Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 04 Mar, 2010
Sony A500 i A550
Autor Wiadomość
tompac 
Bywalec

Wysłany: Wto 27 Paź, 2009   

MM napisał/a:

Tompac bardzo polubił nowe Sony choć miał stare Minolty.

Nie miał tylko ma.

MM napisał/a:
Woli nowe rozwiązania. Podobno... Ja w to oczywiście wierzę... :wink: :lol: ...bo muszę.

Jakis ty Mariusz pocieszny, jak baba na targu, której sie jadaczka od plotek nie zamyka ;)

A co do samego sposobu sterowania to A700 jak dla mnie bije już 7D na głowę, i choć pokrętła to ciekawa rozwiązanie to swoja świetność przezywały gdy nie było ekranów i jojstików do nawigacji. Jedyne co mi w sterowaniu A700 przeszkadza to umieszczenie korekcji ekspozycji zastanego i lampy pod jednym sektorem, dość często sie mylę, bo wymaga to podwójnego wyboru a nie pojedynczego, do czego przyzwyczaja reszta menu.

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

tompac, w A700 jest przycisk C, pod który można zdefiniować sobie korekcję błysku i jest oddzielny przycisk na korekcję ekspozycji, dla mnie te przyciski to szybszy sposób niż Fn i joystick.
Niestety w A550 tak się nie da.

tompac 
Bywalec

tak rzadko korzystam z korekcji (co raz częściej zdarza mi sie pracować w trybie M), że nie ma większego sensu programować klawisza "pamięci".

oxuzz 
Nowy

Wysłany: Czw 05 Lis, 2009   

czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada informację odnośnie żywotności migawki w alpha 500/550 ?

SlawGaw 
Optyczny

oxuzz napisał/a:
czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada informację odnośnie żywotności migawki w alpha 500/550 ?

Raczej nie, Sony w tej klasie nie podaje informacji o żywotności migawki. Żywotność migawki to tak czy siak loteria.
A500/A550 mają chyba te same migawki co KM D7D, KM D5D, A100, A200/300/350, A230/A330/A380 i nie słyszałem aby ktoś narzekał na jej trwałość. Sam mam KM D7D która ma około 170 tyś klapnięć i cały czas tę samą sprawną migawkę.
Nie należy się tym przejmować, prędzej kupisz nowy aparat niż wysiądzie migawka.

snpaulina 
Uczestnik

W mojej A350 migawka siadła po ok 7000 ujęć, ale to pewnie jednostkowy przypadek - wadliwy egzemplarz.

CatStevens111
Rozmowny

Wysłany: Pią 06 Lis, 2009   

oxuzz napisał/a:

Nie podają chyba.

Jak sie komuś chce to sobie może pooglądać, wniosków na podstawie takich danych bym nie wyciągał

kliknij w sitemap jak nie widac danego modelu
http://www.olegkikin.com/shutterlife/

lolek88 
Rozmowny

Wysłany: Sob 07 Lis, 2009   

A wiadomo może kiedy będzie zamieszczony test A500/550 na stronie ?

CatStevens111
Rozmowny

Wysłany: Nie 08 Lis, 2009   

Ciekawe ile w tym marketingu a ile faktów?
za glaringnotebook

[ Dodano: Czw 26 Lis, 2009 08:38 ]
Jest teścik

http://www.digitalcamerai...eview-21295.htm
Z kitowym obiektywem
Generalnie na plus. chociaz za podkręcone ich zdanim kolory pojechali po ocenie ostro.

Oczywiście testu nie należy traktować śmiertelnie poważnie... no chyba, że to jest akurat ten maturalny..

merti 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Gru, 2009   

Jeśli było to proszę moderatora o usunięcie

PORÓWNANIE SZUMÓW Z a500 I a550

Potwierdza się moc matrycy EXMOR : im mniejszy piksel tym lepiej.... :)

CatStevens111
Rozmowny

Wysłany: Sob 05 Gru, 2009   

merti napisał/a:
im mniejszy piksel tym lepiej.... :)

Sorry ale na samplach A500 ma ostrość dopiero za kodakiem, a ponieważ szum należy rozpatrywać ściśle z jednoczesną ocena detalu, takie próbki do porównania sie nie nadają.

Tak czy inaczej różnica moim zdaniem bedzie znikoma

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sro 09 Gru, 2009   

Test u konkurencji

Bilbo
Uczestnik

Wysłany: Sro 09 Gru, 2009   

czyli już na optyczne.pl robić testu już nie trzeba ;P

ciekawie zrobione:
http://www.dpreview.com/l...uration.xml%3F2

wystarczy sobie poprzesuwać i nie trzeba czytać ;)

m.kaz 
Nowy

Wysłany: Sob 20 Lut, 2010   

witam wszystkich!

jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum pozwólcie, że wpierw się przywitam :)

mam pytanko dt. alphy 500. Może troche laickie, ale nurtuje mnie jedna rzecz:

czy to normalne, że przy obracaniu body słychać jakby coś w środku się telepało? czy to mechanizm stabilizacji? czy może coś innego? a może coś sie uszkodziło?

PS. po dwóch latach z Nikonem D40 ; 18-55 ; 70-300 przesiadłem się na A500 póki co z 50 1.8 (a w planach Falcon/Samyang 8mm i jakieś tele).

dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sob 20 Lut, 2010   

prawdopodobnie czujnik położenia aparatu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi