Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Po pierwsze: trzymając aparat oburącz, powiedzmy lewą ręką za obiektyw, podeprzyj lewy łokieć na pasku spodni - tak ustabilizujesz jedną rękę, prawą możesz za pomocą paska od aparatu owiniętego o przedramię - tak "unieruchomisz" nadgarstek... Albo usiądź, oprzyj łokcie o kolana. Zawsze wstrzymaj oddech, ustaw aparat na seryjne strzelanie i zrób co najmniej 3 zdjęcia.
Po drugie "na statyw". Rozchodzi się o to żeby ze statywu zrobić przeciwwagę
Sytuacja sie klaruje
Aktualnie zblizam sie ku finalizowaniu. Po analizach znalazlem nastepujace rozwiazania - co sadzicie?
Ja sklaniam sie kku Zestawowi 1 badz 3 - 2 jest alternatywa.
Przy okazji - jak pracuja Telekonwertery Kenko z Sigma czy Canonem (see zestaw)? jakies doswiadczenia?
Zestaw 1
Nikon D300S Body
Nikon SB-900
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO HSM
Sigma 70-200 F2.8 EX DG IF MACRO HSM II
Nikon Nikkor 50mm f/1.8D AF
+ Teleconverter KENKO 1.4 badz 2.0
Zestaw 2
Nikon D300S Body
Nikon SB-900
Nikon Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX
Nikon Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G VR Zoom-Nikkor AF-S
Sigma 105mm F2.8 EX DG MACRO
Zestaw 3
Canon EOS 7D Body
Canon Speedlite 580EX II + dyfuzor
Canon EF 70-200mm f/4L USM
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
Canon EF 50mm f/1.8 II/badz 85 macro/105 Macro
+ Teleconverter KENKO 1.4
[ Dodano: Sro 25 Lis, 2009 18:49 ]
Jeszcze jeden mozliwy zestaw:
Nikon D300S Body
Nikon SB-900
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO
Tokina AF 11-16mm F/2.8 AT-X PRO DX lub Tokina AF 12-24mm F/4 AT-X PRO DX
Prosze dajcie mi swoje opinie - please - jest to dosc wazne bo w tym tygodniu moze bedzie finalizacja.
jakby do zestawu 4 dorzucić jeszcze telekonverter to zestaw miodzio
a z czasem i tak dokupisz pierścienie i kabelek do lampy i będzie makro jak znalazł. sam używam takiego zestawu.= lampa na statywie połączona kablem z aparatem i do tego pierścienie pośrednie.
ostatni zestaw pokrywa idealnie cały zakres ogniskowych w dodatku z jasnymi szkłami.
pozdrawiam.
Nikon D300S Body
Nikon SB-900
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO
Tokina AF 11-16mm F/2.8 AT-X PRO DX lub Tokina AF 12-24mm F/4 AT-X PRO DX
Ciesze sie za pomoc - zrobilem kalkulacje i odrobine przerosl moj budzet - mysle nad zmiana body na d90 a szkielka pozostawic niezmienne ;0
co wy na to ?
Ile trace przechodzac na d90 z d300s - hmm musze jeszce ten maly szczegol przeanalizowac.
Zmieniajac na d90 bede mogl dokupic telekonwerter - hmm - ciezki wybor
Co sadzicie?
no jeszce ewentualnie zamiana na Canona 50D - szkielka sa uniwersalne
prezio, z D300 na D90? Po pierwsz tracisz doskonały system AF. Po drugie korekcje FF/BF, po trzecie współpraca ze starszymi obiektywami jest bardziej manualna w D90. Poza tym parę kosmetycznych, choć użytecznych zmian.
Konwerter nie będzie Ci super niezbędny chyba od razu? Może lepiej go dokupić za jakiś czas?
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 26 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zastanawiam sie jeszcze czy
Tokina AF 11-16mm F/2.8 AT-X PRO DX - trace 16-24 w zakresie
Czy
Tokina AF 12-24mm F/4 AT-X PRO DX - mam zakres od 12 do 200 ale swiatlo 4
(tu mnie jeszcze bedzie stac na Kenko 1.4x
Ktory lepszy wybor?
Co myslicie o konwerterach Kenko Teleplus Pro 300? do Sigmy oczywiscie
Tak tylko z D300s budzet mi pozwala bez lampy SB900
alebo bez szerokiego konta 12-24
Czyli zostal bym z D300 bez lampy ale calym zakresem 12-200 lub z lampa ale z zakresem 24-200
Znowu dylemat - ajk ja tego nie cierpie?
Hijax - a co ewentulanie z Canonem 50D jak to sie ma do tych opcji co wpisales dla D300 ?
