Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Niezgodność towaru z umową - jak to działa?
Autor Wiadomość
krooooolik 
Nowy

Wysłany: Wto 15 Gru, 2009   

... to ja może niejako na podsumowanie tematu napiszę że aparat wrócił do mnie (tj do sklepu skąd go odebrałem) naprawiony, z adnotacją "regulacja autofocusa", kilka dni po odesłaniu na Żytnią. Więcej mnie nie interesuje.

Mogę tylko podziękować firmie FotoJoker za bezproblemowe przyjęcie reklamacji i po jej (może nie szybkim, ale jednak) rozpatrzeniu usunięcie usterki. Trochę spanikowałem po otrzymaniu oficjalnego pisma w którym dużą czcionką napisano że reklamacja zostaje odrzucona, a małą czcionką zaoferowano mi pomoc w podjęciu dalszych krokach dążących do naprawy aparatu, stąd post na optyczne.pl . Przezorny zawsze ubezpieczony, dlatego lepiej spytać trzy razy niż bezwiednie poddać się temu co najbardziej oczywiste. W tym przypadku okazało się że istnieją firmy uczciwe i dbające o klienta również po sprzedaży. Nie mówię że FotoJoker to jedyna taka firma w Polsce, ale tak właśnie buduje się zaufanie kupującego, myśląc długofalowo. Czy mając takie doświadczenie z jedną firmą, w przyszłości będę "testował" innego sprzedawcę?
Pozostaje tylko mieć nadzieję że wejdzie w życie 2 letnia gwarancja producenta a wraz z nią znikną zawiłości (przynajmniej jednej) polskiej ustawy;)

PS. mam nadzieję że powyższe nie zostanie odebrane jako reklama, tylko jako silny optymistyczny akcent na zakończenie postu gdzie zbyt wiele razy padły słowa "nie da się", "dużo bym się nie spodziewał", "na jakiej podstawie?"

Pozdrawiam!
krooooolik

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 15 Gru, 2009   

No to gratuluję :)

krooooolik napisał/a:
Pozostaje tylko mieć nadzieję że wejdzie w życie 2 letnia gwarancja producenta a wraz z nią znikną zawiłości (przynajmniej jednej) polskiej ustawy;)

To jest kwestia producentów i sieci sprzedaży - a nie zawiłości prawa. Prawo jako takie daję dodatkowe gwarantowanie praw konsumenta. Takie ukrócenie nieuczciwych praktyk producentów (np dawanie 2tyg gwarancji itp)

Co do prawa to nie jest to "prawo Polskie", ale prawo wynikające z dostosowanie naszego ustawodawstwa do wymogów unijnych ;)

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Wysłany: Sro 16 Gru, 2009   

akurat dawanie przez sprzedawce czy producenta 2 tygodni gwarancji (choc w przypadku producenta byloby to z lekka podejrzane, chyba, ze bylby to jakis specyficzny produkt, np szybko sie psujacy) nie jest niczym nadzwyczajnym, bezprawnym, czy nawet nieuczciwym, gdyz przepisy nie narzucaja okresow gwarancji (jedynie w przypadku niepodania w gwarancji jej okresu - Kodeks Cywilny wskazuje jeden rok, ale przy sprzedazy konsumenkiej, w ustawie jej dotyczacej nie ma juz okreslonych terminow gwarancji)

ps. gratuluje pozytywnego zalatwienia sprawy, oby aparat sprawowal sie wlasciwie, przez dlugie lata :)

Odpowiedz do tematu