Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor 50mm f/1.8 różne wersję???
Autor Wiadomość
djzziom 
Nowy

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010   Nikkor 50mm f/1.8 różne wersję???

Witam spotkałem się na allegro z różnymi wersjami Nikkora 50mm f/1.8 ( chodzi mi o te nowe z AF) mógłby ktoś powiedzieć czym one się różnią od siebie?? I która wersja jest lepsza?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010   

Te nowe to są tylko 50/1.8D. Te trochę starsze są bez literki "D".

Różnica jest taka, że te bez "D" nie będą umożliwiały pomiaru matrycowego (w np D90) oraz nie będzie informacji o odległości ostrzenia potrzebnej lampom błyskowym - lampy posiadające własny sensor będą pracować dalej, te które go nie mają - po prostu nie zadziałają w trybie TTL.

Jaki masz aparat? Jakie zdjęcia wykonujesz? Będziesz potrzebował światło błyskowe?

djzziom 
Nowy

Mam Nikona D60 co prawda AF i tak nie będzie działał ale wolałem się zapytać czy są jakieś większe różnice . + Sigme APO DG Macro i mysle nad kumpnem lampy NISSIN Di622 albo SB-28dx

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Literka D oznacza distance information. A to wpływa na działanie algorytmów pomiaru światła.

djzziom 
Nowy

ok wielkie dzięki.

akwacyklista 
Początkujący
Paweł Rzepkowski

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Te nowe to są tylko 50/1.8D. Te trochę starsze są bez literki "D".

Istnieją cztery wersje AF Nikkora 50 mm f/1,8, a każdą z dwóch chronologicznie ostatnich można podzielić na dwie „podwersje”:
1) AF Nikkor 50 mm f/1,8s, wersja 1. — wypuszczony na rynek z Nikonem F-501 w 1986 r. i produkowany w Japonii do marca 1987 r.; plastikowy pierścień do ręcznego nastawiania ostrości, skala odległości w okienku, blokowanie pierścienia przysłon za pomocą wciskanego pokrętła; masa: 210 g; numery seryjne od 2000001 do 2120844;
2) AF Nikkor 50 mm f/1,8s, wersja 2. — wypuszczony na rynek w 1987 r. (chyba z Nikonem F-401) i produkowany w Japonii do 1990 r.; wymiary i wygląd zewnętrzny taki sam jak poprzednika, ale mniejsza masa: 165 g (więcej plastiku w obudowie?); numery seryjne od 3000001 do 3230721;
3) AF Nikkor 50 mm f/1,8s N — wypuszczony na rynek w 1990 r. i produkowany do listopada 2001 r.; gumowany pierścień do ręcznego nastawiania ostrości, skala odległości bez okienka, blokowanie pierścienia przysłon za pomocą przesuwanej dźwigni; masa: 155 g
   a) produkowany w Japonii — numery seryjne od 4000001 do 4307133;
   b) produkowany w Chinach (nie udało mi się ustalić, kiedy przeniesiono produkcję) — numery seryjne od 4500001 do 4596655.
4) AF Nikkor 50 mm f/1.8D — wypuszczony na rynek w lutym 2002 r. i nadal produkowany (w Chinach); wygląd podobny do poprzednika, choć karbowanie pierścienia ostrości zmieniło się; takie same wymiary i masa:
   a) numery seryjne od 200001 do 341667,
   b) numery seryjne od 400001 wzwyż (w 2006 r. Nikon zaczął nadawać obiektywom nowe numery seryjne, porzucając dotychczasową numerację i zwiększając pierwszą cyfrę numeru o jeden; był to chyba biurokratyczny zabieg, nie mający wpływu na konstrukcję i działanie obiektywów).
Uwagi:
• Liter „s” oraz „N” na końcach nazw nie ma w oznaczeniach na obudowach obiektywów.
• Linki w punktach 1. i 2. prowadzą do tego samego obrazka, gdyż obiektywy te nie różnią się wyglądem.

Wszystkie wymienione obiektywy składają się z 6 soczewek w 5 grupach, a ich układy optyczne wydają się takie same, jakość optyczna tych urządzeń powinna więc być zbliżona.

