Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 + KIT? Do widokówek + parę pytań
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010   

PiotrekPe napisał/a:
wychodzi taniej niż zestaw... zastanawiające

Już kilkakrotnie się z tym spotkałem. Sprawdź oferty np D700 i 24-70/2,8 - razem i oddzielnie.

PiotrekPe napisał/a:
I jeszcze jedna rzecz mi przyszła na myśl. Jak jeszcze z półtora roku temu się interesowałem tematem to gdzieś (jakaś recenzja, w gazecie, czasopiśmie) wyczytałem ze używanie Live View (co w wypadku lustrzanki wydaje mi się nie na miejscu) spowalnia działanie aparatu i jego reakcję (było to chyba o sony a200). Ale może się mylę. Jak to jest?

Trzeba mieć świadomość że D90 przed zrobieniem foty ponownie opuści lustro by je podnieść do wyzwolenia migawki. Takie podwójne kłapnięcie. No i jak się do tego dołoży jeszcze czas ostrzenia w trynie kontrastu - można odnieść wrażenie że aparat jest wolny ;)

PiotrekPe napisał/a:
jeszcze jedno pytanie czym się różnią obiektywy Nikkor z oznaczeniem G i D np: Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX i Nikkor 35mm f/1.8D AF-S DX - ceny praktycznie takie same. I czy na przykład nie lepszym pomysłem byłoby zrezygnowanie z KITA i kupienie np: 50 Nikona i jakiegoś najtańszego tamrona zmiennoogniskowego szerokokątnego do pstrykania na co dzień?

D - wersja z CPU przekazująca do korpusu informację o nastawionej odległości ostrzenia. Wersja G to wersja bez pierścienia przysłony - sterować nią można tylko z korpusu. Dokładniej G to kastrowany obiektyw D ;)

No i najważniejsze: nie ma obiektywu 35/1,8DX w wersji G i D - jest tylko wersja G.

PiotrekPe napisał/a:
I czy na przykład nie lepszym pomysłem byłoby zrezygnowanie z KITA i kupienie np: 50 Nikona i jakiegoś najtańszego tamrona zmiennoogniskowego szerokokątnego do pstrykania na co dzień?

A co znalazłbyś co zastąpi Ci kitowego 18-105? ;) Jak dla mnie to najlepszy wybór za całkiem rozsądną kasę :)

PiotrekPe napisał/a:
Czyli myślę że to jakieś elektroniczne ograniczenie sztucznie nałożone żeby lud kupował droższe aparaty?

Hm... :roll:

Ale spokojnie - samyang zapowiedział swoje obiektywy w wersji mocowania Nikona z dołożonym procesorkiem. Więc nie będzie problemu z pomiarem ekspozycji.

Reklama

PiotrekPe 
Nowy

Sterowanie przysłoną z korpusu chyba mi nie przeszkadza, byle by działało.

hijax_pl napisał/a:
No i najważniejsze: nie ma obiektywu 35/1,8DX w wersji G i D - jest tylko wersja G.

http://www.ceneo.pl/Obiek...072P3-11074.htm

Dwa pierwsze z brzegu powinny wyskoczyć. Ale na ceneo często bzdury są a tu sprawdzałem jakie są obiektywy.

hijax_pl napisał/a:
Ale spokojnie - samyang zapowiedział swoje obiektywy w wersji mocowania Nikona z dołożonym procesorkiem. Więc nie będzie problemu z pomiarem ekspozycji.

To akurat miło bo mi się wydają fajne te ich obiektywy. Pewnie zanim cokolwiek nowego do domyślnego zestawu dokupię to zdążą wypuścić na rynek :)

A co mi kitowego zastąpi? No jak zostanie parę setek na kieliszek chleba to zły nie będę. A jakieś tamrony na ceneo też są za 400 stówki, tak jak i manualne nikkory. Ale chyba jednak po przemyśleniu pytania wolę mieć wygodniej.

A dzisiaj w sklepie dla idiotów jak oglądałem aparaty właśnie sprzedawca starał się komuś wmówić, że sony a550 jest lepszy od d90. Chyba nie miał racji? A tłumy dzikie bo w końcu cała Polska kupuje bez vatu. :lol:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

PiotrekPe napisał/a:
http://www.ceneo.pl/Obiek...072P3-11074.htm

Dwa pierwsze z brzegu powinny wyskoczyć. Ale na ceneo często bzdury są a tu sprawdzałem jakie są obiektywy.

