Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 01 Lut, 2010
Nikon d3000 vs Canon 1000d vs Sony Alfa 330
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010   

A mnie dziwi, że osoby które naśmiewają się z wyników DxO zachwoują się tak jakby w w ogóle nie zadały sobie trudu zrozumienia jak ten DxOwy wskaźnik jest liczony - i co sobą reprezentuje ;)

Cytat:
DxOMark Sensor scale and dxomark.com measurements reflect only the RAW sensor performance of a digital camera. All measurements are performed on the RAW image file BEFORE demosaicing or other processing prior to final image delivery. Dxomark.com does not address such other important criteria as image signal processing, mechanical robustness, ease of use, flexibility, optics quality, value for money, etc. While RAW sensor performance is critically important, it is not the only factor that should be taken into consideration when choosing a digital camera.

No więc jeszcze raz pytam.. Co w tym dziwnego że taki D40x ma lepszy wynik od 50D?

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

hijax_pl, właśnie nic. Wiem, że to 'ranking' matryc i nie ma tu bezpośredniego przełożenia na jakość zdjęć (a już zwłaszcza jpgów). Chodzi mi o to, że podając wyniki testów DxO podaje się cząstkę wiedzy. Jeżeli ktoś ją potraktuje jako całość może zacząć się zastanawiać po co Nikon wypuszcza D300/D300s skoro D90 na pewno zrobi lepsze zdjęcie.
Jeżeli ktoś jest przed zakupem pierwszej lustrzanki i ma mętlik w głowie, to wyniki DxO pewnie ten mętlik zwiększą. Ot i tyle.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Baku, no tak, ale DxO to indeks specjalistyczny, a nie typu "fotopolis poleca"

Baku napisał/a:
po co Nikon wypuszcza D300/D300s skoro D90 na pewno zrobi lepsze zdjęcie.

No i jest to po części prawda.. Ale sam wiesz, że nie chodzi tylko o RAWa, ale też o wygodę zrobienia tego RAWa ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Oczywiście!
Ale co w ogóle DxO robi w temacie z cyklu "Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej"?
Bo jeśli na jego podstawie mamy dokonywać wyboru systemu pod konkretne potrzeby, to :zalamany:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Baku napisał/a:
Ale co w ogóle DxO robi w temacie z cyklu "Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej"?

Nieraz się przydaje jak się dywaguje na temat szumów czy dynamiki... ;)
Baku napisał/a:
Bo jeśli na jego podstawie mamy dokonywać wyboru systemu pod konkretne potrzeby, to :zalamany:

Zgadzam się w 125% :)

konczako 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
Baku, no tak, ale DxO to indeks specjalistyczny, a nie typu "fotopolis poleca"

Baku napisał/a:
po co Nikon wypuszcza D300/D300s skoro D90 na pewno zrobi lepsze zdjęcie.

No i jest to po części prawda.. Ale sam wiesz, że nie chodzi tylko o RAWa, ale też o wygodę zrobienia tego RAWa ;)

Indeks specjalistyczny?? Dobre sobie. Ranking sensorów heheh. Pijaczyna z pod mojej klatki zrobiłby wartościowszy ranking(oczywiście po zażyciu odpowiedniej ilości czystej :mrgreen: ):oops: :mrgreen: . DxO nie ma nic wspólnego z faktami i indeksem specjalistycznym...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

konczako napisał/a:
DxO nie ma nic wspólnego z faktami i indeksem specjalistycznym...

A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

konczako napisał/a:
cybertoman napisał/a:
Fakty fakty fakty...

Dobry żart!
No co? Wyraznie
dasio napisał/a:
Priorytetem jest dla mnie jakość zdjęć więc zastanawiam się co wybrać
Ostatnio zmieniony przez cybertoman Wto 02 Lut, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

lotofag 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:

Pewnie poszedł spytać się pijaka spod klatki... :mrgreen:

dasio 
Nowy

Może z drugiej strony. Szanowny użytkowniku jakiej lustrzanki z wymienionej przeze mnie trójki nie kupiłbyś i dlaczego?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 03 Lut, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Na podstawie tego, że Canony nie są tam gloryfikowane za jakość obrazowania... :razz:
dasio napisał/a:
jakiej lustrzanki z wymienionej przeze mnie trójki nie kupiłbyś i dlaczego?
Nie kupiłbym żadnej. Wszystkie wymienione, to okrojony plastikowy szmelc z miniaturowymi wizjerkami, który kiepsko się trzyma i kiepsko używa.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Na podstawie tego, że Canony nie są tam gloryfikowane za jakość obrazowania... :razz:

Taaaa.. Przyjmujmy, że DxO to firma podległa/usłużna PhaseOne :D

konczako 
Entuzjasta

jaad75 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

Nie jestem jakimś fanatykiem Canona. Zresztą w podobnym wątku Canona nie poleciłem i to nie raz. Lepiej dołożyć do D5000 czy D90. Ale mniejsza o to.
Co do DxO to śmiem wątpić w ich procedurę testową, biorące się z nikąd wykresiki, i punkty. Dlaczego mam wierzyc w te nie realne zestawienia?

FAKTY
FAKTY
FAKTY

Jaad jak to jest że wspaniałe CCD D200 przegrywa z sromotnie Z D300?? Przecież to według ciebie niemożliwe :wink: .
Jakoś nikt też nie kwapi się napisać, dlaczego DxO jest takie rzetelne i wiarygodne. Na pewno świetnie by to wyjaśnili przedstawiciele firm wspierających produkty DxO :twisted: .
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 03 Lut, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

konczako napisał/a:
Co do DxO to śmiem wątpić w ich procedurę testową, biorące się z nikąd wykresiki, i punkty. Dlaczego mam wierzyc w te nie realne zestawienia?

Rozumiem, że skoro wątpisz to masz jakieś ku temu powody. Nie interesuje mnie jednak odczucie że coś jest nie tak ale jakiś konkretny zarzut wobec wykonywanych przez nich pomiarów, czy ogólnie pojętej procedury testowej.

Możesz się ze mną podzielić tymi zarzutami?

konczako napisał/a:
Jakoś nikt też nie kwapi się napisać, dlaczego DxO jest takie rzetelne i wiarygodne.

Jakoś nikt też nie napisał dlaczego jest nierzetelne i nie wiarygodne ;)

dasio 
Nowy

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010   

Ładnie żeście mi zmysły zamydlili. Ale skoro za tą kasę to i tak wszystko szmelc, wybrałem ten od Sony. Teraz tylko jakiś zoom i będę zadowolony.
A uradowany będę już na 100% jak nauczę się tym robić zdjęcia :grin:

Odpowiedz do tematu