Źródła tudzież więcej informacji:
http://www.photosynthesis...lno.html#50slow
http://www.mir.com.my/rb/...kkor/index7.htm
http://www.mir.com.my/rb/...kkor/index8.htm
http://imaging.nikon.com/...mf_18/index.htm
http://imaging.nikon.com/...f_18d/index.htm

===

hijax_pl napisał/a:
Różnica jest taka, że te bez "D" nie będą umożliwiały pomiaru matrycowego (w np D90)

Producent ma inne zdanie w tej kwestii. Bądź łaskaw zajrzeć na s. 229 podręcznika obsługi Nikona D90 lub na s. 146 podręcznika D60 (mam nadzieję, iż polskie wersje mają tę samą numerację stron, co angielskie). Z zamieszczonych tam tabelek wynika, że w przypadku stosowania AF Nikkorów typu G lub D, obiektywów lub telekonwerterów AF-S i AF-I oraz obiektywów z serii PC-E Nikkor działa 3D Color Matrix Metering. Natomiast w przypadku użycia innych obiektywów AF Nikkor (z wyjątkiem obiektywów do F3AF) tudzież obiektywów AI-P Nikkor włącza się Color Matrix Metering (bez magicznego oznaczenia „3D”).

Ujmując nieco szerzej tę kwestię: Nie ma w systemie Nikona jednej matrycowej metody pomiaru światła i kalkulacji naświetlenia. Istnieje sporo jej odmian. Niektóre z nich zostały „zdublowane” w wielu modelach. Odpowiedni algorytm uruchamia się w zależności od użytej konfiguracji sprzętowej.

===

hijax_pl napisał/a:
oraz nie będzie informacji o odległości ostrzenia potrzebnej lampom błyskowym - lampy posiadające własny sensor będą pracować dalej, te które go nie mają - po prostu nie zadziałają w trybie TTL.

Kompatybilność lamp w systemie Nikona jest bardziej skomplikowaną sprawą. W czasach tzw. aparatów analogowych korpusy (poczynając bodajże od modelu F3 z 1980 r.) kontrolowały błysk za pomocą pomiaru światła odbitego od błony już w trakcie ekspozycji. Ten system ulegał modyfikacjom (np. w 1992 r. korpus F90 i lampę SB-25 wzbogacono o przedbłyski, acz pełniły one pomocniczą rolę), niemniej jakaś odmiana automatycznego pomiaru TTL i sterowania błyskiem była ciągle możliwa, o ile i flesz, i korpus na pomiar taki pozwalały. W zależności od konfiguracji aparatu, obiektywu i lampy włączał się odpowiedni algorytm. Gdy pojawiły się lustrzanki cyfrowe (D1 w 1999 r.; pomijam prehistorię, czyli — serię E2/E3), Nikon uznał, że matryce obrazowe odbijają za mało światła (chociaż Fujifilm FinePix S2 Pro radził sobie w starym systemie) i wprowadził system D-TTL (flesze z oznaczeniem DX na końcu). Pozwalał on aparatowi — o ile dobrze pamiętam — na pomiar i regulację wydajności błysku na podstawie przedbłysków. Jednakże D-TTL i seria fleszy DX okazały się rozwiązaniem przejściowym. 22 lipca 2003 r. wprowadzono pierwszy aparat (D2H) i lampę (SB-800) z kontrolą i-TTL błysku (CLS — Creative Lighting System). System ten stosowany jest do dzisiaj. Wszystkie obecnie produkowane lustrzanki cyfrowe Nikona dozują samoczynnie światło błyskowe na podstawie pomiaru przez obiektyw tylko w przypadku zastosowania lamp i sterowników błysku z trzycyfrowym oznaczeniem (SB-800, SB-600, SB-900, SU-800 itp.).

Ten kociokwik w kompatybilności dotyczy nie tylko zestawów stary flesz — nowy korpus. Wprawdzie SB-800 i SB-600 współpracują w pełni — na tyle, na ile aparat pozwala — z dawnymi lustrzankami (z wyjątkiem serii F55), przełączając się — w zależności od modelu korpusu — w tryb D-TTL lub staromodny TTL, ale już lampa SB-900 utraciła tę zdolność (zgodności wstecznej innych modeli nowych fleszy nie sprawdzałem).

Jeśli Nikkor z wbudowanym procesorem nie dostarcza informacji o nastawionej odległości, aparat działający w trybie i-TTL (CLS) nadal jest w stanie — wbrew temu, co napisałeś — kontrolować działanie lampy i-TTL (CLS) na podstawie pomiaru przedbłysków przez obiektyw. Podobnie jak w przypadku matrycowej metody pomiaru i kalkulacji naświetlenia włącza się inny — trochę okrojony — algorytm.

