Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wybór obiektywu do Nikona D90
Autor Wiadomość
oranżewski 
Optyczny

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010   

Sunders napisał/a:
Sigma 18-50/2,8-4,5OS HSM :???:

ja tę sigmę mogę polecić. z 40D robię w pomieszczeniach na priorytecie przysłony:
18mm, f/2.8, ISO 800, -2/3EV, czas łapie 1/30s
50mm, f/4.5, ISO 800 (1000), -1EV, czas łapie 1/25s
to oczywiście nie są stałe warunki, podaję najczęstsze wyniki.
HSM działa poprawnie, a OS działa nawet przy czasach 1s :roll: (zależy też od ręki oczywiście :wink: )
ogólnie dobry zamiennik kita. polecam. :wink:

Reklama

sigmiarz 
Optyczny

jest też sigma ze stałym światłem 2.8 i hsm.. i jeszcze do tego makro
http://www.sigmaphoto.com...328&navigator=6

komor 
Moderator

Sunders napisał/a:
AF tego tamrona do najszybszych nie należy-do zdjęć "dynamicznych" nadaje się średnio.

B o g d a n napisał/a:
Sigmy bez HSM są wolne jak słonie.

Ech, ci obrońcy tezy, że Canon to Canon… :) A ja już pisałem o reporterze, który z 30D i tym Tamronem robi świetne zdjęcia w ciemnych salach koncertowych, chyba nieświadomy jakiś. A ja dziś moją nędzną Sigmą 17-70 łapałem dzieci zjeżdżające na sankach, w bure zimowe popołudnie. Też się nie znam widocznie. :)

marcin555, układ AF w Nikonie D90 jest chyba na tyle porządny, że z Tamronem 17-50/2,8 zrobisz fajne zdjęcia dzieciaków w domu, o ile nauczysz się korzystać z aparatu, a w drugim kroku zdecydujesz się na lampę błyskową i/lub jasną stałkęm np. polecany do Nikona 35G.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Sunders napisał/a:
Sigma 18-50/2,8-4,5OS HSM
Sigma 10-20/4-5,6HSM
Sigma 30/1,4HSM

komor napisał/a:
Ech, ci obrońcy tezy, że Canon to Canon…

komor, czy to co napisałem to obrona canona/tym bardziej że marcin555 kupuje nikona/ :???:
komor napisał/a:
Tamronem 17-50/2,8 zrobisz fajne zdjęcia dzieciaków w domu

Zgadza się, ale obiektywem z HSM będzie chyba łatwiej :???:
komor, nie odczuwasz róznicy w pracy AF między swoją sigmą 17-70 a 30/1,4- tym bardziej robiąc zdjęcia w domu :?: Wolałbyś wtedy używać tamrona :?:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor napisał/a:
Ech, ci obrońcy tezy, że Canon to Canon…
No ja też ani nawet słowem o Canonie się tu nie odezwałem. :???:

komor 
Moderator

Sunders napisał/a:
komor, czy to co napisałem to obrona canona/tym bardziej że marcin555 kupuje nikona

A co to ma znaczenie co on kupuje? :) Zacytowałem wasze opinie biorąc pod uwagę to, co już wiem o waszym stosunku do tych szkieł, wszak na forum „widujemy się” nie od wczoraj, prawda? :)

Sunders napisał/a:
komor, nie odczuwasz róznicy w pracy AF między swoją sigmą 17-70 a 30/1,4

Przy tych ogniskowych? Nie żartuj. Co innego badziewne tele 70-300 Sigmy, które nie trafia zbyt często a w wizjerze przewija Ci się totalny blur, potem ostry obraz, a potem znowu blur, ale przy ogniskowych typu 17 czy 30 mm? Nawet na 70 mm nie ma zbyt wiele problemów. Jest wolniej niż np. Canonem 100/2,8 Macro, nie polecałbym Sigmy 17-70 do sportu, ale z normalnych sytuacjach, nawet tak „dynamicznych” takich jak dzieci – nie ma tragedii, jest OK. Tamron 17-50 jest szybszy niż Sigma 17-70 , przynajmniej na Canonie, sprawdziłem na 40D kiedyś bezpośrednio. Nawet biorąc pod uwagę, że zakres makro powoduje w Sigmie dłuższy bieg pierścienia to po prostu w Tamronie szybciej on się porusza.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
nie polecałbym Sigmy 17-70 do sportu, ale z normalnych sytuacjach, nawet tak „dynamicznych” takich jak dzieci – nie ma tragedii, jest OK

