Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 Wybór: Canon EOS-450D vs. Nikon D5000 ?
Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc: witam wszystkich!
Jestem amatorem fotografii i chciałbym sięgnąć po aparat nieco bardziej profesjonalny niż ten który posiadam teraz(Kodak EasyShare ZD710). Mam zamiar używać nowego aparatu do fotografowania wszystkiego tj. pejzaże, portrety, zdjęcia sportowe, imprezy rodzinne, itd.
Piszę tu ponieważ mam dylemat jaką lustrzankę wybrać.
Budżet: max 3000zl.
Inne: obiektyw ma być 18-200 mm.
Waham się miedzy Canonem EOS-450D a Nikonem D5000.
Obiektyw który chcę zastosować do wybranych modeli aparatów to: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC.
Brałem pod uwagę inne firmy np. Sony, ale wykluczyłem je po przeczytaniu opinii i testów na optyczne.pl.
Z testu dostępnego TU wynika, że Nikon nie ma wbudowanego silnika AF. Czy to oznacza, że z wybranym obiektywem jestem skazany na ręczne ustawienia ostrości? Czy może ta sigma posiada wbudowany silnik?
Uniwersalny lekki i poręczny obiektyw, dedykowany specjalnie do lustrzanek cyfrowych o matrycy APS-C. Posiada wbudowany silnik napędzający AF w aparatach typu D40, D60, D3000 itp.
W tej cenie i przy tych założeniach to może jakaś hybryda? Po co Ci lustrzanka jak się przywiązujesz do "superuniwersalnego" zooma?
Właśnie o to chodzi, że chcę jeden obiektyw ze względu na "kłopotliwe" zmienianie kiedy nie ma czasu na to. Jestem podróżnikiem i jak zapewne wiecie na wycieczkach objazdowych nie ma czasu na zmianę obiektywu, bo się leci do przodu cały czas. Dlatego potrzebny mi dość uniwersalny obiektyw.
A co myślicie o Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED.
Czy to byłby lepszy wybór niż sigma? Co prawda ogniskowa jest krótsza ale 105mm to i tak niezły zoom, chyba? ;p.
Ciekawe, że forum "fotograficzne" oscyluje swoją tematyką wokół semantyki i etymologii słów: podróżnik i wycieczki objazdowe
Sunders napisał/a:
Przy takim nastawieniu, bez urazy, lepiej kup dobry kompakt-ma się do lustrzanki podobnie jak "wycieczki objazdowe" i "podróżnik"
a nie wokół problemu, który poruszyłem na początku...
Nie mam zamiaru się tłumaczyć z potrzeby posiadania lustrzanki,
hijax_pl napisał/a:
LF, bez urazy, ale po co Ci lustrzanka?
po prostu postanowiłem kupić i już. I właśnie z tego powodu zwróciłem się do Was- teoretycznie "znawców rzeczy" o pomoc. Ale jak się okazało wolicie drążyć temat dotyczący językoznawstwa i moich kompilacji słownych niż udzielać się na tematy forum sensu stricte.
Jeśli jednak ktoś zechce mi pomóc w wyborze, o którym pisałem na samym początku, bardzo proszę o wypowiedź.
No to proponuję Ci kupić Nikona D90 z obiektywami nikkor 18-105vr jako kitowy, całkiem uniwersalny szkiełek, tokina atx 124 dx pro do krajobrazów oraz tamrona 28-75/2,8 di do portretów.
Sport to jaki ma być? Na świeżym powietrzu? W hali?
Ja bym się zastanowił nad dwoma kwestiami:
- po co mi sprzęt z wymienną optyką gdy nie zamierzam jej wymieniać
- co tak naprawdę ma mi dać zakup lustrzanki (z pominięciem kwestii optyki)
Powiem szczerze, że też obstawiałem Nikona ale nie byłem pewien czy to dobry wybór.
Body D5000 kosztuje jakieś 1900zl, a budżet tak jak pisałem mam 3000zl. Więc zostaje 1100zl na obiektyw. Z chęcią bym kupił Nikkora 18-200 VR ale jest troszkę droższy ;p z resztą tak jak Tamron 28-300 Macro. A może polecicie coś uniwersalnego do tej kwoty(1100zl)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13