Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
Poszukuję wiadomości, opinii, spostrzeżeń, wad, zalet, przydatności poszczególnych funkcji itp. dla ww kompaktu. (czekam na test ale to może potrwać)
Na razie załączam następujące linki na ww temat:
Zapraszam do wypowiedzi (tylko i wyłącznie na tematy techniczne ww aparatu)
Może jest już szczęśliwiec posiadający ww kompakt.
Życzę miłego popołudnia.
[ Dodano: Pią 24 Lip, 2009 15:56 ]
Wady:
- brakuje szerokiego kąta,
powinno być 28, a nawet 26 czy 24 milimetrów przy tej klasie aparatu
Plusy
+ dłuższa żywotność baterii
Cytat:
tryb słabego oświetlenia powinien być używany, kiedy konieczne jest uzyskanie niezaszumionego obrazu przy słabym świetle. Wykorzystywany jest wtedy tryb SN, w którym aparat robi cztery zdjęcia składając je następnie w jedno z niskimi szumami.
Ciekawe jak będzie to wyglądało w rzeczywistości??
[ Dodano: Sob 25 Lip, 2009 14:30 ]
Cytat z Digital Voto Video:
Cytat:
"Producent przygotowując tak zaawansowany aparat niestety potraktował po macoszemu tryb wideofilmowania. FinePix S200EXR rejestruje ruchomy obraz jedynie w rozdzielczości VGA (640x480 pikseli, 30 kl./s). W urządzeniu tej klasy aż prosi się o możliwość zapisu w formacie HD".
Prawdę mówiąc nie rusza mnie to że filmy tylko w VGA oraz że nie ma szerokiego kąta. Najważniejsza w tym kompakciku jest MATRYCA. Jej konstrukcją i elastyczność.
Pytanie tylko o szumy przy foceniu w zamkniętych pomieszczeniach, bo na plaży to zdjęcie mi dobre wyjdzie nawet z mojej komórki
Co do technicznych możliwości, to jak dla mnie szeroki kąt można sobie zrobić (jak ktoś potrzebuje nakręcając szkło np. x0,25 - są takie) - i co do pytania o filtry - można nakręcać wszystko o średnicy 67 mm.
Zalety - manualny zoom, świetne funkcje i menu
Wady - mi osobiście się nie podoba że nie ma sterowania lamą zewnętrzną np. TTL więc można mu przypiąć tylko lampę manualną
Aha - i zapomnijcie o czułościach większych niż 800 - to czysty marketing. Chociaż przy funkcji low light high sensivity są opinie że to działa super dla czułości 1600 (aparat robi 3 zdjęcia i je nakłada na siebie usuwając szum). Nie mniej - ja się zdecydowałem i kupuję.
Winicjusz, no chciałbym zobaczyć jakieś zdjęcie na wysokim ISO. Przecież ten aparat schodzi z rozdzielczością do 6 a później 3 MPix. Bo uśrednia dane z 4 lub 16 punktów. Więc szum się powinien eliminować trochę.
Napisałem to co wyczytałem Przez to że nie interesują mnie bardzo zdjęcia z wysokim iso a do tego chwalona jest 2krotna stabilizacja to mam nadzieję nie będzie mi potrzebne.
Poniżej linka do jeszcze innych zdjęć:
http://forums.dpreview.co...essage=33040395
[ Dodano: Pon 21 Wrz, 2009 19:36 ]
to jest jedyny całościowy test jaki znalazłem, z Australii
Wygląda, że do 16oo iso nie jest źle, zobaczcie sami:
http://www.photoreview.co...ix-s200exr.aspx
Prawdę mówiąc nie rusza mnie to że filmy tylko w VGA oraz że nie ma szerokiego kąta. Najważniejsza w tym kompakciku jest MATRYCA. Jej konstrukcją i elastyczność.
Każdy ma swoje powody, dla których myśli o zakupach. Skoro wyposażono tą chybrydę w możliwość filmowania, to moim zdaniem powinna byc mozliwość filmowania w trybie FullHD, bądź chociaż HDReady. W końcu jest to model z tego roku. Format 640 x 480 to daleka przeszłość i do wyświetlania na ekranach współczesnych TV formatu 16 : 9 zupełnie sie nie nadaje.