To powiększ zdjęcie tego z literką D :)
http://www.ceneo.pl/showP...oductID=2389701

A generalnie to tu masz bieżącą ofertę nikona stałogniskowych szkieł pod DX:

http://nikon.pl/pl_PL/pro...unQuery=l4&ID=0

PiotrekPe 
Nowy

No fakt. Aż taki dociekliwy nie byłem.
Dzięki. Jakoś na to nie wpadłem żeby wejść na strony producentów.
A do tych krajobrazów/widokówek lepszy będzie kit czy ten 35mm

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

PiotrekPe, do widoków wystarczy Ci w zupełności 18-105VR, lub - inwestycja w coś szerszego, np 10-20, 12-24 czy coś podobnego.

35/1,8 to standardowy obiektyw dla APS-C

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010   

PiotrekPe napisał/a:
A jakieś tamrony na ceneo też są za 400 stówki, tak jak i manualne nikkory.

Traktowanie porównywarek cen jako wyroczni co do oferty i realnych cen sprzętu jest nierozsądne. Popatrz sobie na strony WWW prawdziwych sklepów fotograficznych, to dowiesz się co w rzeczywistości się sprzedaje (czytaj: ludzie kupują bo ma to sens) i jakie obiektywy są w ogóle w dystrybucji. Równie dobrze co na Ceneo, mógłbyś patrzeć na te świetne oferty z Ebay’a, typu Nikon D300 plus pięć badziewnych obiektywów z muzeum, które szkoda zakładać nawet na D40.

PiotrekPe 
Nowy

No ja jestem w pełni świadom, ze te obiektywy to szajs ale od tak zwanych zdjęć rodzinnych z okazji wszelakich ja wymagam tyle żeby były. Generalnie nie lubię takich zdjęć ale wiadomo że rodzina się domaga takowych. A lepszy obiektyw chcę mieć do portretów i widoków. Po prostu zastanawiam się czy te lepsze przy ciągłym pstrykaniu się za szybko nie zużyją i czy nie warto mieć takiej śmieciówki (jeśli wiecie o co mi chodzi)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

PiotrekPe napisał/a:
po prostu zastanawiam się czy te lepsze przy ciągłym pstrykaniu się za szybko nie zużyją

Ojojoj... Porządne obiektywy działają latami. Oczywiście można się zastanawiać czy szkła z silnikami SWM się tak rozklekoczą że silnik padnie.. A jak się rozklekoczą to będzie wariować AF. Ech... Zakładam że szybciej padnie Ci korpus niż obiektyw.

PiotrekPe 
Nowy

OK. Rozumiem, ze obiektywy, nawet te tańsze (mam na myśli firmowe) są dość trwałe. Tylko wywlekam swoje wątpliwości bo z elektroniką rożnie to bywa jeśli chodzi o sprzęt dla mas. Dzięki za podpowiedź w tej sprawie. raczej nie mam już wątpliwości i te najtańsze nie wiadomo co sobie daruję. Jeszcze mam wątpliwości co do tych stałek, to znaczy jakie brać (bo zmiennoogniskowe szerokokątne to już raczej wysokie- jak dla mnie- ceny). 50 będzie chyba na początek jako że najtańsza :mrgreen: a potem może 35 albo 28 i jak się pojawi to 8mm z silnikiem samyanga (czy jak mu tam). Jeszcze jedno głupie pytanie czemu 35mm Nikkora z światłem f2 jest droższy od tego z światłem 1,8? Dodam że ten tańszy ma oznaczenie AF-S a droższy AF. To jasne, ze kupię ten tańszy ale to tylko dzika ciekawość. Pewnie mnie odeślecie do testów ale dla śmiertelnika takiego jak ja jakieś tam marginalne różnice mają znaczenie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

50/1.8 - tania i dobra, 35/1.8 tez się przyda - ostra.

35/2 jest droższa bo to obiektyw pod FX a nie DX - tak jak 35/1.8 Starsza wersja jest na śruboręt, nowsza ma silnik SWM i nie ma pierścienia przesłony. Znaczy do analogowego korpusu tej nowszej już tak prosto nie podłączysz (bo to DX czyli będzie winietować no i mało korpusów analogowych obsługuje AF-S)

Samyanga 8mm z silnikiem to raczej bym się nie spodziewał bo:
- raczej samyang wyposaży obiektywy w elektronikę do pomiaru światła a nie AF
- przy tej ogniskowej to raczej AF się nie stosuje ;)

PiotrekPe 
Nowy

No analogowych aparatów raczej nie będę używał (jeśli to miałeś na myśli). Chociaż kiedyś robiłem zdjęcia takim "sprzętem" gdzie nawet kliszę trzeba było ręcznie przewijać. To zdecydowanie nie dla mnie - przy cyfrówkach 36 zdjęć to się na minutę robi.

No w sumie bez tego autofokusu sobie jakoś poradzę. ustawianie ostrości recznie nie moze być takie trudne.

