Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A co sie tyczy D300s - bo wlaśnie moja D90 poszła do ludzi i chcę kupić trzysetkę - to czy ktos sie orientuje czy w stosunku do gołej trzysetki coś się w esce zmieniło oprócz dodania filmów i obsługi SDHC? Ktoś mi powiedział niedawno, żeby odpuścic D300 i brać eskę bo jest to wersja "dopracowana", między innymi poprawiona została rzekomo precyzja pracy układu Multicam 3500.
To rozumiem, że 1 sekundę albo i 5 sekund utrzymasz z ręki (powtarzalnie i pewnie) dzięki stabilizacji? Gratuluję samopoczucia.
To jest manipulacja, bo wiesz ze nie o to chodzilo
Sunders napisał/a:
prezio napisał/a:
cały czas się waham z wyborem gorsze światło w zamian za stabilizacje czy lepsze światło ale bez stabilizacji .
Jak czytam takie stwierdzenia, to będę się upierał, że to jest jednak przecenianie..
Czesto glownym motywem takich stwierdzen jest cena (lepsze swiatlo kosztuje wiecej niz stabilizacja). Nasze wybory sa w pierwszej kolejnosci determinowane przez portfel a dopiero potem przez jakosc. Ja tam jestem zdania ze lepiej ja miec (stabilizacje), niz nie miec Statyw wyciaga sie wtedy rzadziej (i nie znaczy to ze nie jest on nigdy potrzebny).
A poza tym to troche odjechalismy od tematu.
A co sie tyczy D300s - bo wlaśnie moja D90 poszła do ludzi i chcę kupić trzysetkę - to czy ktos sie orientuje czy w stosunku do gołej trzysetki coś się w esce zmieniło oprócz dodania filmów i obsługi SDHC? Ktoś mi powiedział niedawno, żeby odpuścic D300 i brać eskę bo jest to wersja "dopracowana", między innymi poprawiona została rzekomo precyzja pracy układu Multicam 3500.
Zauważył ktoś coś takiego?
częściej piszą o delikatnej poprawie AWB na + i chwala tą puszkę
OK - uderze jeszcze raz
Aktualnie zamowiony i juz jedzie:
- Sigma 100-300/F4 - bez dyskusji
- Nikkor 50mm/f1.4D - rowniez jedzie
Zamawiane w najblizszych dniach - 100% pewnosci - Sigma 150/f2.8 Makro
Zastanawiam sie teraz nad jedna sprawa - moze pomozecie.
Mysle o Sigmie 17-70/f28-4.0 DC OS HSM - ale opinie o jej starszym bracie/siostrze sa ze mydlana. (ogolnie)
Majac na uwadze ze bede mial 50/1.4D i za chwile 85/1.8D zastanawiam sie nad nikkorem 16-85/f3.5-5.6 VR jako spacer zoom i fotki w plenerze.
Oraz jeszcze mysle o Tokinie 11-16/f2.8
I teraz - czy brac Sigme czy jednak nikkora 16-85 o ile bede mial stalki jak narazie 50mm oraz ewentualnie Tokine 11-16/2.8 ?
Mysle o Sigmie 17-70/f28-4.0 DC OS HSM - ale opinie o jej starszym bracie/siostrze sa ze mydlana. (ogolnie)
Moja mydlana nie jest, a Arek parokrotnie pisał, że każda następna którą miał w rękach już po teście wypadała lepiej niż ta testowana. Jest na forum parę osób, które niedawno też kupiło tę Sigmę, może coś napiszą o swoich nowszych egzemplarzach, bo moja ma już 2 lata. Edmun, kmosw?
o AWB to czytałem gdzieś że już D90 miał poprawiony
Jako posiadacz D90 uważam, że AWB ma on taki sobie.
Hmmm, ja nie narzekałem. Wyjątek stanowiło (co zreszta wykazano już w teście tutaj) światło żarowe.
Usjwo napisał/a:
Czesto glownym motywem takich stwierdzen jest cena (lepsze swiatlo kosztuje wiecej niz stabilizacja). Nasze wybory sa w pierwszej kolejnosci determinowane przez portfel a dopiero potem przez jakosc. Ja tam jestem zdania ze lepiej ja miec (stabilizacje), niz nie miec Statyw wyciaga sie wtedy rzadziej (i nie znaczy to ze nie jest on nigdy potrzebny).
A poza tym to troche odjechalismy od tematu.
Wiesz, jasne że stabilizacja rzecz dobra. Bardzo ja sobie cenię w Nikkorze 70-300, zwłaszcza na długim końcu a zwłaszcza zwlaszcza przy foceniu obiektów szybko poruszających się. Nie do przecenienia - ale czasy naświetlania muszą byc rozsądne. Jak nie będą, to żadna stabilizacja Ci nie pomoże. Pamietasz, jak optyczni oceniają skuteczność stabilizacji? Odsetkiem zdjęć nieudanych dla różnych czasów. Zazwyczaj wychodzi ok. 2-3EV, no niech zaszalejemy, 4EV max czyli jeśli jesteśmy w stanie utrzymać aparat bez stabilizacji na 1/60 sekundy to ze stabilizacją bedzie to max 1/8 sekundy, jak się pofarci - 1/4. I zakładam, że jest to do osiągnięcia z lekkim szkłem bo z Nikkorem 70-200 VR pewnie obydwa czasy będą musiały być krótsze.
Wniosek?
Dla mnie jeden: Szkło musi być jasne, stabilizowane i trzeba mieć ze sobą statyw bo życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz co Ci się trafi .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10