Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To forum fotograficzne. Zdjęcie ma potężną siłę. Po pierwsze na meczach często wchodzę w największy dym ze swoim reporterskim sprzętem. Często obiektyw bez krępacji wymierzony w pyski działa lepiej niż pluton ZOMO. Gówniarstwo zakrywa twarze i się odwraca. Po drugie odpowiedni kadr zrobiony w odpowiednim momencie może być niezbitym dowodem. Moje zdjęcie poniżej wsadziło to towarzystwo za kraty lub spowodowało dostanie "zawiasów" w sądzie. Oczywiście fotek była cała seria, aż karty zabrakło
Śmierć człowieka z winy innych ludzi to zawsze tragedia, nie pytaj komu bije dzwon bije on tobie, w tym konkretnym przypadku nie zginął policjant, ale człowiek który interweniował, to mógł być każdy, trafiło na policjanta bo akurat miał odwagę interweniować. Ja być może nie zrobiłbym nic widząc łobuzów rzucających śmietnikiem, jednak widząc dwóch pijanych oprychów bijących człowieka bym interweniował, wiem o tym bo to przerabiałem. Wiem też że w takich sytuacjach potrzebuję jakiegoś bodźca do działania lub chwili na reakcję, w pierwszym momencie jest szok że w ogóle coś takiego się dzieje, dopiero po chwili jest reakcja.
Swojego czasu byłem świadkiem bicia (okładania pięściami) kobiety z dzieckiem na ręku przez pijanego chyba męża, działo się to na ulicy w ciągu dnia, przyglądało się temu kilkunastu przypadkowych przechodniów, nie że stali i patrzyli, tylko przechodzili obok bez reakcji, musiało minąć trochę czasu zanim dotarło do mnie co się dzieje, wystarczyło że gościa odepchnąłem i pokazałem na niego palcem, kobieta uciekła, miała na to czas. Facet trochę się uspokoił i poszedł za nią, no to ja zanim, po tym jak się upewniłem że kobieta skutecznie uciekła dałem spokój. To było parę lat temu, teraz to chyba pierw zadzwoniłbym na 112.
jeszcze marsz milczenia, petycja internetowa i będzie jak zwykle.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Lut, 2010
zdarzyła się tragedia, zginął człowiek, który zareagował jak należy(okazało się że to policjant) - wątpliwości nie ma nikt, postąpił słusznie i zapłacił za to najwyższą cenę.
MM napisał/a:
To forum fotograficzne. Zdjęcie ma potężną siłę.
częściej rozłożenie sił jest diametralnie odmienne od tego jakie pokazałeś na tym zdjęciu i policji nie przeszkadza nawet facet z dzieckiem na ręku, który przypadkowo się napatoczył....po co w takiej chwili z chodzić z dyskusją pokazując taki pstryk.
po to :
Paweł_G napisał/a:
Powiesiłbym całą tę chołotę na tych oszczanych szalikach.
ludzie dzielą się na mądrych i głupich, niestety policjanci też....uważam za bezcelowe sprowadzanie dyskusji na "taki tor".
Baku napisał/a:
Cytat:
Psom się po prostu nie pomaga i nie udziela informacji. Są trędowaci, a jakikolwiek kontakt z nimi to ujma
To po prostu chore.
bo taka jest rzeczywistość, co nie znaczy że musimy się z nią zgadzać. Osobiście nie widziałem jeszcze, żeby ktoś "podniósł rękę" na policjanta ale nader często widywałem sytuacje odwrotną.
jaad75 napisał/a:
Psom się po prostu nie pomaga i nie udziela informacji. Są trędowaci, a jakikolwiek kontakt z nimi to ujma - taka jest zasada funkcjonująca wśród dużej części społeczeństwa i jest to nienawiść i pogarda przekazywana z pokolenia na pokolenie. Policja musiałaby długo pracować na zmianę swojego wizerunku i poprawę nastawienia do niej, ale nawet gdyby bardzo się starali, nie bardzo wierzę, by kiedykolwiek było to możliwe.
to co napisał jaad75 jest niestety prawdą - w dużej części społeczeństwa pokutuje głęboko zakorzeniony zabobon, zgodnie z którym wezwanie policji jest tożsame z kapusiostwem, donosicielstwem itp.
może to tkwi jeszcze z czasów, w których pomoc milicji była kojarzona z pracą dla UB?
chciałbym się tylko odnieść do słów MC
MC napisał/a:
Problem też leży w samej Policji. Często osoby przyjmowane nadają się "średnio".
wydaje mi się, że problem leży również w wymiarze sprawiedliwości
dopóki na stanowiskach prokuratorskich będą zasiadali idioci, którzy wydają nakazy wypuszczenia z aresztu osób, podejrzanych o rozboje, pobicia, wymuszenia, etc.
dopóki sędziowie wydają wyroki skazujące na osoby, które użyły broni w obronie swojej bądź swojej rodziny (słynne "przekroczenie granic obrony koniecznej")
to sytuacja będzie taka, jaka jest
wspomnę tylko słowa, bodaj prof. Filara, że najbardziej dotkliwe dla społeczeństwa są tzw. przestępstwa pospolite, z którymi można się spotkać każdego dnia (kradzież, rozbój, włamanie, itp.)
co z tego, że za kratami wyląduje jakiś malwersant podatkowy, który oszukał Skarb Państwa na xx mln zł, skoro drobny osiedlowy złodziejaszek dostaje wyrok w zawieszeniu, bo kradzież radia samochodowego ma "niską szkodliwość społeczną czynu"?
