Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zostaje 1100zl na obiektyw. Z chęcią bym kupił Nikkora 18-200 VR ale jest troszkę droższy ;p z resztą tak jak Tamron 28-300 Macro. A może polecicie coś uniwersalnego do tej kwoty(1100zl)?
Nikkor 18-105VR z typowych zestawów Nikona, nie jest to jakiś "hiperzóm", ale zakres ogniskowych mimo wszystko dość pokaźny a do tego jest ciekawy optycznie. Oczywiście jest ciemny i plasticzany, ale szkła pokroju 18-200 tylko w tym drugim aspekcie mogą okazać się lepsze.
Witam. Widzę że masz ten sam problem co ja i w pełni rozumiem co masz na myśli pisząc o uciążliwej wymianie szkieł. Dla pseudo pomocników powiem, że lustrzankę kupuje się dla uzyskania lepszej jakości zdjęć, bo nawet z kitem zdjęcia są lepsze niż kompaktem, taka jest prawda. A wymiana 5 sekundowa jasne: w czystych warunkach domowych, a co jeśli wiatr, deszcz?
Ja mam właśnie taki dylemat czy nikon d5000 (d90 odpada bo jest dla mnie za duży - hih już widzę ataki po co mi lustrzanka skoro chcę mieć mały aparat) lub canon d450/d500. O ile nikona można dostać z niezłym i dość uniwersalnym kitowym, tak canon niestety nie. Czy ktoś z was mógłby mi poradziś jaki obiektyw byłby w miarę uniwersalny (ale raczej z preferencją robienia widoczków, krajobrazów niż portretów) do canon d450/d500?
A i jeszcze jedno pytanie - czytałam opinie że wiele wadliwych nikonów d5000 sie zdarza, czy wiecie coś na ten temat?
Z góry dziękuję i tych co nie mają ochoty pomagać nie zmuszam do pisania
[ Dodano: Sro 20 Sty, 2010 02:46 ]
LF, i jak jesteś zadowolony z zestawu?
Jak ma byc tani, przyzwoity, tylko jeden i Canon to 17-85 IS, szalu nie ma, ale wystarczy na dlugo.
Co do jakosci zdjec to masz racje tylko mozna to rozwinac dalej:
kompakt -> lustrzanka z kitem -> lustrzanka z odpowiednim obiektywem
Oczywiscie jak sie komus chce.
A poza tym cale tony informacji, sa nawet tu na formu, na ten temat
Dla pseudo pomocników powiem, że lustrzankę kupuje się dla uzyskania lepszej jakości zdjęć, bo nawet z kitem zdjęcia są lepsze niż kompaktem, taka jest prawda.
Niekoniecznie. A nawet często wręcz przeciwnie...
Zahra napisał/a:
A wymiana 5 sekundowa jasne: w czystych warunkach domowych, a co jeśli wiatr, deszcz?
Cała "operacja" trwa tyle samo, tyle, że wymaga ciut większej ostrożności.
Witam. Widzę że masz ten sam problem co ja i w pełni rozumiem co masz na myśli pisząc o uciążliwej wymianie szkieł. Dla pseudo pomocników powiem, że lustrzankę kupuje się dla uzyskania lepszej jakości zdjęć, bo nawet z kitem zdjęcia są lepsze niż kompaktem, taka jest prawda. A wymiana 5 sekundowa jasne: w czystych warunkach domowych, a co jeśli wiatr, deszcz?
Ale to też jest trochę nieporozumienie.
Jadąc na ptaki wezme 70-400 G, idąc w góry 16-105, chcę sie pobawić nie wiem czym to 50 i 20, do makrofotografii nie wyładuję sobie torby wszystkim tylko wezmę obiektyw Makro itd... obiektywy często wkręcam przed wyjściem na zdjęcia. Po cholerę mam nosic calą torbę dupereli? Pomyślę co chcę sfotografować i dobieram do tego obiektyw a priori. Czy ja zarabiam na tym i muszę mieć wszystko na wszelki wypadek? Nie. A z drugiej strony mam zestaw dosyć uniwersalny.
Oczywiście, masz 18-270 i właściwie problem ogniskowych to rozwiazuje. Masz te ogniskowe zawsze pod ręką. Ale generuje inne problemy. Twój wybór.
A swoją droga jaad już odpisał, że wymiana obiektywu w trudniejszych warunkach jest tylko problemem treningu i przełamanie barier psychicznych. Tak jak zdjęcie filtru UV z L-ki.
Dla pseudo pomocników powiem, że lustrzankę kupuje się dla uzyskania lepszej jakości zdjęć, bo nawet z kitem zdjęcia są lepsze niż kompaktem, taka jest prawda.
