Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór: Canon EOS-450D vs. Nikon D5000 ?
Autor Wiadomość
LF 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   Wybór: Canon EOS-450D vs. Nikon D5000 ?

Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc: witam wszystkich! :)

Jestem amatorem fotografii i chciałbym sięgnąć po aparat nieco bardziej profesjonalny niż ten który posiadam teraz(Kodak EasyShare ZD710). Mam zamiar używać nowego aparatu do fotografowania wszystkiego tj. pejzaże, portrety, zdjęcia sportowe, imprezy rodzinne, itd.

Piszę tu ponieważ mam dylemat jaką lustrzankę wybrać.
Budżet: max 3000zl.
Inne: obiektyw ma być 18-200 mm.
Waham się miedzy Canonem EOS-450D a Nikonem D5000.
Obiektyw który chcę zastosować do wybranych modeli aparatów to: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC.
Brałem pod uwagę inne firmy np. Sony, ale wykluczyłem je po przeczytaniu opinii i testów na optyczne.pl.

Z testu dostępnego TU wynika, że Nikon nie ma wbudowanego silnika AF. Czy to oznacza, że z wybranym obiektywem jestem skazany na ręczne ustawienia ostrości? Czy może ta sigma posiada wbudowany silnik?

pozdrawiam!

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   

IMHO ta sigma to niezbyt udana konstrukcja - poza tym bez "OS" się umęczysz.

LF napisał/a:
Czy to oznacza, że z wybranym obiektywem jestem skazany na ręczne ustawienia ostrości? Czy może ta sigma posiada wbudowany silnik?

Z opisu http://www.sigma-foto.pl/...-dc,535,pr.html pierwszy akapit napisał/a:
Uniwersalny lekki i poręczny obiektyw, dedykowany specjalnie do lustrzanek cyfrowych o matrycy APS-C. Posiada wbudowany silnik napędzający AF w aparatach typu D40, D60, D3000 itp.

W tej cenie i przy tych założeniach to może jakaś hybryda? Po co Ci lustrzanka jak się przywiązujesz do "superuniwersalnego" zooma?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   

LF, lepiej zrobisz kupując dwa obiektywy zamiast tego kiepskiego zooma sigmy, np. taki zestaw:
http://e-planet.pl/strona...40,kat,530.html

LF 
Nowy

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010   

Właśnie o to chodzi, że chcę jeden obiektyw ze względu na "kłopotliwe" zmienianie kiedy nie ma czasu na to. Jestem podróżnikiem i jak zapewne wiecie na wycieczkach objazdowych nie ma czasu na zmianę obiektywu, bo się leci do przodu cały czas. Dlatego potrzebny mi dość uniwersalny obiektyw.
A co myślicie o Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED.
Czy to byłby lepszy wybór niż sigma? Co prawda ogniskowa jest krótsza ale 105mm to i tak niezły zoom, chyba? ;p.

jaad75 
Klub Pierdzieli

"Wycieczki objazdowe" i określenie "podróżnik", trochę słabo do siebie pasują... :razz:
A zmiana obiektywu nie zajmuje więcej niż 5s...

Sunders 

LF napisał/a:
co myślicie o Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED.

Znacznie lepszy wybór.
LF napisał/a:
chcę jeden obiektyw ze względu na "kłopotliwe" zmienianie

Przy takim nastawieniu, bez urazy, lepiej kup dobry kompakt-ma się do lustrzanki podobnie jak "wycieczki objazdowe" i "podróżnik" :wink:

LF 
Nowy

Bez obrazy ale jak bym chciał kompakt (choć mam już jeden) to bym raczej nie prosił Was o pomoc w wyborze lustrzanki i obiektywu do niej :)

Właśnie co do lustrzanki to którą byście polecili, która z tych dwóch(w temacie) jest lepsza? :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

LF, bez urazy, ale po co Ci lustrzanka?

LF 
Nowy

Ciekawe, że forum "fotograficzne" oscyluje swoją tematyką wokół semantyki i etymologii słów: podróżnik i wycieczki objazdowe
Sunders napisał/a:

Przy takim nastawieniu, bez urazy, lepiej kup dobry kompakt-ma się do lustrzanki podobnie jak "wycieczki objazdowe" i "podróżnik" :wink:

a nie wokół problemu, który poruszyłem na początku...
Nie mam zamiaru się tłumaczyć z potrzeby posiadania lustrzanki,
hijax_pl napisał/a:
LF, bez urazy, ale po co Ci lustrzanka?

po prostu postanowiłem kupić i już. I właśnie z tego powodu zwróciłem się do Was- teoretycznie "znawców rzeczy" o pomoc. Ale jak się okazało wolicie drążyć temat dotyczący językoznawstwa i moich kompilacji słownych niż udzielać się na tematy forum sensu stricte.

Jeśli jednak ktoś zechce mi pomóc w wyborze, o którym pisałem na samym początku, bardzo proszę o wypowiedź.

Pozdrawiam fotografów :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No to proponuję Ci kupić Nikona D90 z obiektywami nikkor 18-105vr jako kitowy, całkiem uniwersalny szkiełek, tokina atx 124 dx pro do krajobrazów oraz tamrona 28-75/2,8 di do portretów.

Sport to jaki ma być? Na świeżym powietrzu? W hali?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A ja zaproponuje Nikona D5000(D90) + Nikkora 18-200 VR. Zestawy uniwersalne, nienajgorsze optycznie i do tego w miare solidne w tej klasie sprzętu.

lotofag 
Optyczny

Ja bym się zastanowił nad dwoma kwestiami:
- po co mi sprzęt z wymienną optyką gdy nie zamierzam jej wymieniać
- co tak naprawdę ma mi dać zakup lustrzanki (z pominięciem kwestii optyki)

Wydaje mi się, że wnioski mogą być dość ciekawe ;)

Oniryczny 
Uczestnik

a może by tak do tego D5000 obiektyw Tamron 28-300 Macro ?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Tylko nie 28-300 - to wyjątkowy badziew!
A poza tym na D5000 nie będzie AF z tym szkłem. :cry:

LF 
Nowy

Powiem szczerze, że też obstawiałem Nikona ale nie byłem pewien czy to dobry wybór.
Body D5000 kosztuje jakieś 1900zl, a budżet tak jak pisałem mam 3000zl. Więc zostaje 1100zl na obiektyw. Z chęcią bym kupił Nikkora 18-200 VR ale jest troszkę droższy ;p z resztą tak jak Tamron 28-300 Macro. A może polecicie coś uniwersalnego do tej kwoty(1100zl)? :)

Odpowiedz do tematu