Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 01 Lut, 2010
Jakie dokumenty przy zakupie obiektywu marki Canon?
Autor Wiadomość
Misek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010   

Zadzwoniłem sobie dziś na Żytnią i Pan potwierdził że jeśli nie jest to oryginalna karta gwarancyjna z logo Canon to oni tego nie naprawią za free.

Zadzwoniłem też do sklepu i ta babka pierniczyła jakieś kocopoły że to jest takie zabezpieczenie. Bo Canon to nie uznaje często gwarancji, albo nie naprawia poprawnie. I jak ja sam oddam do serwisu i mi Canon źle naprawi to oni już mi nic z tym nie zrobią. Dukała przy tym jak dziecko z podstawówki które się wierszyka na pamięć nie nauczyło.

W najbliższych dniach udam się do rzecznika praw konsumenta i wypytam co można w tej sytuacji zrobić. Co ciekawe przejrzałem aukcje tego sklepu i część nie ma tego zapisu o gwarancji producenta, a część ma. Natomiast w regulaminie na ich stronie internetowej jest po prostu że sprzęt ma 12 miesięcy gwarancji, ale nie wiadomo jakiej...

Reklama

Arius74 
Początkujący

Dzisiaj dostałem informację ze sklepu , że doślą mi oryginalną gwarancję europejską z pieczątką sklepu z miejscem na wpisanie nr seryjnego obiektywu. Czy to załatwi sprawę ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Swoją drogą ciekawe skąd sprowadzają towar skoro omijają polską "oficjalną" dystrybucję...

Arius74 
Początkujący

Zawsze z tego sklepu dostawałem komplet dokumentów tym razem tylko instrukcja.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

W tym momencie przypomina mi się dowcip:

- Kelner! Ja rozumiem "kotlet: 12 zł", "ziemniaki 6 zł", "cola 4,5 zł", ale co do cholery ma znaczyć "jak przejdzie: 10 zł" ?!
- K.., nie przeszło...

Ciekawe czy Canon Polska nie będzie robił kłopotu przy uznaniu tej gwarancji, skoro został pominięty przy zakupie? Jak Ci doślą ten świstek, to na wszelki wypadek zadzwoniłbym do serwisu i wypytał się o to czy będą to honorować... żeby nie było później przykrej niespodzianki.

Usjwo 
Optyczny

Gwarancja europejska powinna dzialac, bo dlaczego nie? Ja dostalem w Polsce europejska gwarancje to dlaczego ma to nie dzialac w druga strone. Pan w sklepie chcial mi jeszcze dac gwarancje na USA, ale poniewaz sie nie wybieralem tam, to nawet nie interesowalem sie na jakich warunkach.
Taka dodatkowa informacja, w serwisach Canona poza Europa za naprawe trzeba placic, ale gwarancji przez to sie nie traci.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Szkoda, że do obiektywów Canona kupowanych w USA nie można sobie wybrać gwarancji europejskiej... :evil:

Usjwo, teoretycznie masz rację. Ja bym jednak prewencyjnie do Canon Polska zadzwonił...

krisv740
[Usunięty]

Baku, ale masz międzynarodową - ja mam taką przy zakupie w stanach - nie działa w polsce, ale działa w europie....

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Przepraszam, kris, ale czy my mieszkamy na Marsie?

----

O tych amerykańskich gwarancjach zapomniałem natychmiast po zamknięciu pudełka.

krisv740
[Usunięty]

Baku,
niestety , czasami mam takie wrażenie....
w berlinie , londynie czy innym normalnym mieście/kraju posługując się gwarancją międzynarodową możesz bezpłatnie naprawić obiektyw/aparat. w polsce musisz przedstawiać jakieś dodatkowe elementy, a i tak nie wiesz , czy będzie to uznane przez serwis na żytniej.
i nie chodzi o opłatę celną i US, ale potwierdzenie rezydencji w stanach....

ja nie zapomniałem, ale i nie używałem - sprzęt pancerny, to i się psuje mało.... :cool:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
ale potwierdzenie rezydencji w stanach....

:shock: :!: :lol: ... :???: :roll: :cry:

Dawno nie użyłem tylu emotów na raz, ale finalnie to aż się zapłakać chce...
To był żart, prawda?

john.can. 
Nowy

zeby canon naprawil nalezy przeslac, orginalna karta gwarancyjna canona,rachunek sklepowy.Ponadto sprzedawca musi byc autoryzowany przez canona,jezeli brak w opakowaniu karty,to oznacza ze sprzedawca zatrzymal bo wymogi na karcie niezgodne z miejscem sprzedazy(strefa) ,jezeli brak karty od posrednika to co napisalem lub rebelt lub cos w tym rodzaju (zwrot ,naprawiany itd),co moge powiedziec to ze wszystko od canona posiada w pudelku orginalna karte gwarancyjna.

krisv740
[Usunięty]

Baku, obawiam się, że niestety nie!
aby wyegzekwować naprawę gwarancyjną w polsce (międzynarodową) musisz być albo rezydentem, abo obywatelem usa.
nie wiem tylko czy trzeba udowodnić zakup sprzętu.
ze szkłem lub aparatem nie ma problemu, bo zazwyczaj rejestruje się zakup na stronie canona...

powyższe jest zbiorem informacji z wątku z c_b - było kiedyś o tym.... - ja na szczęście nigdy nie musiałem korzystać z gwarancji canona.... - na szczęście... :cool:

proponuję też zapoznać się z tym wątkiem : http://www.the-digital-pi...ray-Market.aspx

007areka
[Usunięty]

...bo POLSKA to taki kraj gdzie korupcja sie maxiumu, gdzie ma sie na cos monoplol, uklad, wylacznosc = albo kupujesz u nas i my zarabiamy na tobie albo spadaj.( takto wyglada w wolnym tlumaczeniu i nie owijajac w ladne slowka)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Misek napisał/a:

Zadzwoniłem też do sklepu i ta babka pierniczyła jakieś kocopoły że to jest takie zabezpieczenie. Bo Canon to nie uznaje często gwarancji, albo nie naprawia poprawnie. I jak ja sam oddam do serwisu i mi Canon źle naprawi to oni już mi nic z tym nie zrobią. Dukała przy tym jak dziecko z podstawówki które się wierszyka na pamięć nie nauczyło.

Ta pani nie ma o niczym tak naprawdę pojęcia - to mamusia właściciela pilnująca taboretów jak synka w sklepie nie ma. Mnie by wcale nie zdziwiło, gdybyś kupił obiektyw który ktoś odesłał po dwóch miesiącach używania. Widziałem u niego taki przypadek, ja używki kupuję w lepszym stanie a on to puścił jako nówkę (choć nie był do końca sprawny). Wciśnie kit, że opakowanie tak się pogniotło w transporcie bo kurierzy to ostatnie dranie itp., itd. ...

Odpowiedz do tematu