To w domu swoją córeczkę fotografujesz teraz częściej 30/1,4 czy 17-70?/tylko nie pisz, że samyangiem :smile: /.

komor napisał/a:
Zacytowałem wasze opinie biorąc pod uwagę to, co już wiem o waszym stosunku do tych szkieł, wszak na forum „widujemy się” nie od wczoraj

Do tych, które wymieniłem "stosunek mam pozytywny" jeśli tylko AF działa pozytywnie :smile:

komor 
Moderator

Sunders napisał/a:
To w domu swoją córeczkę fotografujesz teraz częściej 30/1,4 czy 17-70?/tylko nie pisz, że samyangiem :smile:

Teraz? Samyangiem! :) Wcześniej: 30/1,4. Jeszcze wcześniej: 17-70. A tak w ogóle to zależy od tego czy chcę zrobić ciasny portret, reporterkę z małą głębią czy szeroki plan. Po prostu nie zgadzam się z tylko z takim generalizowaniem jakie zaprezentowaliście obaj z Bogdanem w tym, co zacytowałem. To nie jest wątek: fotografia ślubna, tylko pytający pyta się o jeden obiektyw do 2000 zł do Nikona D90 i chyba przyda mu się jasny zoom standardowy. Nikkor 17-55/2,8 VR nieco :) przekracza budżet.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010   

Komor, masz rację ale jeżeli ktoś pyta:
marcin555 napisał/a:
A jaki inny obiektyw właśnie do zdjęć dynamicznych pod kątem szybkości AF proponujesz ?
oczywiście, żeby spełniał też pozostałe założenia, o których pisałem.

to warto aby wiedział, że obiektywy bez silnika ultradźwiękowego pierwszego kryterium niestety nie są w stanie spełnić. Nic lepszego jeszcze w szkłach nikt nie wymyślił. Każdy producent takie obiektywy posiada w ofercie: Nikon, Canon, ... i Sigma również. I tylko na to chciałem zwrócić uwagę w tej konkretnej sytuacji.

misio4x4
[Usunięty]

komor napisał/a:
Nikkor 17-55/2,8 VR.

Od kiedy on ma VR?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor napisał/a:
Po prostu nie zgadzam się z tylko z takim generalizowaniem jakie zaprezentowaliście obaj z Bogdanem w tym, co zacytowałem. To nie jest wątek: fotografia ślubna, tylko pytający pyta się o jeden obiektyw do 2000 zł do Nikona D90 i chyba przyda mu się jasny zoom standardowy.

Dlatego pytający może kupić już za 1399 zł. Sigmę 17-70 mm F2.8-F4.5 MACRO HSM Nikon. - http://www.cyfrowe.pl/apa...-macro-hsm.html

sigmiarz 
Optyczny

jest wersja z hsm niewiele droższa i do tego z makro z serii ex
http://www.ceneo.pl/400178

już chyba wiem dlaczego w tutejszym teście jest bez hsm, bo hsm na tej sigmie tylko z nikonem. :mrgreen:

komor 
Moderator

misio4x4 napisał/a:
komor napisał/a:
Nikkor 17-55/2,8 VR.

Od kiedy on ma VR?

A nie ma? Rzeczywiście… :shock: Ach ten Nikon, drogi jednak jak pierun.

B o g d a n napisał/a:
Dlatego pytający może kupić już za 1399 zł. Sigmę 17-70 mm F2.8-F4.5 MACRO HSM Nikon

No i super. Ciekawe tylko czy wersja HSM jest szybsza od silnikowej. Czy ktoś to sprawdzał? Niezbyt wiele osób chwali się posiadaniem wersji HSM tej Sigmy. Widocznie – być może – większość nikonistów z tej półki cenowej wybiera jednak amatorskie szkła Nikona, typu 18-105 czy 17-85 lub Tamrona ze stałym f/2,8.

sigmiarz napisał/a:
już chyba wiem dlaczego w tutejszym teście jest bez hsm, bo hsm na tej sigmie tylko z nikonem

Powód jest taki, że test był robiony zanim jeszcze pojawiła się wersja HSM, która jest młodsza ze dwa lata przynajmniej od wersji testowanej.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

większość nikonistów wybiera 18105 bo tani i dobry. a dobry bo tani.
jak próbowałem sprzedać 1685 na alle - zainteresowanie jest żadne.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wcale nie jest prawdą, że z założenia obiektywy z silnikiem ultradźwiękowym są szybsze od śrubokrętowych. Wszystko zależy od marki i modelu.

Odpowiedz do tematu