No chyba ze podaruje sobie sigme 70-200/2.8 na poczet Nikora 70-300/f4.5-5.6G VR
Jejku jak juz sie prawie zdecyduje to znowu sie jawia pytanie hmmmmmmmmmm
Jeszcze zamast Tokiny w takim razie moze
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM
badz
Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
albo
Canon EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM - jezeli pojde w Canona
Co proponujecie w ramach szerokiego kata ?
Nie ukrywam ze juz tu jest ostatni dylemat - mam nadzieje
prezio, po pierwsze uspokój się, bo robisz masę błędów ( ?szerokiego konta?). Po drugie, czy aż tak Ci się spieszy z tym zakupem? Po trzecie, telekonw. nie zastąpi Ci światła w obiektywie- więc lepiej go kupić później. 4- Czy zdajesz sobie sprawę że D300 ma tylko tryby P,A,S,M? 5- nie wiem jak te tokiny wspomniane prezentują się optycznie, ale i tak wolałbym tą jaśniejszą.6- idź do sklepu pomacaj puszki Nikona i Canona.
Wymyśliłeś fajne zestawy puszek i telezoomów, natomiast zoomy szerokokątne które zaproponowałeś są najsłabszym ogniwem tej układanki. Jakoś nie widzę D300s(7d) z S 17-70
16-85 już lepiej się wpasowuje, ja wiem, finanse, ale do takich puszek to co najmniej 17-55/2,8 lub 17-40/4 jeśli chodzi o Canona.
prezio, po pierwsze uspokój się, bo robisz masę błędów ( ?szerokiego konta?). Po drugie, czy aż tak Ci się spieszy z tym zakupem? Po trzecie, telekonw. nie zastąpi Ci światła w obiektywie- więc lepiej go kupić później. 4- Czy zdajesz sobie sprawę że D300 ma tylko tryby P,A,S,M? 5- nie wiem jak te tokiny wspomniane prezentują się optycznie, ale i tak wolałbym tą jaśniejszą.6- idź do sklepu pomacaj puszki Nikona i Canona.
OK - masz racje.
1. Co do bledow - ok pisze na kolanie wiekszosc rzeczy w pospiechu wiec nie zwracam uwagi na bledy.
2. Za zakupem sie nosze od dluzszego czasu. Aktualnie posiadam srodki a wybor systemu jest juz wybierany od dluzszego czasu. Problem w tym ze jak cos skompetuje to okazuje sie ze brakuje czegos istotnego.
3. Telekonwerter bedzie kupiony w przyszlosci - to nie jest problemem. Aktualnie jest problemem dobor szkla kosztem lampy lub lampa kosztem szerokiego kąta - i tu jest dylemat.
4. Co do trybow - wiem ze sa tylko PASM - uzywam od czasu do czasu pozyczonego D300 jak rowniez EOS50d.
5. Jasniejsza OK - tylko kurna musze poswiecic lampe.
6. Juz macalem D300 ide pomacac EOS 7d - dzisiaj - byle bym sie nie wymacal za duzo \
Wujek_pstrykacz napisał/a:
prezio,Wymyśliłeś fajne zestawy puszek i telezoomów, natomiast zoomy szerokokątne które zaproponowałeś są najsłabszym ogniwem tej układanki. Jakoś nie widzę D300s(7d) z S 17-70
16-85 już lepiej się wpasowuje, ja wiem, finanse, ale do takich puszek to co najmniej 17-55/2,8 lub 17-40/4 jeśli chodzi o Canona. .
aktualnie wchodzi w rachube Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO. i Tokkina 11-16
I teraz pytanie czy kupic Tokine czy lampe - ale tu musze sam zdecydowac - Lampa w wiekszosci w pomieszczeniach i portrety a ja jednak wiekszosc robie w plenerze.
A co do Canona to w twoim wykonaniu bylo by tak:
Canon EOS 7D Body
Canon Speedlite 580EX II + dyfuzor
Canon EF 70-200mm f/4L USM
Canon EF 17-40mm f/4L USM
Tylko ze nie ma Makro - ale z tym przezyje przez jakis czas
jak mówiłem do makro kupisz pierścienie i będzie git np jako alternatywa późniejszego obiektywu...
myślę że można zrezygnować z szerokiego kąta na rzecz lampy, bo w końcu ile ujęć robimy szerokim kątem? raczej tylko sporadycznie, a lampa zawsze się przyda, i przydaje się bardzo często
prezio, szkło to szkło, zdjęcia lampą nie zrobisz
Myślę że takie akcesoria jak lampa, telekonw. lepiej dokupić później kiedy faktycznie będzie Ci ich brakować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10