A jeśli mogę jeszcze troszeczkę Was podręczyć to jaki fajny obiektyw z wyższymi ogniskowymi (do zbliżeń np: oddalonych budowli) w rozsądnej cenie istnieje?

Póki co i tak nawet połowy tego co zaplanowałem nie kupię ale jakiś plan maksimum trzeba mieć.

Póki co to chciałbym mieć: Te pogrubione nie wiem jakie.

KIT 18-105 VR
-jakiś teleobiektyw ale więcej jak 200mm mi nie potrzebne, tu raczej zmiennoogniskowy (ten zakup na sam koniec)
stałki:
-Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX
-Nikkor AF 50mm f/1.8 D
-85mm (jakiś zamiennik, nie wiem jaki, ale to zakup na później)
-Samyang 8mm f/3.5 Asp. IF MC Fisheye Nikon - raczej niepotrzebna ale fanaberie też trzeba mieć, rozwalają mnie te psychodeliczne zdjęcia z takich obiektywów 9subiektywna opinia)

P.S. I mi się temat o wyborze obiektywu zrobił. Bo od D90 to już raczej mnie nic nie odwiedzie - chyba że wygrana w totka i kupię pełno-klatkowy i cały asortyment nikona w obiektywach :lol:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

PiotrekPe napisał/a:
To zdecydowanie nie dla mnie - przy cyfrówkach 36 zdjęć to się na minutę robi.

I się nie myśli co się robi i jak się robi. I świat zalewają tony "naszo-klasowych" pstryków ;)

PiotrekPe napisał/a:
-jakiś teleobiektyw ale więcej jak 200mm mi nie potrzebne, tu raczej zmiennoogniskowy (ten zakup na sam koniec)

Nikkor 70-300VR. Nie jest taki drogi, a za tą cene dostaje się kawał solidnego szkła.

PiotrekPe napisał/a:
-85mm (jakiś zamiennik, nie wiem jaki, ale to zakup na później)

Samyang 85/1.4 tani i optycznie b.dobry. Tyle że z D90 nie będzie pomiaru światła, ale prawdę mówiąc lepiej dokupić mały światłomierz typu http://sekonic.com/produc...%20TWINMATE.asp Alternatywnie Nikkor 85 mm F1.8 AF-D - cenowo wyjdzie trochę drożej od zestawu Samyang + światłomierz, no i jednak 2/3 EV ciemniej ;)

PiotrekPe 
Nowy

No ale jednak możliwość robienia dużej liczby zdjęć i szybkiego podglądu efektów ułatwia naukę. (Na NK mam 3 zdjęcia z rożnych okresów życia)

300mm? Nie chcę rejestrować życia płciowego Marsjan :)

Taki światłomierz się instaluje na obiektywie? Czy na jakiej zasadzie to działa? W angielskim jestem mało lotny. Bez tego światłomierza nie da się robić zdjęć? Nikkor troszkę drogi jak na coś czego się będzie używać sporadycznie (w moim wypadku - zdecydowanie wolę szerokie kąty a jeszcze bardziej panoramy)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

PiotrekPe napisał/a:
No ale jednak możliwość robienia dużej liczby zdjęć i szybkiego podglądu efektów ułatwia naukę.

Podgląd - tak, szybkość? tu nie ma różnicy ;)

PiotrekPe napisał/a:
300mm? Nie chcę rejestrować życia płciowego Marsjan

300mm to wbrew pozorom wcale nie jest dużo. A ten obiektyw to chyba najrozsądniejszy wybór w tym zakresie ogniskowych.

PiotrekPe napisał/a:
Taki światłomierz się instaluje na obiektywie? Czy na jakiej zasadzie to działa?

Akurat ten można zamontować na gorącej stopce, ale nie o to się rozchodzi.

Bez niego da się zrobić. Robisz pstryka, patrzysz na histogram, korygujesz czas w dół lub w górę w zależności od tego czy masz niedoświetlone czy prześwietlone. Przy wprawie wystarczą 2-3 zdjęcia. Jak masz lampę błyskową - jest w zasadzie prościej - ustawiasz czas około 1/125, przesłonę jaką chcesz i dobierasz moc lampy biorąc pod uwagę odległość. Nowsze lampy to potrafią, starsze - tam z reguły jest tabelka nastaw.

PiotrekPe 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Lut, 2010   

Witam!
Długo zeszło ale kupiłem D90 + 18-105 VR. I tymczasowo nic poza tym :)
Dziękuję bardzo za pomoc w wyborze.
P.S. Jak się zapoznam z aparatem na tyle by coś się nadawało do publikacji na pewno się podzielę. W końcu nie ma to jak opinia profesjonalistów (których tu penie kilku zagląda regularnie)

Odpowiedz do tematu