Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
e-520 + HELIOS - 44M-4
Autor Wiadomość
expel
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Lis, 2009   e-520 + HELIOS - 44M-4

Witam.
Chciałbym stworzyć taki zestawik. Dopiero zaczynam przygode z obiektywami manualnymi. Co jest mi potrzebne do podłączenia tego obiektywu do e-520? Wiem ze potrzebny jest na pewno przejściówka na m-42. Słyszałem cos o pierścieniach odwrotnego mocowania. Jaki jest potrzeby aby podłaczyc tego heliosa pod adapter m-42 czy jest to 52/52 mm?

Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedzi.

Reklama

tulo.nr1 
Początkujący

Wysłany: Sob 28 Lis, 2009   

Korzystam z heliosa oraz kilku innych m-42 właśnie z E-520. Potrzebujesz przejściówkę z m-42 na 4/3 ja mam taką
Pierścienie odwrotnego mocowania służą do łączenie ze sobą dwóch obiektywów poprzez gwinty filtrów możesz tak np połączyć dwa heliosy i robić niezłe makro:)

expel
[Usunięty]

a jak zaloze jednego heliosa to czy zrobie lepsze makro niz z 18-55 znaczy czy z blizszej odleglosci?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

expel, sam Helios niestety ma dosyć sporą odległość minimalnego ostrzenia, jednakże jeśli uda Ci się zablokować bolec przysłony i dodać kilka pierścieni pośrednich (lub pierścień odwrotnego mocowania i 2 Heliosy) to będziesz miał nawet ładne "makro"

expel
[Usunięty]

Wysłany: Nie 29 Lis, 2009   

a jakby polaczyc tego heliosa z zuiko 40-150mm ?? jak by sie to miało?

[ Dodano: Nie 29 Lis, 2009 08:16 ]
przepraszam za duble post. Czy te pierścienie http://www.allegro.pl/ite...rednie_m42.html w połączeniu z heliosem dały by dobre makro?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Nie 29 Lis, 2009   

odnośnie Twojego linka, pierścienie będą się nadawać, ale wciąż musisz kombinować jak zablokować bolec przysłony w Heliosie

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 30 Lis, 2009   

edmun napisał/a:
odnośnie Twojego linka, pierścienie będą się nadawać, ale wciąż musisz kombinować jak zablokować bolec przysłony w Heliosie

Trzeba z tylu odkrecic pierscien/dekiel (mocowany chyba na trzy srubki) na bolec zakladasz kawalek izolacji z przewodu elektrycznego i zakrecasz dekiel. Trzeba uwazac na kulki od zapadki pierscienia przyslony zeby nie wylecialy. Jakby juz wylecialy to trzeba ustawic pierscien tak zeby chodzil w calym zakresie.

expel
[Usunięty]

Istnieje jakiś inny sposób blokady bolca? boje sie ze jak go rozkręcę to już nie skręcę ;d

tulo.nr1 
Początkujący

expel, ale to naprawdę jest bardzo proste, ja miałem największy problem z odkręceniem tych śrubek bo oczywiście jedna musiała być w cholerę zapieczona :mad:
Był tu na forum temat gdzie było to opisane bardzo dokładnie wraz ze zdjęciami ale jakoś znaleźć nie mogę :zalamany: jakby ktoś mógł to niech podrzuci link

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009   

expel napisał/a:
Istnieje jakiś inny sposób blokady bolca? boje sie ze jak go rozkręcę to już nie skręcę ;d

Poniewaz bolec ma byc wcisniety caly czas, wiec bez odkrecania mozesz go wcisnac i czyms zablokowac np. kropelka (tylko wtedy juz na stale)

expel
[Usunięty]

Wysłany: Sro 02 Gru, 2009   

mam już tego heliosa tylko mam problem z ustawianiem ostrości obraz w wizjerze wydaje się być wyraźny a jak zrobię zdjęcie to jest nie ostre kręcę dalej pierścieniem ostrości obraz w wizjerze dalej ostry i tym razem wychodzi. Jest jakiś sposób na ustawianie manulane ostrości w tym Olympusie żeby być jej pewnym ? a wizjer mam dobrze ustawiony tego jestem pewien

Szninkiel 
Rozmowny

A zdjęcia wychodzą lepsze niż z kita? :cool:

expel
[Usunięty]

no właśnie ciężko powiedzieć :D ale naprawdę są niczego sobie, może wie ktoś czy jak zakładam pierscienie pośrednie to mam regulować ostrość tym pierścieniem na obiektywie czy tylko przybliżać sie i oddalać od fotografowanego obiektu

komor 
Moderator

expel, niestety standardowe matówki w cyfrowych lustrzankach niezbyt dobrze nadają się do ręcznego ustawiania ostrości. Nie znam Olympusa, to nie powiem czy masz dostępną wymienną matówkę, gdzie i za ile można ją kupić.
Ale nawet na zwykłej matówce jest jeszcze coś takiego jak wprawa. :) Przychodzi z czasem.

tulo.nr1 
Początkujący

expel, ostrzenie przez wizjer jest trudne ale wykonalne, wymaga tylko trochę wprawy. jeżeli robisz zdjęcia ze statywu to polecam korzystanie z LV i powiększenia fragmentu kadru, naprawdę fajnie się ostrzy w ten sposób tylko bez statywu obraz się strasznie trzęsie. Pamiętaj też że Helios na pełnej dziurze raczej będzie mydlany

Odpowiedz do tematu