Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 Obiektyw dla początkującego Sony Alfa
Witam.
Na samym początku chciałbym się przywitać:)
Przeczytałem trochę testów,opinii i recenzji na stronie i stoję przed wyborem obiektywów.
Posiadam od niedawna Sony Alpha 330 ze standartowym obiektywem 18-55.Jak wiadomo jest to dość kiepski obiekt.
Myślę nad zakupem czegoś innego.Jestem początkujący,zdjęcia to głównie portrety i krajobrazy.
Mam na oku:
Sigmę 18-200
Sony 55-200
Tamron 18-200
Kwestia tego czy zostawić sobie obecny obiektyw i dokupić coś z zakresu 18-200 czy do obecnego zestawu dokupić Sony 55-200?
Chyba że macie jakieś inne propozycje.
Myślę jeszcze o jakimś obiektywie typu FishEye-czy warto coś takiego kupić?
Samyang 8mm f/3.5 fish-eye
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 10 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz
suprnowa, czołem! A jakie zdjęcia masz zamiar robić? Ile kasy chcesz przeznaczyć na zakup? Na Twoim miejscu dokupiłbym coś z okolic 55-200, jeśli rozważałbym Sigmę, to może 70-300 APO czy jakoś tak. Dublowanie ogniskowych obiektywem typu 18-nieskończoność nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Gdybym już miał kupować coś co pokrywa zakres ogniskowych posiadanego obiektywu - byłaby to jakaś jasna stałka długości 30-50 mm ze światłem 1.4-1.8.
Robienie zdjęć rybim okiem to świetna zabawa, a za tę cenę za jaką można kupić Samyanga to chyba na prawdę dobry interes. Jednak jest to bardzo specyficzne szkło i nie każdy lubi efekty jakie z jego pomocą można uzyskać
Dzięki za szybką odpowiedź.
Chyba jednak zdecyduję się na dokupienie SONY DT 55-200 4-5.6.Jest w dość przystępnej cenie,i chyba będzie lepiej wykonany niż Tamron...
Chyba że w podobnej cenie jest Sigma Sigma 55-200 f/4-5.6 DC.
Który z nich będzie lepszym wyborem?
I do tego dokupię sobie ten Samyang 8mm f/3.5 fish-eye,tylko czy sobie z nim poradzę,skoro to manual?
Chyba że jakaś inna propozycja obiektywu z szerokim kątem widzenia?
Co do zdjęć to krajobrazy oraz portety-amatorsko i tylko dla siebie.
Przy okazji zapytam czy warto kupić filtr UV i polaryzacyjny,a jeżeli tak to jaki-w kosztach ok 150zł/za filtr.
Do tego kita ktory masz kup albo Sony 55-200 albo Sigme 70-300APO lub jako tansza opcje Tamrona 70-300.
Co do Samyanga (lepiej Falcona, ma 5 lat gwarancji, a jest to dokladnie ta sama konstrukcja), to wez pod uwage jego znieksztalcenia. To bardzo specyficzny obiektyw i nie do wszystkiego sie nada. Moze lepiej poczekac na 14/2.8?
Jak na początek obiektyw kitowy jest całkiem udany, pierwsze opinie są całkiem dobre.
Co do Samyanga, to trudno ci będzie ostrzyć ręcznie na A230.
Może następne szkiełko to 55-200 Sony? Uzupełni ci ogniskową obecnego 18-55?
Przy okazji zapytam czy warto kupić filtr UV i polaryzacyjny,a jeżeli tak to jaki-w kosztach ok 150zł/za filtr.
polaryzacyjny warto, UV nie ma większego sensu.
POlar 55mm, jak do stosowania z 18-55 to sugeruje konstrukcje typu slim (aby obudowy w kadrze widac nie było na 18mm!), konkretów w tej cenie sam poszukaj wsród wyrobów firm Marumi czy Hoya.
Jednak narazie kupię sobię Sony 55-200.Czy jest on duzy lepszy od Sigmy 55-200?
A co możecie doradzić mi z obiektywów szerokokątnych pokroju Sony 11-18 mm f/4.5-5.6?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10