Z mojego punktu widzenia to bardzo istotna wada, bo ewentualny zakup chybrydy zakłada równiez używanie jej do okazjonalnego filmowania.
12 MPx to też moim zdaniem "reklamowa" wielkość. Mogłoby być 9 -10 MPx z tej matrycy i wówczas byłby to naprawdę sprzęt do potraktowania bardzo serio, jako alternatywa dla lustrzanki dla ambitnego fotoamatora. W gruncie rzeczy dla fotek oglądanych na ekranie każdego z Waszych monitorów nie ma znaczenia, jaka to jest rozdzielczość, bo mozliwości ekranu to co najwyżej 2 MPX ( w znakomitej większości użytkowników) i zdjęcie wyświetlone na całym ekranie bedzie widziane w takiej właśnie rozdzielczości.
Osobiście zrobiłem kilka wydruków zdjęć o rozdziałce 3 MPx ( zrobione w dobrych warunkach świetlnych) w formacie A4 i te fotki ogladane z właściwej dla tego formatu odległości - ok 1 metra - wyglądały znakomicie. Na ekranie mojej 19-ki jeszcze lepiej, co jest oczywiste.
Zdjęcia o rozdziałce 6 MPx były juz monstrualnej wielkości na ekranie i w niczym nie były dokładniejsze od fotek 3 MPx, gdy wyświetliło sie je w wielkości ekranu.
Ponieważ nie planuję robić powiększeń większych od wspomnianego formatu A4 - 6, 9, 10 czy 12 MPx przetwornika nie ma dla mnie takiego znaczenia.
W tym modelu istnieje tryb, w którym mozna łączyć 2 pisele w jeden i w tym upatrywałbym dobrej jakości zdjęć. 6 MPx to dla mnie wystarczająca rozdzielczość, a światła więcej przypadnie na piksel.
Niestety niczego nie udało mi się znaleźć na temat mozliwości optycznych obiektywu. Mozna jednak podejrzewać, ze dystorsje beczkowata i poduszkowata chyba będą obecne ?
I z tego punktu widzenia lepiej że obiektyw ma minimalna przeliczeniową ogniskową 30 mm, a nie oczekiwane 24 mm. To nadal jest obiektyw szerokokatny, a zniekształcenia beczkowate mogą być mniejsze.
Tylko to video ...........
[ Dodano: Pią 18 Gru, 2009 09:36 ]
Martwiące natomiast jet to:
http://www.cyberfoto.pl/f...zne-usterki.htm
Nie wiadomo czy aparat zaliczył piaskownicę czy też wpadka Fuji - jednostkowa czy cała seria.
I kogo tu słuchać kłócących się kolesi z powyższego linku jakiegoś forum czy testów producenta.
Z tego, co widać nikt nie chce się wypowiedzieć na temat jakości fotek z tego aparatu, szkoda.
Jako aparat fotograficzny to Fuji prezentuje się bardzo obiecująco. Parametry matrycy mimo moich wątpliwości są ponadprzeciętne dla tego typu aparatów. Ale jest to hybryda, czyli kilka w jednym - w tym możliwość filmowania. I nie rozumiem czemu nie wyposażono bardzo świeży w końcu model we współczesne rozdzielczości filmowania ???
Matryca wielokrotnie przewyższa rozdzielczość FullHD, zatem gdzie tu problem ???
I z tego punktu widzenia mój początkowy zachwyt znikł. Przez lata fotografowałem ( i nadal fotografuję)lustrzankami analogowymi z paroma wymiennymi obiektywami. Od kilku lat filmuję amatorsko cyfrową kamerką video. Dlatego jest przede mną zakup czegoś uniwersalnego, bo nie mam już ochoty na noszenia paru kilogramów w torbie. A że ciągle jestem amatorem, nie potrzebuję dowartościować się super sprzętem i wydawało się że Fuji FinePix S200EXR to jest to.
Wygląda jednak na to że sobie poczekam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9