Myślę że teraz będzie jeszcze gorzej. Ludzie będą jeszcze bardziej bali się reagować, znając bezwzględność takich bandziorów (-nieletnich). Trzeba uczynić coś by cywile nie musieli reagować, a policja wykonywała swoje obowiązki jak należy.
Osobiście nie widziałem jeszcze, żeby ktoś "podniósł rękę" na policjanta
Niestety mało widziałeś. Ja takich sytuacji widywałem mnóstwo - niestety. Polski policjant zbyt często musi używać siły bo nasi obywatele "wiedzą lepiej" i nie wykonują poleceń. Pyskują w sytuacjach na zachodzie nie do pomyślenia. Inna sprawa, że polscy policjanci zbyt często z nimi dyskutują zamiast te polecenia wymuszać swoim zdecydowanym postępowaniem.
Paweł_G napisał/a:
kozidron, Przepraszam za moje słowa ale agresja malująca się na twarzach tych bandziorów na zdjęciu strasznie mnie wqrzyła.
Nie masz za co przepraszać. Zachowywali się jak zwierzęta, w kilkudziesięciu "wyskoczyli" z pochodu kibiców i dopadli do trzech spokojnie stąjących w odległości około 20 metrów policjantów. Bili ich i kopali do momentu "odsieczy" innych funkcjonariuszy. Policjanci wylądowali w szpitalu z poważnymi obrażeniami. Gdyby taka dzika banda leciała na mnie bez kozery przestrzeliłbym im kolana. Piszę banda po na cropach widać nieludzkie grymasy na twarzach tych wyrostków.
dopóki na stanowiskach prokuratorskich będą zasiadali idioci, którzy wydają nakazy wypuszczenia z aresztu osób
Prokurator może co najwyżej wystąpić z wnioskiem o tymczasowe aresztowanie. Postanowienie w tym przedmiocie podejmuje sąd na posiedzeniu.
garreth napisał/a:
dopóki sędziowie wydają wyroki skazujące na osoby, które użyły broni w obronie swojej bądź swojej rodziny
To już zupełnie inna kwestia. Kwestia obrony koniecznej jako okoliczności ekskulpacyjnej (mądre słowo ) jest określona w polskim prawie nieostro i dużo zależy od uznania sędziego. U nas (niestety) praktyka często idzie w kierunku przekroczenia jej granic. W USA z kolei mamy niejednokrotnie do czynienia z przypadkiem, gdy ktoś zastrzelił sąsiada, bo przyszedł pożyczyć cukier...
garreth napisał/a:
wspomnę tylko słowa, bodaj prof. Filara
O, mój wykładowca
Akurat tutaj nie okrył Ameryki. "Kradzież radia samochodowego" nie ma niskiej szkodliwości społecznej. Ma wręcz olbrzymią, bo to przecież kradzież z włamaniem.
Co do warunkowego zawieszenia wykonania orzeczonej kary - niestety jest to nagminne. Na przykład pod Ustką policja zatrzymuje mężczyznę kierującego autem pod wpływem alkoholu, który... jedzie do Słupska na ogłoszenie DZIEWIĄTEGO wyroku za... prowadzenia samochodu pod wpływem alkoholu. Zdziwi się, gdy z MS przyjdzie "odwieszenie".
Z drugiej strony - a gdzie byś chciał ich wszystkich "wsadzać"? Już teraz ZK są przepełnione, a na odbycie kary czeka kilkadziesiąt tysięcy skazanych...
to co napisał jaad75 jest niestety prawdą - w dużej części społeczeństwa pokutuje głęboko zakorzeniony zabobon, zgodnie z którym wezwanie policji jest tożsame z kapusiostwem, donosicielstwem itp.
może to tkwi jeszcze z czasów, w których pomoc milicji była kojarzona z pracą dla UB?
