Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dżony, mnie nie gryzie czy zostać z Sony ja wiem, że go opuszczę
Zacząłem się dość mocno zastanawiać nad rozwiązaniem:
D90 + Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC a za jakiś czas SB900 i Nikkor 35mm f1.8
dzięki niższej cenie puszki (w stosunku do D300) mógłbym zakupić jasne szkło, zamiast pchać się w dobre ale jednak ciemne kiciaki nie rezygnując z jakości obrazu jaką daje D300 (skoro posiadają tę samą matrycę) i w chwili obecnej martwi mnie najbardziej brak w D90 możliwości mikroregulacji szkieł (czy może nie jest to tak potrzebna funkcja jak mi się wydaje?) Co Wy ogólnie na takie rozwiązanie?
Wolałbym D300 ale jednak używka mnie nie przekonuje a do tego tysiąc więcej na body (licząc że używane D300 kosztuje ok 3500zł) = tysiąc mniej na start na szkło...
Używane D300 to bardzo dobry pomysł. Na allegro można spotkać D300 jak nówki. To aparat stworzony z myślą o trudnych warunkach a nie jakaś wydmuszka. A że niektórzy używali go jak by był ze szkła(jest dużo takich ) to ci, którzy od nich kupią tylko na tym skorzystają .
Co do 50D to razem z 17-55/2.8 będzie to wariant "najtańszy" a zarazem najbardziej "profesjonalny".
Jeśli nie chcę ci sie czekać a nie masz tyle środków to bierz D90 albo 1000zł droższy ale wypasiony używany D300+Tamron/sigma.
PS. Piszac Tamron/Sigma chodziło mi oczywiście o 17-50/2.8 i 18-50/2.8
[ Dodano: Pią 29 Sty, 2010 11:58 ]
lancer napisał/a:
D300 ponosi podobną porażkę w porównaniu z 5D chociaż tam przepaść jest już większa - ale nie tylko cenowa ale również jakościowa.
Jeśli chcesz przeznaczyć na korpus ok 2,5-3 tys bierz 50D jeśli chcesz dać więcej bierz 5D. Nie mówię tego jako Canoniarz tylko jako ekonomista
O jakiej kolega jakości tutaj mówi?? Pomijajac przepaść technologiczną jaka dzieli 5D a D300(z maiżdząca przewagą na korzyć D300, i nawet z tanimi szkłami nikon będzie dawał znacznie wiekszy komfort i więcej trafionych ujeć) to samo 5D bez obiektywów zdjęc nie zrobi. Przewaga 5D jest tutaj taka że to FF i można podpiąć do niego świetne jasne stałki Canona. Ale o jakim my tutaj budżecie mówimy?
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pią 29 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Gość ma doświadczenia z tyloma aparatami i nie wie co wybrać. ??????????? Ja miałem dopiero dylemat bo jedynie co miałem w rękach to 500D (tydzień focenia z Kitem) a wybrałem 50D.
a odniesie się ktoś do mojej propozycji z tamronem 17-50 VC?
Ja mam wrażenie, że podjąłeś już decyzję jeszcze przed założeniem tego wątku.
Jeżeli zakładasz zastosowanie Tamrona, czy Sigmy, a nie szkła systemowego, to wszystkie argumenty, że takie, a takie szkła Canona są tanie/drogie i kiepskie/dobre i/lub takie szkła Nikona są tanie/drogie i kiepskie/dobre, można sobie schować w kieszeń. Przecież planowany zakup takich, a nie innych szkieł systemowych, do takich a nie innych zastosowań, w dużym stopniu rzutuje na wybór marki i modelu aparatu.
Na początku napisałeś zastanawiające zdanie:
Sz@kal napisał/a:
1) Canona 50D - biorę go pod uwagę dlatego, że może jeszcze jakimś cudem jednak zmienię zdanie i wybiorę Canona ..
