Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Moze to brzmi jak paradoks ale kara dozywotniego wiezienia bez mozliwosci odwolania jest mniejsza kara dla wieznia niz np 25 lat.
Majac dozywocie praktycznie czuje sie bezkarnie. Zyje perspektywa i nadzieja ucieczki/ucieczek bo i tak nic wiecej nie dostanie.
Natomiast 25 lat z szansa na wyjscie po 20 naklada na niego dodatkowy rezim a i tak ma przechlapane bo wyjdzie przed emerytura.
Dziękuję za odzew w tym temacie. Jeżeli mogę prosić to zawsze reagujcie na prośby policjanta w takiej sytuacji. Często jest tak, że interweniuje w stosunku do jednego trola a w okolicy (choćby w tramwaju) znajdzie się jeszcze takich przypadkowo kilku i natychmiast wsiadają na policjanta chamskimi pyskówkami a potem czynem. Są tak zdemoralizowani, że dopiero strzał ostrzegawczy lub postępowanie całkowicie niezgodne z prawem potrafi ich ostudzić. W tym momencie wystarczy by kilku mężczyzn zareagowało słownie w sposób głośny, stanowczy i mało wybredny językowo (to ostatnie dość istotne) a ostudzi to zapędy nakręcających się bandziorków. Po przekroczeniu pewnej linii może już być za późno, jak raz zaczną bić to skończą po zbiciu do nieprzytomności. Samotny policjant bez broni w starciu z kilkoma nawet małolatami będzie bezbronny. Zawsze któryś może go zajść od tyłu i czymś uderzyć w głowę. Nie zawsze policjant ma w pobliżu jakąś ścianę. Do tego policjant na zwolnieniu lekarskim czy w czasie urlopu ma obowiązek zdać broń a nawyki i odruchy zostają takie jakby był w pracy. Skutki tego widzieliśmy kilka dni temu. Jeżeli ktoś z was jest w miarę sprawny i odpowiednio zbudowany niech reaguje, pomaga, nie udaje ślepego bo w innym wypadku będą ginąć dobrzy ludzie. Gdy chęć pomocy NATYCHMIAST okazuje dwoje ludzi to napędza to lawinę i dołączają się szybko następni a to najskuteczniej powstrzymuje rozkręcanie się małolatów. Gdy widzą odwrócone twarze i nie słyszą sprzeciwu to zaczynają być w swoim żywiole i skutki działania tych troli wychowanych na grach komputerowych potrafią być naprawdę koszmarne.
Do czego dążę - to rodzice tych właśnie młodych ludzi ponoszą 90% winy za ich zachowanie, ponieważ nie byli w stanie wpoić im odpowiednich wzorców. Uczyniłbym rodziców współodpowiedzialnymi za czyny nieletnich.
I tu jako stosunkowo młody jeszcze człowiek (ale już rodzic z 9-letnim stażem) muszę przyznać 100% racji. Widzę przepaść rzeczy, których jako rodzice dziś nie robimy, bo nie mamy czasu, pieniędzy ani głowy. To się wszystko w przyszłości odbije.
Misek [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Lut, 2010
Jak najbardziej zgadzam się z tym że obecnie więzienie to żadna kara, raczej urlop.
Co do reagowania ludzi to naprawde nie dziwię się że ludzie nie reagują. Zwykle są trzy zakończenia takiej sytuacji:
1. Osoba która coś powie zostaje zbluzgana/pobita. Kara znikoma, znikoma szkodliwość według sądu, ewentualnie nie wykrycie sprawców bo uciekną.
2. Napastnik jest pijany, naćpany i sięga po nóż itp, lub tak długo bije ofiarę aż staje się kaleką lub umiera. Życia Ci nikt nie wróci, co komu po tym że sprawca dostanie dożywocie.
3. Wandal ucieka... Żadko ale się zdaża.
Dla przykładu. Moja mama ostatnio widziała na targowisku sytuacje że jakiś 2 gnojów zaczepiało dzieciaka, pewnie chcieli go okraść. Wszytsko w biały dzień, targowisko, pełno ludzi. Doszło do tego że jeden udeżył ofiarę, ta upadła. Wtedy wyskoczył ze straganu facet i do tych 2 gnojów. W normalnej wydaje się sytuacji uciekli by odrazu. Ale gdzie tam oni do gości zaraz z bluzgami że co to nie oni itp. Przypominam że sytuacja w biały dzień, masa ludzi wokoło. Dopiero jak z innych straganów wyskoczyło 4 czy 5 kolesi to im rura zmiękła i dali nogę.
jeśli chcecie pomóc tak jak to Mariusz opisał, a nie jesteście pewni swoich możliwości - zwróćcie się do innego mężczyzny, aby pomógł. Ale nie: "niech mi ktoś pomoże" tylko żądajcie stanowczo "niech mi Pan pomoże".
