Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pewien książę szukał żony. Były trzy kandydatki. Jedna była mądra, druga pracowita, trzecia bogata. A książę i tak wybrał tę, która miała większe cycki.
Krótko mówiąc weź to do czego jesteś wewnętrznie przekonany. Mówisz o Canonie.. więc weź Canona.
Że się podepnę....
Obecnie mam nikona D60 i chcę zmienić ale również mam wielik dylemat, z tym że jest on dosyć złożony.
Napiszę co mnie drażni w nikonie.
- wyraźny spadek zakresu tonalnego przy wysokim iso (1600i 3200) , co za tym idzie kolory również nie powalają.
-częste wpadki z AWB w postaci leciutko niebieskawych zdjęć lub jak kto woli zimnych.
-no i ogólnie chęć kupienia czegoś nowego.
Posiadam obecnie dwa szkła 18-55VR oraz AF-s 35/f1,8<ciągle jeżdzi na kalibrację do wawy>czasu w wawy.
Co do ostrości i wykonania jestem bardzo zadowolony więc tu jest super.
Myślałem o D5000/90 lub od jakiegoś czasu o C 50d.
Problem w tym że canon niby taki super a szumy oraz zakres tonalny ma kiepski i tu się boję czy będzie on na tyle większy że nie będę żałował wywalenia ponad 3k na aparat.
Wg. optycznych i innych testów wynika o zgdozo że szumy obu aparatów są podobne jak i zakres tonaly dla wysokiej jakości .
Więc moje pytanie brzmi jeżeli to co napiałem jest prawdą to za co tak na prawdę płacę tyle pieniędzy skoro puszka za mniejsze pieniądze oferuje bardzo podobne osiągi pod tym wzdlędem.
Piszecie wszyscy rzuć monetą itd. , więc wnioskuję że powyższe parametry są bez znaczenia czy tak?
Może się mylę, ale czy zakres tonaly <wyższy> da mi lepsze efekty gdy fotografował będę scene gdzie zza obiektu świeci słońce a ja chce mieć wyraźny obiekt i nie przepalone niebo. ?
Wg. optycznych i innych testów wynika o zgdozo że szumy obu aparatów są podobne jak i zakres tonaly dla wysokiej jakości .
Więc moje pytanie brzmi jeżeli to co napiałem jest prawdą to za co tak na prawdę płacę tyle pieniędzy skoro puszka za mniejsze pieniądze oferuje bardzo podobne osiągi pod tym wzdlędem.
Piszecie wszyscy rzuć monetą itd. , więc wnioskuję że powyższe parametry są bez znaczenia czy tak?
Nie tyle że sa bez znaczenia, ile zeby liczyc na jakąś wyraźniejszą ich poprawę byś musiał nieco dołozyć...
Blackside, między puszkami typu Nikon D60 a Canon 50D (czy Nikon D90) jest przede wszystkim różnica w wygodzie użytkowania (wizjer, dwie rolki, tryb seryjny, punkty i sprawność AF itd. - pisane było wielokrotnie). Jakość obrazowania w D60 z tego co widziałem nie jest zła.
Co do zakresów tonalnych i szumów, poza testami w warunkach „klinicznych” jest jeszcze praktyka, czyli np. większa puszka lepiej odprowadza ciepło od matrycy, co oznacza, że przy dłuższym używaniu wysokich czułości szumy nie pojawiają się tak szybko bo aparat się mniej grzeje.
Były osoby, które mi mówiły, że Canon 40D nie ma lepszego obrazowania niż 400D z którego się przesiadłem. Tymczasem różnica jest, myślę że wynikająca choćby właśnie z odprowadzania ciepła.
RB czyli mam rozumieć że w niesprzyjających warunkach nie będzie różnicy pomiędzy D60 a np. D90 zakładam ten sam fotograf i ta sama szklarnia?
komor- tak też o tym myślałem tylko że ja jako amator nie robie dziesiątek zdjęć pod rząd na wysokich czułościach, tylko jak to się mówi pstrykam z doskoku.
Więc myślę że nagrzewanie się matrycy może mieć ciut mniejszy wpływ.
Naprawdę mam straszny kocioł i nie wiem co robić. Szkoda że nie można na kilka dni sprawdzić aparatu wtedy sprawa byłsaby jasna.
Ja tylko chcę by aparat dawał radę robić w miarę dobre zdjęcia z reki z czułościami nawet 3200.
http://picasaweb.google.c...528087009628066
Tu jest przykładowe zdjęcie z D60 bez obróbki<poza body> sądzę że tragedi nie ma jak na kit i D60 ale jednak chciałbym by było lepiej . Zwłaszcz ta degradacja kolorów/osrości mnie drażni.
Wiem że zdjęcie nie jest art, ale to typowy pstryk z marszu gdyż nie było czasu.
Więc pytanie na ile lepiej w takich warunkach poradzi sobie D90/ 50d?
Więc pytanie na ile lepiej w takich warunkach poradzi sobie D90/ 50d?
Moim zdaniem w takich warunkach przede wszystkim lepiej poradzi sobie lepszy obiektyw A jeszcze lepiej poradzi sobie statyw i niższa czułość. Jak chcesz focić takie nocne rzeczy z ręki to jest to trochę sport ekstremalny. Z testów na Optycznych wynika, że na wysokich czułościach lepiej poradzi sobie D90.
No proszę, kto by się spodziewał... CCD używane na czułościach powyżej 1600 i narzekanie, że CMOS nie daje wyraźnej poprawy. Zwykle panowała tu wręcz szumofobia i udowadniano sobie, że bez "porządnego" CMOSa nie da się zdjęć robić.
Co do AWB to trudno oczekiwać żeby się w ogóle nie mylił, zwłaszcza w świetle mieszanym. Wyjściem jest obróbka RAW albo każdorazowa ręczna ingerencja w WB dla danych warunków oświetleniowych (wybranie odpowiedniego presetu albo samodzielne dostrojenie).
Tak czy siak jak już ktoś to napisał, wybór D90 kontra D60 to nie tylko kwestia matrycy...
Koledzy. Mam pytanie jestem na kupnie lustrzanki. Nadmieniam,że jestem amatorem więc proszę o poradę Was. Wybieram między sony alfa 350 canonem 400d albo olympusem e420. Więc proszę o doradzenie który aparat wybrać.
A czy Ty pomogłeś forumowiczom podając coś więcej niż tylko "chcę kupić aparat X, Y lub Z, pomóżcie"?
Nie dziw się, że na tak zadane pytanie dostajesz odpowiedzi typu "kup dowolną pstrykawkę, następny proszę!"
Lustrzanki to temat rzeka, to nie tylko wybór tego czy innego korpusu...
komor napisał/a:
Ale czy D90 to jest CCD?
Cytat:
Obecnie mam nikona D60 i chcę zmienić ale również mam wielik dylemat, z tym że jest on dosyć złożony.
Napiszę co mnie drażni w nikonie.
- wyraźny spadek zakresu tonalnego przy wysokim iso (1600i 3200)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11