===

Bardzo cenię Twoją — hijaxie_pl — gotowość niesienia pomocy bliźnim oraz niezłą znajomość systemu Nikona, której to marce jestem wierny od ponad ćwierćwiecza. Niestety, czasem zdarza Ci się podawać nieprawdziwe informacje, jak w tym wątku. Dlatego — jeśli pozwolisz — chciałbym zadedykować Ci słynne powiedzenie Mieczysława Grydzewskiego — redaktora naczelnego międzywojennych „Wiadomości Literackich”:

„Choć wiem doskonale, że «Pana Tadeusza» napisał Juliusz Słowacki, na wszelki wypadek sprawdzam w encyklopedii”.

===

djzziom napisał/a:
mysle nad kumpnem lampy NISSIN Di622 albo SB-28dx

Wspomniałem już o tym, ale raz jeszcze wyraźnie powtórzę: SB-28DX nie umożliwia korpusowi D60 pomiaru przedbłysków przez obiektyw. Zechciej zajrzeć na s. 153 podręcznika obsługi swojego aparatu.

Kompatybilności Nissina nie chce mi się sprawdzać, zwłasza że nie mam najlepszego zdania o tej firmie. Ćwierć wieku temu używałem flesza rzeczonej marki (model 360 TW) i nie byłem z niego zadowolony, gdyż w trybie automatycznego dozowania światła (wg pomiaru za pomocą czujnika w lampie) nadmiernie okrajał odbity błysk, dając zbyt słabe naświetlenie. Zanim zorientowałem się, że w automatycznym trybie trzeba oszukiwać, nastawiając w lampie światłoczułość mniejszą niż używana, zdążyłem popsuć kilka filmów z niepowtarzalnymi zdjęciami. O dziwo, w trybie ręcznego dozowania światła (cały błysk, połowa i jedna czwarta) flesz działał poprawnie. Do dzisiaj nie wiem, czy przyczyną marnej ekspozycji było złe wyregulowanie automatu, czy może czujnik zbierał światło błysku ze zbyt szerokiego kąta (w przypadku błysku na wprost efekty okazywały się trochę lepsze). Nie wykluczam oczywiście, iż od tego czasu Nissin poprawił jakość swoich produktów, niemniej zalecałbym ostrożność tudzież przeczytanie przynajmniej kilku testów tej lampy (jeśli istnieją) przed jej zakupem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010   

akwacyklista, zacznę od tego, że moja przyjaźń z nikonem trwa dokładnie 12 lat więc się nie mogę równać z Tobą. Jednakże sporo szkiełek przez moje ręce przeszło ;)

Co do 50/1,8D - w którym momencie się mijam z prawda?

Co do sabinek - tu może faktycznie troszkę za szybko napisałem... Szkła AF (bez literki D) nie przekazują informacji o odległości, a ta informacja jest (oprócz programów tematycznych i pomiaru matrycowego 3D) wykorzystywana własnie do pomiaru TTL. Z takim obiektywem aby lampa poprawnie zmierzyła moc - musi korzystać z własnego sensora. Nikon D60 pracuje tylko w iTTL, SD-28DX - w D-TTL. Te dwa systemy nie są kompatybilne. I choć tego nie sprawdzałem w praktyce - zakładam, że lampa SD-28DX w trybie TTL nie zadziała.

Czy mam też rozumieć, że zbyt mało dokładnie napisałem o TTL? Tylko czy czytelnik pytający o współprace z D60 potrzebuje wiedzieć, że jest D-TTL, iTTL i zwykły TTL? Jakie są zależności historyczne?

Gdzie się mijam się z prawdą?

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010   

akwacyklista napisał/a:
Wprawdzie SB-800 i SB-600 współpracują w pełni — na tyle, na ile aparat pozwala — z dawnymi lustrzankami (z wyjątkiem serii F55), przełączając się — w zależności od modelu korpusu — w tryb D-TTL lub staromodny TTL, ale już lampa SB-900 utraciła tę zdolność (zgodności wstecznej innych modeli nowych fleszy nie sprawdzałem).

Dodam jeszcze, iż fakt, że lampa SB-900 jest lampą działającą tylko w iTTL, powoduje dalsze implikacje związane z radiowymi wyzwalaczami, o czym można przeczytać np. tu: RadioPopper JrX Will Make You Fat and Happy [Full Review] (klucz do lektury: quench pin).

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 19 Mar, 2010   

Dalsza dyskusja, która zboczyła najpierw w kierunku implementacji i znaczenia TTL a potem w stronę terminologii i języka, została wydzielona do Wolnych tematów: Problemy z polską terminologią foto-techniczną.

Odpowiedz do tematu