Mam nadzieję, że wielu z was postąpiłoby inaczej i walnęło takiego gnoja z całej siły w łeb monopodem albo statywem.
"
No nie sadze ze to dobry pomysl, moim ciezkim manfrotto to byloby zabojstwo, w kolana to co innego chociaz tez pewnie mozna by odpowiadac za przekroczenie obrony koniecznej.
A na powaznie, szkoda uczciwego policjanta
Kara smierci jest niemozliwoscia, kamieniolomy i zmuszanie do pracy odebralo by prace innym uczciwym ludziom, wiezienia sa przepelnione, politycy znow kogos lustrujom i mowia o irlandii bis. Ponadto zmiana prawa doprowadzi do placzu i krzykow niezliczonej ilosci tzw. obroncow praw czlowieka, zaden Europejski polityk nie ma "jaj" aby podjac sie problemu, no bo po co, JEST SUPER!
Nic dodać, nic ująć, popieram wszystkie Wasze wypowiedzi, a zwłaszcza te, że rodzice ponoszą największą winę za czyny nieletnich.
P.S. Co znaczy "JP na 100%"?
Prawda jest taka że obecny stopień zdziczenia takich bandziorów jest nie do przewidzenia. Ci dwaj byli pijani więc pewnie nawet gdyby inne osoby pomogłyby tragicznie zmarłemu policjantowi mogłoby to ich nie ostudzić.
Sam miałem 2 lata temu taką sutyację że mojego kolegą 3 podpitych chciało obrabować - był sam bo wyszedł nieco wcześniej z lokalu. Ja z drugim znajomym wyszliśmy akurat gdy zaczynali go już szarpać i bić. Szybka reakcja i pare strzałów po ryju tudzież kopów ostudziło ich i rozeszliśmy się. Szliśmy we trzech już w stronę domów przeżywając szczególy bójki i nagle usłyszałem nadbiegające kroki z tyłu. Obróciłem się i zdążyłem zobaczyć tylko buletkę od szampana w ręku jednego z nich. Łup i omal nie straciłem przytomności i padłem na glebe. Okazało się że było im mało więc w ten bandycki sposób postanowili dokończyć sprawę. Zakończyło się pękniętą czaską w 3 miejscach choć lekarze mówili że kto inny padł by trupem lub krwiak mózgu murowany. Po ataku uciekli a że odzyskałem świadomość choć łeb był jak pulsująca dioda postanowiłem zakończyć sprawę. Telefon na policję szybki pościg i zatrzymanie. Byłem oskarżycielem posiłkowym - odstali po 3,5 roku na sztywno.
Sprawa ta nauczyła mnie 2 rzeczy - po pierwsze odczuwam satysfakcję że po roku tułania się po rozprawach, sądy (jeden z nich wnisił nawet kasację) utrzymały wyrok.
Smutniejsza jest jednak druga refleksja - jak pewnie byś się nie czuł, jak postawnym byś nie był (ważę 104 kg) to są sytuacje gdzie nie masz szans ze zdziczeniem bandziorów i jak się uprą to Cie zatłuką na miejscu.
tak długo apele o reagowanie w takich sytuacjach będą trafiały w pustkę. Dlaczego? Bo społeczeństwo jest zastraszone a bandyci bezkarni.
Bzdura. Nie chodzi o zastraszenie. Psom się po prostu nie pomaga i nie udziela informacji. Są trędowaci, a jakikolwiek kontakt z nimi to ujma - taka jest zasada funkcjonująca wśród dużej części społeczeństwa i jest to nienawiść i pogarda przekazywana z pokolenia na pokolenie. Policja musiałaby długo pracować na zmianę swojego wizerunku i poprawę nastawienia do niej, ale nawet gdyby bardzo się starali, nie bardzo wierzę, by kiedykolwiek było to możliwe.
jaad75, może i jest trochę racji w tym co piszesz, ale myślę że głównie jednak chodzi o zastraszenie lub wygodę. Ludzie nie chcą się narażać, jedni - bo się boją, inni - bo mają to gdzieś i udają, że nie widzą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10