To tkwi znacznie głebiej - cofnąłbym się conajmniej do czasów szlachty i zajazdów... Sprawiedliwość brało się we własne ręce, a ingerencja zewnętrzna, a tym bardziej zwrócenie się o pomoc wyżej, były widziane bardzo źle. Tym bardziej zresztą potem, gdy wyżej były z założenia obce władze, a pilnowanie "porządku", było niejako zgodą na zaborowe status quo. Później mamy okupacyjnych tzw. granatowych pollicjantów, następnie milicję/ORMO/UB/SB - ta lista jest długa i trudno się dziwić, że szacunek dla policjanta jest w Polsce bardzo niski. Do tego oczywiście sama policja walnie się przyczynia, również obecnie, stosując brutalne metody, tam gdzie jest to całkowicie zbędne, a zupełnie nie radząc sobie w sytuacjach, w których nie mają przewagi liczebnej. Na codzień słyszymy o korupcji, niskiej skuteczności, czy wręcz współpracy z przestępcami (o byciu na usługach polityków nie wspominając)... Więc nie w strachu leży przyczyna, a naturalnej tendencji polaków, do sympatyzowania z "buntownikami" - bo tym jest przestępca, dopóki oczywiście nie wyrządza krzywdy bezpośrednio "sympatyzującej" osobie...
MM napisał/a:
Niestety mało widziałeś. Ja takich sytuacji widywałem mnóstwo - niestety. Polski policjant zbyt często musi używać siły bo nasi obywatele "wiedzą lepiej" i nie wykonują poleceń. Pyskują w sytuacjach na zachodzie nie do pomyślenia. Inna sprawa, że polscy policjanci zbyt często z nimi dyskutują zamiast te polecenia wymuszać swoim zdecydowanym postępowaniem.
Nie, to Twoje widzenie świata jest skrzywione, bo oglądasz swoich kolegów. Ja pamiętam kilka "interwencji" koncertowych, gdzie to policjanci napadli (tak, to odpowiednie słowo) bezbronnych ludzi. Pamiętam, gdy przechodzący obok całej akcji przechodzień stanął w obronie pałowanej dziewczyny (sic) i gdy zapytał bijącego policjanta o numer otrzymał odpowiedź "mój numer to czterdzieści i cztery", po czym rzuciło się na niego kilku i pałując zaciągnęło go do "suki". Pamiętam brata mojej koleżanki, bardzo spokojnego gościa, zatrzymanego w pojedynkę w nocy gdy wracał z imprezy do domu i pobitego tak, że uszkodzono mu wzrok. W sądzie oczywiście tylko jego zeznania przeciwko pięciu policjantom - stawiał czynny opór i pobił cały patrol (wszyscy oczywiście mieli odpowiednie zaświadczenia), sprawa umorzona... Wszyscy zapewne będą pamiętać wydarzenia słupskie, czy słynną łódzką "pomyłkę"... Wcale się nie dziwię, że cicha wojna z policją trwa i będzie trwać.
Skoro się na nie powołujesz, to mam nadzieję, iż swoją wiedzę czerpiesz ze źródeł innych niż żałosne doniesienia medialne...
Poza tym to generalnie się zgadzam z tym co napisałeś. Niestety, obywatel najczęściej stoi na straconej pozycji, gdyż "zeznania funkcjonariuszy Policji są ze sobą zbieżne, logiczne i układają się w całość. Nie ma też najmniejszego powodu, aby odmówić im cechy prawdziwości, albowiem czynności przez nich podjęte należały do ich obowiązków służbowych. Ponadto, nie znali oni pokrzywdzonego i Sąd nie znalazł jakichkolwiek powodów, aby świadczyli oni na jego niekorzyść".
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Lut, 2010
MM napisał/a:
kozidron napisał/a:
Osobiście nie widziałem jeszcze, żeby ktoś "podniósł rękę" na policjanta
Niestety mało widziałeś. Ja takich sytuacji widywałem mnóstwo - niestety.
Już wcześniej domyśliłem się, ze nie chodzi Ci o stop przemocy tylko o dobry policjant i zawsze zły cywil.
MM, ty zawsze wiesz lepiej, policja ma zawsze rację a z narkotykami miałeś tyle do czynienia, że też wiesz lepiej a policjant jak leje pałą to zawsze słusznie.
Z własnego doświadczenia nie zapomnę jak jechałem na próbę autobusem pełnym Areczki, wysiadając przy stadionie tam już czekali " twoi " koledzy po fachu i pałowali "kontrolnie" wszystkich wysiadających i żadnemu baranowi nie przyszło do głowy że ten z gitarą w pokrowcu to niekoniecznie kibic.
..... a spróbowałbym oddać baranowi w pysk albo chociaż odpyskować to bym się w ogóle nie pozbierał i nie próbuj mi tu wmówić, ze w policji nie badają wzroku i jeden baran z drugim nie zauważył elektryka w pokrowcu.
....a jakie można mieć zdanie o policjantach, którzy pałują faceta z dzieckiem na rękach ...takiej scenki też nie zapomnę
........MM, dla mnie żenujące, że taki zacny apel jaki zacząłeś sprowadziłeś do takiej dyskusji i między innymi za to nie lubi się policji, że takie sytuację wykorzystuje w celach propagandowych zamiast zapobiegać znieczulicy społecznej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10