Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw 18-200 do A200 zamiast kita dla amatora
Autor Wiadomość
tigga 
Nowy

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009   Obiektyw 18-200 do A200 zamiast kita dla amatora

Witam forumowiczów.

Zamierzam nabyć obiektyw 18-200 do Sony A200. Wiem już, że większość forumowiczów raczej powiedziałaby "odpuść sobie duży zoom/im krótszy tym lepszy/kup lepiej dwa". Powiem coś więcej dlaczego właśnie chcę tak, mam nadzieję że się wczujecie w moją sytuację:

- Mam Sony A200.
    - Kupiłem lustrzankę, bo poprzedni aparat Panasonic FZ50 doprowadzał mnie do pasji "szybkością" autofocusa i ziarnem.
    - Jestem fotograficznym amatorem, z nadzieją że znajdę czas na bardziej zaawansowaną zabawę. Głównie używam aparatu konwencjonalnie - urlopy, dzieci, sytuacje. Aczkolwiek stronię od zdjęć typu "ja na tle piramidy". Zawsze staram się szukać jakiegoś smaczku, detalu itp.
    - Kupiłem A200 w zestawie z dwoma obiektywami Sony: 18-70 i 75-300
    - Ta sytuacja okrutnie mi przeszkadza: zawsze brakuje mi "zoomu" na krótkim a potem robienie zdjęć "długim" stosunkowo bliskiej sceny kończy się kilkunastoma krokami w tył. Co więcej, ZAWSZE jest tak że obiektywy praktycznie musiałbym zmieniać co 10 minut.
    - Wydaje mi się, że jeszcze jestem zbyt mało "wrażliwy" fotograficznie żeby dostrzec wady tych obiektywów które mam.

Stąd podjąłem decyzję: zamienię kita 18-70 na obiektyw 18-200 i zostawię sobie "lufę" 75-300. Nie jestem jeszcze gotowy na wykładanie 2kPLN na obiektyw, więc upatrzyłem sobie dwa obiektywy bez stabilizacji (jest w body) i bez HSM itp.: Sigma i Tamron. I teraz pytania:
    - który z tych dwóch?
    - czy zdjęcia w stosunku do kita 18-70 będą (a) lepsze (b) gorsze (c) takie same?

Wiem, że w dłuższych ogniskowych (chyba?) obiektyw nie będzie tak dobry jak 75-300, ale traktuje to w ten sposób że do w miarę zwyczajnych zdjęć się nada, gdy nie będzie sensu zmieniać obiektywu na "dłuższy".

Aha - zauważyłem że obiektywy tej samej firmy dla Canona czy Nikona są "grubsze". Dlaczego tak?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009   

Od Sony/Tamrona/Sigmy 18-200 chyba lepiej Tamrona 18-270, ale jest mały problem z każdym z tych obiektywów, są one duże i zasłaniają wbudowaną lampę błyskową, dając brzydki cień w dole zdjęcia, więc wypada jeszcze kupić lampę zewnętrzną.

Chyba bym wolał zamiast kita kupić Sony 16-105, niż ładować się w megazoomy. 16-105 to bardzo uniwersalny zakres i fajny obiektyw.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

tigga napisał/a:
- który z tych dwóch?

Z tych dwóch lepsza jest sigma.
tigga napisał/a:
okrutnie mi przeszkadza/.../ że obiektywy praktycznie musiałbym zmieniać co 10 minut.

tigga napisał/a:
jeszcze jestem zbyt mało "wrażliwy" fotograficznie żeby dostrzec wady tych obiektywów które mam.

Przy takim nastawieniu może lepiej rzeczywiście kup tamrona 18-270 i pozbądź się obu posiadanych obiektywów :???: Co prawda za ok.2300pln, ale będziesz miał 1 obiektyw pokrywający duży zakres.

RB 

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009   Re: Obiektyw 18-200 do A200 zamiast kita dla amatora

tigga napisał/a:

Wiem, że w dłuższych ogniskowych (chyba?) obiektyw nie będzie tak dobry jak 75-300,

akurat z tym to można polemizować...

tigga 
Nowy

Sunders napisał/a:

Przy takim nastawieniu może lepiej rzeczywiście kup tamrona 18-270 i pozbądź się obu posiadanych obiektywów :???: Co prawda za ok.2300pln, ale będziesz miał 1 obiektyw pokrywający duży zakres.

