Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pierwszy Canon APS-C, którego ewentualnie mógłbym kupić, to 7D, ale i tak wybrałbym D300s.
Hm.. czyżby to po lekturze testu ze styczniowego DFV?
hehe
Padło na D90 (jednak muszę dość poważniej podejść do budżetu niż sądziłem) do niego na start raczej Tamron 17-50 f2.8 VC + Grip + SB900 Zastanawiam się jeszcze nad szkłem ale cenowo Tami wychodzi najrozsądniej (choć przyznam, że wolałbym coś ciut dłuższego ale sigmy są mydlaste)
ok chłopaki odłóżmy już plastikowość na bok i powiedzcie mi czy dobrym wyborem jest Tamron 17-50 f2.8 VC??? a może warto zainteresować się czymś innym? Powiedzmy, że na obiektyw mógłbym przeznaczyć ok 2000zł (po zakupie aparatu miałem wystawić obecny sprzęt pod młotek a do uzyskanych pieniędzy dołożyć i po niedługim czasie zakupić lampę ale jeśli dołożenie ok 800zł do tych 2k spowodowałoby że mógłbym mieć duuuuużo lepszy obiektyw to zakup lampy mógłbym ciut odłożyć w czasie i uzyskane pieniądze dołożyć do obiektywu)
Powiem, że brałem pod uwagę również zestaw 18-105 VR + 50 1.8 + 35 1.8 i wiem że może to i lepszy zestaw ale na stałki przyjdzie czas a na start wolałbym jednak dość jasnego standardowego zooma
[ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 22:16 ]
a może Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM???
powiedzcie mi czy dobrym wyborem jest Tamron 17-50 f2.8 VC
Mądrzy ludzie powiadają, że warto.
PS.
Jak jasny zoom pod APS-C, to nie taki z f/2.8-4.0 tylko ze stałym światłem f/2.8.
W Sigmie f/2.8 będziesz miał tylko przez kilka milimetrów ogniskowej.
zastanawiałem się jeszcze nad używanym N 17-55 f2.8 ale wtedy musiałbym zrezygnować z gripa no i zarobione pieniądze ze sprzedaży sprzętu również przeznaczyć na obiektyw a to oznacza też brak lampy więc wydaje mi się rozsądniejsze jednak Tampon 17-50 plus grip i lampa jak się sprzeda stare graty...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12