Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Chciałbym stworzyć taki zestawik. Dopiero zaczynam przygode z obiektywami manualnymi. Co jest mi potrzebne do podłączenia tego obiektywu do e-520? Wiem ze potrzebny jest na pewno przejściówka na m-42. Słyszałem cos o pierścieniach odwrotnego mocowania. Jaki jest potrzeby aby podłaczyc tego heliosa pod adapter m-42 czy jest to 52/52 mm?
Korzystam z heliosa oraz kilku innych m-42 właśnie z E-520. Potrzebujesz przejściówkę z m-42 na 4/3 ja mam taką
Pierścienie odwrotnego mocowania służą do łączenie ze sobą dwóch obiektywów poprzez gwinty filtrów możesz tak np połączyć dwa heliosy i robić niezłe makro:)
expel [Usunięty]
Wysłany: Sob 28 Lis, 2009
a jak zaloze jednego heliosa to czy zrobie lepsze makro niz z 18-55 znaczy czy z blizszej odleglosci?
expel, sam Helios niestety ma dosyć sporą odległość minimalnego ostrzenia, jednakże jeśli uda Ci się zablokować bolec przysłony i dodać kilka pierścieni pośrednich (lub pierścień odwrotnego mocowania i 2 Heliosy) to będziesz miał nawet ładne "makro"
expel [Usunięty]
Wysłany: Nie 29 Lis, 2009
a jakby polaczyc tego heliosa z zuiko 40-150mm ?? jak by sie to miało?
odnośnie Twojego linka, pierścienie będą się nadawać, ale wciąż musisz kombinować jak zablokować bolec przysłony w Heliosie
Trzeba z tylu odkrecic pierscien/dekiel (mocowany chyba na trzy srubki) na bolec zakladasz kawalek izolacji z przewodu elektrycznego i zakrecasz dekiel. Trzeba uwazac na kulki od zapadki pierscienia przyslony zeby nie wylecialy. Jakby juz wylecialy to trzeba ustawic pierscien tak zeby chodzil w calym zakresie.
expel [Usunięty]
Wysłany: Pon 30 Lis, 2009
Istnieje jakiś inny sposób blokady bolca? boje sie ze jak go rozkręcę to już nie skręcę ;d
expel, ale to naprawdę jest bardzo proste, ja miałem największy problem z odkręceniem tych śrubek bo oczywiście jedna musiała być w cholerę zapieczona
Był tu na forum temat gdzie było to opisane bardzo dokładnie wraz ze zdjęciami ale jakoś znaleźć nie mogę jakby ktoś mógł to niech podrzuci link
Istnieje jakiś inny sposób blokady bolca? boje sie ze jak go rozkręcę to już nie skręcę ;d
Poniewaz bolec ma byc wcisniety caly czas, wiec bez odkrecania mozesz go wcisnac i czyms zablokowac np. kropelka (tylko wtedy juz na stale)
expel [Usunięty]
Wysłany: Sro 02 Gru, 2009
mam już tego heliosa tylko mam problem z ustawianiem ostrości obraz w wizjerze wydaje się być wyraźny a jak zrobię zdjęcie to jest nie ostre kręcę dalej pierścieniem ostrości obraz w wizjerze dalej ostry i tym razem wychodzi. Jest jakiś sposób na ustawianie manulane ostrości w tym Olympusie żeby być jej pewnym ? a wizjer mam dobrze ustawiony tego jestem pewien
no właśnie ciężko powiedzieć ale naprawdę są niczego sobie, może wie ktoś czy jak zakładam pierscienie pośrednie to mam regulować ostrość tym pierścieniem na obiektywie czy tylko przybliżać sie i oddalać od fotografowanego obiektu
expel, niestety standardowe matówki w cyfrowych lustrzankach niezbyt dobrze nadają się do ręcznego ustawiania ostrości. Nie znam Olympusa, to nie powiem czy masz dostępną wymienną matówkę, gdzie i za ile można ją kupić.
Ale nawet na zwykłej matówce jest jeszcze coś takiego jak wprawa. Przychodzi z czasem.
expel, ostrzenie przez wizjer jest trudne ale wykonalne, wymaga tylko trochę wprawy. jeżeli robisz zdjęcia ze statywu to polecam korzystanie z LV i powiększenia fragmentu kadru, naprawdę fajnie się ostrzy w ten sposób tylko bez statywu obraz się strasznie trzęsie. Pamiętaj też że Helios na pełnej dziurze raczej będzie mydlany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9