Powiem tak, jakbym odrobił pracę domową przed zakupem lustrzanki - pewnie bym tak zrobił: body + właśnie taki obiektyw. Przynajmniej nie pchałbym się w drugi obiektyw.

Zauważyłem jakich ogniskowych używam przy takich "zwykłych" fotografiach kiedy doskwiera mnie zmiana obiektywów - zwykle 150 jest tym czego potrzebuję. Więc z kolei pchanie się w 270 za 2x większą kasę aż takiego sensu nie ma...

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Pią 27 Lis, 2009   

tigga napisał/a:
Więc z kolei pchanie się w 270 za 2x większą kasę aż takiego sensu nie ma...

Ma, podejrzewam że 18-270 na 150 mm będzie lepszy optycznie, nie jestem tego pewien, trzeba by pomacać, ale testy to potwierdzają.

jerry123 
Nowy

Wysłany: Nie 29 Lis, 2009   

witam,
podepne sie zeby nie zaczynac nowego watku, a mam podobna sytuacje.
A200+18-70 kitowy, nastrzelalem troche zdjec i generalnie nie ma tragedii,
ale ostrosc (a raczej jej brak) i czasami mydlo wyprowadza mnie z rownowagi.
W 75-80% fotografuje krajobraz i architekture (duzo podrozuje i to moje glowne okolicznosci strzelania), z tego, podobnie, ok 3/4 zdjec robie za dnia przy dobrym swietle(cos jasnego dokupie w przyszlosci). Lampa u mnie raczej jest na bezrobociu.
Mysle nad sigma 18-200 DC, zdaje sobie sprawe ze w tej lidze nie znajde idealnego uniwersalnego obiektywu, ale chce miec (dla odmiany) ostre zdjecia, tylko tyle i az tyle :)
18-270 bylby idealnym wyjsciem, ale wiadomo-kasa.
Czy nieszczesny kitowy 18-70 soniaka jest tak beznadziejny co bym nie kupil to bede zadowolony?:)Jestem amatorem, nie bede zyl z robienia zdjec, ale niech one wygladaja jakos...
Ogniskowa nie jest dla mnie priorytetem, poniewaz jak wspomnialem obiekt najczesciej poczeka a ja sie dopasuje. Moze cos innego polecicie w okolicy 1000zl?
pzdr i dzieki

MC 

jerry123, To moze warto zamienic na nowego kita? Jest wyraznie lepszy, chociaz widzialem takie stare kity, ze az :shock: Za zaoszczedzone pieniadze mozesz kupic albo jakas 50tke albo nowe 55-200.

jerry123 
Nowy

Czy sony cos poprawilo w tych kitowych 18-70? Czy moze moj egzemplarz jest 'lewy' ze powinienem sprawic sobie nastepny?
Opinie o tym obiektywie sa jednoznacznie negatywne(rowniez na optyczne.pl) i niestety sie pod nimi podpisuje.
55-200 Sony ma juz zdecydowanie lepsze.
Czyli sony potrafi zrobic przyzwoite szklo, tylko kit wcisneli jako kitowy do a200?
18-70+55-200 by mnie urzadzlo pod warunkiem ze beda....ostrzyc:)
dzieki za pomoc i sugestie,
tigga, sory za mieszanie w watku:/
pzdr

MC 

Kit 18-55 jest duzo lepszy. Optycznie i mechanicznie. Chociaz widzialem i starym kitem calkiem sporo swietnych zdjec.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

jerry123 napisał/a:
A200+18-70 kitowy, nastrzelalem troche zdjec i generalnie nie ma tragedii,
ale ostrosc (a raczej jej brak) i czasami mydlo wyprowadza mnie z rownowagi.

Tragedii nie ma :razz:
Nowy kit nie jest wiele lepszy, tak na pierwsze wrażenie nawet podobnie badziewny :sad:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

tak w połowie drogi od środka do brzegu. 55mm nk, sk, 18mm: sk, nk

brzeg, nk18-55, sk55-18

środek kadru, u góry nowy kit, na dole stary.

zdjęcia na pełnym otworku 18/55mm dla nowego, 18/50+ dla starego. jpg fine, standardowe wyostrzanie, iso200.
przełomowo lepszy nie jest, ale jest ostrzejszy i na pewno bardziej kontastowy.
co do wykonania podobnie. nadal plastikowo, ale przynajmniej nie szarpie obrazem jak dojedzie do końca zakresu AF.
nowy jednak przyjemniej wykonany.

Odpowiedz do tematu