Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw dla początkującego Sony Alfa
Autor Wiadomość
suprnowa 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010   Obiektyw dla początkującego Sony Alfa

Witam.
Na samym początku chciałbym się przywitać:)
Przeczytałem trochę testów,opinii i recenzji na stronie i stoję przed wyborem obiektywów.
Posiadam od niedawna Sony Alpha 330 ze standartowym obiektywem 18-55.Jak wiadomo jest to dość kiepski obiekt.
Myślę nad zakupem czegoś innego.Jestem początkujący,zdjęcia to głównie portrety i krajobrazy.
Mam na oku:
Sigmę 18-200
Sony 55-200
Tamron 18-200
Kwestia tego czy zostawić sobie obecny obiektyw i dokupić coś z zakresu 18-200 czy do obecnego zestawu dokupić Sony 55-200?
Chyba że macie jakieś inne propozycje.
Myślę jeszcze o jakimś obiektywie typu FishEye-czy warto coś takiego kupić?
Samyang 8mm f/3.5 fish-eye

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 10 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010   

suprnowa napisał/a:
Posiadam od niedawna Sony Alpha 300 ze standartowym obiektywem 18-55.Jak wiadomo jest to dość kiepski obiektyw.

Nie wiadomo. 18-200 wcale nie będą lepsze.
suprnowa napisał/a:
do obecnego zestawu dokupić Sony 55-200

Dobry pomysł, z tych wszystkich chyba najlepszy obiektyw, można spróbować także z Tamronem 55-200 to te same szkła ale inne wykonanie.
Cytat:
Samyang 8mm f/3.5 fish-eye

Może być, ale trzeba pamiętać że to totalnie manualny obiektyw.

ophiuchus 
Optyczny

suprnowa, czołem! A jakie zdjęcia masz zamiar robić? Ile kasy chcesz przeznaczyć na zakup? Na Twoim miejscu dokupiłbym coś z okolic 55-200, jeśli rozważałbym Sigmę, to może 70-300 APO czy jakoś tak. Dublowanie ogniskowych obiektywem typu 18-nieskończoność nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Gdybym już miał kupować coś co pokrywa zakres ogniskowych posiadanego obiektywu - byłaby to jakaś jasna stałka długości 30-50 mm ze światłem 1.4-1.8.
Robienie zdjęć rybim okiem to świetna zabawa, a za tę cenę za jaką można kupić Samyanga to chyba na prawdę dobry interes. Jednak jest to bardzo specyficzne szkło i nie każdy lubi efekty jakie z jego pomocą można uzyskać ;)

suprnowa 
Nowy

Dzięki za szybką odpowiedź.
Chyba jednak zdecyduję się na dokupienie SONY DT 55-200 4-5.6.Jest w dość przystępnej cenie,i chyba będzie lepiej wykonany niż Tamron...
Chyba że w podobnej cenie jest Sigma Sigma 55-200 f/4-5.6 DC.
Który z nich będzie lepszym wyborem?
I do tego dokupię sobie ten Samyang 8mm f/3.5 fish-eye,tylko czy sobie z nim poradzę,skoro to manual?
Chyba że jakaś inna propozycja obiektywu z szerokim kątem widzenia?
Co do zdjęć to krajobrazy oraz portety-amatorsko i tylko dla siebie.
Przy okazji zapytam czy warto kupić filtr UV i polaryzacyjny,a jeżeli tak to jaki-w kosztach ok 150zł/za filtr.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Do tego kita ktory masz kup albo Sony 55-200 albo Sigme 70-300APO lub jako tansza opcje Tamrona 70-300.
Co do Samyanga (lepiej Falcona, ma 5 lat gwarancji, a jest to dokladnie ta sama konstrukcja), to wez pod uwage jego znieksztalcenia. To bardzo specyficzny obiektyw i nie do wszystkiego sie nada. Moze lepiej poczekac na 14/2.8?

zentaurus 
Rozmowny

Jak na początek obiektyw kitowy jest całkiem udany, pierwsze opinie są całkiem dobre.
Co do Samyanga, to trudno ci będzie ostrzyć ręcznie na A230.
Może następne szkiełko to 55-200 Sony? Uzupełni ci ogniskową obecnego 18-55?

RB 

suprnowa napisał/a:

Przy okazji zapytam czy warto kupić filtr UV i polaryzacyjny,a jeżeli tak to jaki-w kosztach ok 150zł/za filtr.

polaryzacyjny warto, UV nie ma większego sensu.
POlar 55mm, jak do stosowania z 18-55 to sugeruje konstrukcje typu slim (aby obudowy w kadrze widac nie było na 18mm!), konkretów w tej cenie sam poszukaj wsród wyrobów firm Marumi czy Hoya.

suprnowa 
Nowy

Jednak narazie kupię sobię Sony 55-200.Czy jest on duzy lepszy od Sigmy 55-200?
A co możecie doradzić mi z obiektywów szerokokątnych pokroju Sony 11-18 mm f/4.5-5.6?

MC 

Lepiej kupic:
Sigma 10-20/3.5
Sigma 10-20/4.5-5.6
Tamron 11-18.

W tej wlasnie kolejnosci.

Sunders 

suprnowa napisał/a:
co możecie doradzić mi z obiektywów szerokokątnych pokroju Sony 11-18 mm f/4.5-5.6?

Sigma 10-20/4,5-5,6.

SlawGaw 
Optyczny

Sunders, MC, Sigma to chyba 4-5,6.

suprnowa 
Nowy

A co myślicie jeszcze o Sony 75-300?

RB 

Daruj sobie.

Sunders 

SlawGaw napisał/a:
Sunders, MC, Sigma to chyba 4-5,6.

RB, masz rację, MC wprowadził mnie w błąd :wink:

MC 

Czepiacie sie :razz:
Wiadomo o ktora chodzi.
suprnowa napisał/a:
A co myślicie jeszcze o Sony 75-300?

Mialem. Ma przyjemny bokeh. Ale to jedyne co mi sie w nim podobalo.

Odpowiedz do tematu