Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na razie to jest pomieszanie z poplątaniem...
Jeśli ma być ekonomicznie to przede wszystkim zrezygnuj z jakichś egzotycznych szkieł typu "szeroki kąt od 19mm" - może i będzie "tanio" ale efekt wątpliwy. IMHO właśnie jak trzeba liczyć się z każdym groszem to lepiej kupić raz a porządnie. Zestaw typu 1000D + 18-55 IS + 50/1.8 wydaje się ok. Jeśli chcesz i trochę (prawie) makro i szeroki kąt możesz zainteresować się też Sigmą 17-70/2.8-4.5 zamiast kita.
Hmm... Już wiem
Canon 1000D - body
Canon EF 50mm f/1.8 II - obiektyw do portretów, ślubów,
Canon kit 18-55mm IS - panoramy, krajobrazy
Raynox DCR-250 + Canon 50mm - zestaw macro
Body mi pasuje,OK
portretów-ka też,OK
kit zmienię jak kasy zarobie więcej, na razie jest,OK
ale do macro nie jestem pewien
Edit
Czy jest takie "ustrojstwo" dzięki któremu można sprawić, by światło lampy mogło padać w różne kierunki.
Zamiast raynoxa możesz zastanowić się nad pierścieniami pośrednimi-to najtańsze rozwiązania, albo oszczędzać na obiektyw makro-to lepsze ale droższe rozwiązanie.
Czy jest takie "ustrojstwo" dzięki któremu można sprawić, by światło lampy mogło padać w różne kierunki.
Djwalkman, tak - nazywa się to kabelek TTL (pod warunkiem że masz zewnętrzną lampę )
Mi chodzi bardziej o lampę wbudowaną.
Cytat:
Djwalkman, teraz dobrze i z sensem
Djwalkman napisał/a:
do macro nie jestem pewien
Zamiast raynoxa możesz zastanowić się nad pierścieniami pośrednimi-to najtańsze rozwiązania, albo oszczędzać na obiektyw makro-to lepsze ale droższe rozwiązanie.
Jeśli chciałbym droższe rozwiązanie, to ile droższe oraz czy będzie dużo lepsze?Czy pierścienie są dużo gorsze niż Raynox
Przede wszystkim działają na zupełnie innej zasadzie. Raynox to zespół soczewek montowany przed obiektywem a pierścienie to tuleje bez żadnej optyki montowane pomiędzy korpusem a obiektywem. Co i jak działa poszukaj już sobie sam.
Kurde, aż dziwne że obecnie człowiek widząc obcy dla siebie termin nie zacznie chociaż szukać sam informacji na jego temat, tylko pisze na forum czekając na gotowe
Dzięki dyfuzorowi światło jest bardziej naturalne, a ja chce je odbić na sufit lub ścianę.
Odbijając od ściany uzyskujesz bardziej naturalne oświetlenie. Czyli jeśli masz tylko wbudowaną to dyfuzor to jedyne rozwiązanie. Innego sposobu nie ma.
Dzięki dyfuzorowi światło jest bardziej naturalne, a ja chce je odbić na sufit lub ścianę
Jeśli koniecznie chcesz to robić lampą wbudowaną to chyba tylko lusterko Ci pomoże
Weź pod uwagę że moc tej lampki to GN10-15 gdy zewnętrzne mają 40-50. Po odbiciu jej od sufitu zostanie tylko wspomnienie po świetle.
No i sama wielkość palnika... Jak myślisz? Po co się w studiach stosuje duże softboxy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10