/2,8 lub 17-40/4 jeśli chodzi o Canona. :grin:

prezio 
Uczestnik
AMATOR z powerem

mnich napisał/a:
prezio, po pierwsze uspokój się, bo robisz masę błędów ( ?szerokiego konta?). Po drugie, czy aż tak Ci się spieszy z tym zakupem? Po trzecie, telekonw. nie zastąpi Ci światła w obiektywie- więc lepiej go kupić później. 4- Czy zdajesz sobie sprawę że D300 ma tylko tryby P,A,S,M? 5- nie wiem jak te tokiny wspomniane prezentują się optycznie, ale i tak wolałbym tą jaśniejszą.6- idź do sklepu pomacaj puszki Nikona i Canona.

OK - masz racje.
1. Co do bledow - ok pisze na kolanie wiekszosc rzeczy w pospiechu wiec nie zwracam uwagi na bledy.
2. Za zakupem sie nosze od dluzszego czasu. Aktualnie posiadam srodki a wybor systemu jest juz wybierany od dluzszego czasu. Problem w tym ze jak cos skompetuje to okazuje sie ze brakuje czegos istotnego.
3. Telekonwerter bedzie kupiony w przyszlosci - to nie jest problemem. Aktualnie jest problemem dobor szkla kosztem lampy lub lampa kosztem szerokiego kąta - i tu jest dylemat.
4. Co do trybow - wiem ze sa tylko PASM - uzywam od czasu do czasu pozyczonego D300 jak rowniez EOS50d.
5. Jasniejsza OK - tylko kurna musze poswiecic lampe.
6. Juz macalem D300 ide pomacac EOS 7d - dzisiaj - byle bym sie nie wymacal za duzo ;) \

Wujek_pstrykacz napisał/a:
prezio,Wymyśliłeś fajne zestawy puszek i telezoomów, natomiast zoomy szerokokątne które zaproponowałeś są najsłabszym ogniwem tej układanki. Jakoś nie widzę D300s(7d) z S 17-70 :wink:
16-85 już lepiej się wpasowuje, ja wiem, finanse, ale do takich puszek to co najmniej 17-55/2,8 lub 17-40/4 jeśli chodzi o Canona. :grin: .

aktualnie wchodzi w rachube Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO. i Tokkina 11-16

I teraz pytanie czy kupic Tokine czy lampe - ale tu musze sam zdecydowac - Lampa w wiekszosci w pomieszczeniach i portrety a ja jednak wiekszosc robie w plenerze.

A co do Canona to w twoim wykonaniu bylo by tak:

Canon EOS 7D Body
Canon Speedlite 580EX II + dyfuzor
Canon EF 70-200mm f/4L USM
Canon EF 17-40mm f/4L USM

Tylko ze nie ma Makro - ale z tym przezyje przez jakis czas

dżony 
Rozmowny

jak mówiłem do makro kupisz pierścienie i będzie git np jako alternatywa późniejszego obiektywu...
myślę że można zrezygnować z szerokiego kąta na rzecz lampy, bo w końcu ile ujęć robimy szerokim kątem? raczej tylko sporadycznie, a lampa zawsze się przyda, i przydaje się bardzo często :D

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

prezio, szkło to szkło, zdjęcia lampą nie zrobisz ;)
Myślę że takie akcesoria jak lampa, telekonw. lepiej dokupić później kiedy faktycznie będzie Ci ich brakować.

tkosiada 
Rozmowny

Wysłany: Pią 27 Lis, 2009   

prezio namieszam trochę, wg mnie wybierz:
D300
16-85
70-300 VR
35 1.8
50 1.4 G
o takim zestawie myślałem zanim kupiłem FF
pozdro :cool:

prezio