Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test Nissina Di866
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 20 Gru, 2009   

lama napisał/a:
A czy aparaty i telefony też piszczą skoro mają LCD? LCD nie musi być podświetlane świetlówką...

Są takie telefony z których dobiega pisk przetwornicy ;)
A przetwornica są różne... Od takich jak w lampie błyskowej podnosząca do 300V (to każdy zna), po malutkie odpowiedzialne za wygenerowanie ujemnych napięć (a te są często spotykane przy różnego rodzaju wyświetlaczach)

W domu mam pilot taki jeden który delikatnie piszczy jak się włącza podświetlanie klawiszy ;)

Reklama

Janyk 
Nowy

Wysłany: Pon 21 Gru, 2009   

Od dzisiaj jestem szczęśliwym (albo to się jeszcze okaże ;) ) posiadaczem Nissina di866 :D

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010   

DI866 jako wireless master, skonfigurowana wylacznie jako sterownik - na zdjeciach widoczny jest blysk sterujacy. Slabiutko, ale jednak.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010   

cybertoman napisał/a:
DI866 jako wireless master, skonfigurowana wylacznie jako sterownik - na zdjeciach widoczny jest blysk sterujacy. Slabiutko, ale jednak.
Ale tak się dzieje w przypadku każdej lampy - widać to zwłaszcza w oczach modeli lub gdy robisz zdjęcia powierzchni błyszczących...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:

I jest to normalne - i widoczne najczęściej w kryształach i oczach ;)

Dlatego jak to przeszkadza używa się albo sterowników dedykowanych (nie błyskają bo nie mają flasha), albo wyzwalaczy radiowych, albo specjalnych przesłonek na np wbudowaną wycinających widzialne

komor 
Moderator

Ale dlaczego ten błysk widać? Czy z powodu tego, że palnik nie jest odcinany zanim otworzy się migawka? Czy po odcięciu jeszcze chwilę się „żarzy” i to się załapuje na ekspozycję?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Moim zdaniem, dopiero ostatni błysk odpala lampy - wcześniejsze są pomiarowe i komunikacyjne. Ten ostatni błysk, jest po prostu wyzwalaczem, takim samym, jak lampa w M skręcona do minimum przy wyzwalaniu dumb slave'a... Taką mam teorię... :cool:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010   

jaad75 napisał/a:
Taką mam teorię...
Biorac pod uwage, ze poczatki sterowania bezprzewodowego blyskami siegaja lat 70-80, gdy nie wbudowywano jeszcze w kazde malenstwo kilku procesorow, to Twoja teoria wydaje sie byc nie do obalenia. I w dodatku, mechanizm "glupiego" blyskania jest juz zazwczaj zaimplementowany. Wada takiego rozwiazania jest to, ze ten ostatni blysk synchronizujacy jest stosunkowo slaby, co wplywa na zasieg i powtarzalnosc calego procesu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010   

jaad75, jak tylko będę miał chwilę czasu sprawdzę tę teorię w praktyce ;)

MC 

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010   

A mnie znowu naszło na tą lampkę. Obecnie w e-fotojoker kosztuje 827zł.
Z lampy korzystam sporadycznie i dlatego bym nie chciał wydawać ponad 1400zł na 580EX2, ale czasami jakiś ślub zdarza mi się zrobić znajomym i bardzo bym był niezadowolony, gdyby ta lampa zawiodła.
Bo nie ukrywam, że różnica między Di866 a 580EX to połowa 85/1.8

I weź tu człowieku bądź mądry :zalamany:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

MC jeśli czasem robisz śluby to warto zainwestować, a masz może możliwość przetestowania obu modeli lamp ??

MC 

W przyszłym tygodniu podejdę do FJ z akumlatorkami i body, trochę zdjęć zrobię.
O inwestycji akurat tutaj mowy nie ma, bo ona z założenia miała by się zwrócić. A ja te śluby robię znajomym, jako prezent.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Pewnie na ten temat bardziej wypowie się komor bo z tego co wiem to obu modelom się przyglądał, poza tym z tego co widzę "ogarnia" tematy świetlne

komor 
Moderator

W jakimś wątku obok napisałem wczoraj/przedwczoraj, że Di866 nie przyglądałem się jeszcze, ale z tego co przeczytałem w sieci to mi się nie podoba – kolorowy ekran jako marketingowy bajer który powoduje tylko spowolnienie wyświetlania informacji. Tańsza Di622 to normalna „starodawna” lampa, nie ma nowoczesnych bajerów ani panelu tak wygodnego jak 430EX (o 580EX nie wspominając) ale podstawowe funkcje są i działają prawidłowo, a obsługa jest bezproblemowa i wygodna. Jedynie do włącznika mam zastrzeżenia, bo istnienie możliwość, że będzie sama się włączała/wyłączała w ciasnej torbie/plecaku. A kosztuje poniżej 500 zł, czyli bardzo znośnie. Di866 kosztuje już dla mnie za dużo jak na niefirmową lampę o nie do końca przemyślanej obsłudze. Ale jeszcze raz powtarzam – nie macałem jej osobiście, więc być może moje obawy są przesadzone.
Jeśli priorytetem jest moc w niskiej cenie, to być może warto. Ja jako pierwszą/główną lampę mam 580EX II i nie żałuję.

MC 

Słabszy Nissin odpada ze względu na brak HSS.

Odpowiedz do tematu