No właśnie po to się wymienia obiektywy - żeby uzyskać najwyższą jakość. Z uniwersalnym "kitowym" albo "ultrazumem" jakość będzie co najwyżej średnia.
Dobrym kompaktem (w tym przedziale cenowym) często uzyskasz lepszą jakość niż lustrzanką z kitowym obiektywem.
To mój taki mały wkład w pseudopomoc
A i jeszcze jedno pytanie - czytałam opinie że wiele wadliwych nikonów d5000 sie zdarza, czy wiecie coś na ten temat?
Tak, była seria wadliwych egzemplarzy, ale jest prosta metoda żeby to sprawdzić, podczas zakupu poproś sprzedawcę, aby sprawdził przy Tobie na stronie Nikona po numerze seryjnym czy aparat nie jest podatny na awarię, gorzej jak będziesz kupować przez internet..., ale tez myslę, że można się dogadać ze sprzedającym, wiem że w FJ i Euro mają "zdrowe" serie.
Tę wypowiedź zacytowałem tylko przykładowo, bo jest najkrótsza.. W tle wypowiedzi w tym temacie przewija się dodatkowy wątek: Lustrzanka + superzoom to nieporozumienie. Gdzieś tam głębiej pobrzmiewa lekka pogarda.. No bo jak to mozliwe, że ktoś w ogóle pomysli o superzoomie? Wyjaśnień tego fenomenu jest tyle ile wyprodukowanych i sprzedanych obiektywów tej klasy. A poza tym kogo to obchodzi jakie to są powody? Jest jeszcze coś.. skąd pewność, że przekonanie kogoś do janej stałki 84,5/f1,23 HSM APO z trybem turbo i z podwójnym ostrzeniem da komuś spodziewane zadowolenie? Czy nie zdarzyłlo się wam, ze daliście coś komuś z pełnym przekonaniem, ze dajecie coś najlepszego na świecie, a na twarzy obdarowanego mozna odczytać nieme: "Boże dlaczego mnie to spotkało?"
Dodam, że właśnie przed chwilą kupiłem SIGMĘ 18-200 OS, aby robić nim gnioty (jak to ktoś powiedział tu na forum). Na szczęście juz wiem jak fajnie i jak przyjemnie robi się gnioty Sigmą 18-200 OS.
Tutejszyn, odpowiedz jest prosta. Bo posiadanie lustrzanki teraz jest trendy. Taka moda. Gdy dużo osób nie ma pojęcia o fotografowaniu, jak oddzielić tych co chcą się rozwijać, uczyć od tych którzy nie chcą i będą traktować lustro jako aparat P&S i nigdy nie zmienią na tryb inny niż AUTO ??
Tu nie chodzi o obiektywy czy obrazowanie. Ale o to czy przez brud/kurz z czasem obiektyw kitowy zrośnie się z korpusem. O to czy zdjęcia będą tylko i wyłącznie wstawiane na jakiegoś flickr'a czy picase. A może ktoś lubi odbitki, a fajne zdjęcia chciałby sobie powiesić na ściane w formacie 30x40?
To prawda, ze są osoby, dla których lustrzanka to kara za grzechy. Sam kiedyś wyraziłem pogląd, że jakiś ktoś powinien sobie raczej odpuscić. Ale tutaj ewidentnie chodzi o wewnetrzne przekonanie, ze powinien to być superzoom. Czasem potrzeba czasu aby do czegoś dojrzeć. Być moze i ja dojrzeję do RAW (ale jeszcze nie teraz). Dojrzałem do jasnych obiektywów, co wymagało jednak trochę czasu. Do szczescia brakowało mi jeszcze mojego ulubionego 18-200 OS. (Już raz go miałem kiedy biegałem z Canonem). Jest Ciemny, raczej trudno bawić się GO, znalazło by się jeszcze kilka wad, ale co mam zrobić, skoro bardzo lubię ten obiektyw i na pewno nikomu nie będę go odradzał. Idealny na początek. Zreszta na środek i koniec też
Idealny na początek. Zreszta na środek i koniec też
Rozumiem, że to ogólnie idealny obiektyw... To może Tobie też należałoby zadać to podstawowe pytanie - po co Ci lustrzanka? Na jakości zdjęć jak mówisz szczególnie Ci nie zależy, na kontroli GO też nie, zalety wysokiej czułości niwelujesz ciemnym szkłem, a nad specjalizację obiektywów przedkładasz "wygodę" ultrazooma... Po co targać ze sobą tego ciężkiego grata? Gdzie tu logika?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9