Myślę, że przy Twoim doświadczeniu, cuda się raczej nie zdarzają.
mylisz się decyzja nadal jest mętna... a tamron wskoczył dopiero nie dawno do głowy... powiem szczerze, że nie stać mnie na start na systemowy odpowiednik ani u Canona ani u Nikona dlatego też pomyślałem o tym Tamronie ale nie wiem czy to sensowny wybór - i właśnie po to o niego pytam
sami, może właśnie dlatego... fakt że ma się styczność ze sporą ilością aparatów nie znaczy że od razu się wie co jednak odpowiada - choć jednak zaznaczyłem na samym początku, iż będzie to raczej Nikon
Sz@kal, chciałbyś dobrze, tanio i od razu, ale tak się po prostu nie da.
Na dodatek zrobiłeś ankietę a i ja odnoszę wrażenie, że decyzja jest już podjęta ("będzie to raczej Nikon"). Przykro mi, ale zawiedliśmy Twoje oczekiwania, bo jak by nie patrzeć, to z Canonem osiągniesz podobny efekt, tyle że taniej.
Więc skoro odrzucasz Canona to zdecyduj czy:
-opóźniasz zakup i wchodzisz w systemowe obiektywy z d300s,
-kupujesz teraz d90 i obiektywy systemowe,
-kupujesz teraz d300s i Tamrona,
-polujesz na używkę d300
Wszystkie warianty niosą ze sobą jakieś minusy, choć w sytuacji gdy masz czym robić zdjęcia, ja bym zastanawiał się nad pierwszą opcją.
a tamron wskoczył dopiero nie dawno do głowy... powiem szczerze, że nie stać mnie na start na systemowy odpowiednik ani u Canona ani u Nikona dlatego też pomyślałem o tym Tamronie ale nie wiem czy to sensowny wybór - i właśnie po to o niego pytam
Ja Tamiego nie macałem niestety, ale Tomasz Kulas tak.
Skocz do kiosku po Digital - Foto - Video numer styczniowy i masz na stronach od 26 do 32, rzeczowe testowe porównanie dwóch modeli tego Tamrona: bez VC i z VC.
W podsumowaniu masz napisane: "Ostrość zdjęć i solidność budowy w storunku do ceny zakupu okazały się ca najmniej dobre w przypadku obu zoomów 17-50 mm. Z tej dwójki znacznie lepiej zaprezentował się jednak Tamron ze stabilizacją optyczną, oferując nie tylko większe możliwości fotograficzne, ale i poprawioną jakość zdjęć"
w podsumowaniu czytamy:
Canon 50D to aparat lepszy od Nikona D90. Ma bardziej wytrzymały, metalowy korpus, a także szereg funkcji rodem z profesjonalnych aparatów dla reporterów (szybki tryb seryjny, doskonały autofocus, częściowe uszczelnienienie).
Wziąłbym D300s, bo poza niskimi ISO ma wszystko czego potrzebowałbym w aparacie. D90 jest u moim zdanim propozycją porównywalną z 50D, ale i tak wybrałbym Nikona, ze wzgledu choćby na wizjer i CLS. Jedynym argumentem za 50D jest tu jak dla mnie AF, ale aż tak mi na tym nie zależy. Dobrym kompromisem jest tu D300, ale wolałbym mieć video, więc z pewnością dopłaciłbym do wersji "s". Pierwszy Canon APS-C, którego ewentualnie mógłbym kupić, to 7D, ale i tak wybrałbym D300s.
Z nikona nie skakał bym wyżej niż d90 dopóki by mi nie starczyło na d700, sam stałem przed podobnym dylematem i d90 nie jest az tak bardzo plastikowy, trochę metalowy jest aparatem nie rzucam ani nie wbijam gwozdzi a nawet jesli to d300 i tak super pancerne nie jest .. to nie d3, ja wiem ze po plasticzanym a200 chcialoby sie cos bardziej solidnego ujac w lapy, ale nie wiem czy macales d90..
jest bardzo solidny, dobrze lezy w dłoni. Byc moze bedziesz chcial uzywac lensow zamiennikow
tu nikon lepiej wypada w komunikacji z sigmą, ktora ma najwiekszy wybor szkieł z zamiennikowców,
np. szerokie szkła od Sigmy nie są gorsze do elek, nie wiem jak z super obiektywem od nikona 14-24
ale to jest wydatek ok. 5k..
Zaczynam podejrzewać ze Canon 50d jest taki lubiany przez bliskosc nazwy do 5d
hmm.. mam 50d to prawie jak 5d LOL roznica miażdży.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13