Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
komor, MC, miałem kilka sztuk tej Sigmy i wszystkie zachowywały się podobnie, więc ciężko mówić o pechu, nie miało znaczenia czy używałem filtru UV czy też nie, smugi wyglądały tak samo. O moich przygodach z Sigmą 10-20 pisałem już wielokrotnie wcześniej i praktycznie nie mam nic nowego do dodania, może uda mi się w najbliższym czasie sprawdzić wersję na Nikona razem z D300, jednak wydaje mi się że będzie to samo.
Sprawdzanie odblasków w taki sposób jak w tym teście daje możliwość kontrolowania warunków testu co zapewnia lepszą możliwość porównania wyników, a dotychczasowa metoda pokazuje raczej jak ta wada przekłada się na jedno konkretne zastosowanie - zdjęcia pod słońce.
Powodzenia. Na nikonie d90 tego problemu nigdy nie doswiadczylem.
Moze i masz racje ze milo byloby miec standardowy test na flary. Mysle jednak, ze Arek i s-ka poluja na flary w roznych warunkach i chyba tak jest lepiej, niz tylko jeden sztywny test. Np. przy tescie tokiny 11-16 wyszla piekna mgielka, choc slonce bylo daleko po za kadrem. Takie obserwacje z wielu zyciowych sytuacji w tym przypadku sa bardziej wartosciowe, niz test na lampe w studio.
Nigdzie nie napisałem że do tej pory było źle, tylko zadaje sobie pytanie dlaczego nie mogłoby być tak i tak? Byłoby przecież lepiej. Możliwości techniczne są, bo to pokazał ten test, może tylko trochę więcej czasu by to kosztowało.
W niżej wymienionym temacie wstawiłem przykładowe zdjęcia pokazujące odbicia z Sigmy 10-20 i średnio ocenianego (zasłużenie) Sony 16-105, oczywiście postarałem się aby te odbicia było widać jak najkorzystniej.
http://forum.optyczne.pl/...p=129118#129118
Ta metoda jest chyba jeszcze bardziej wyrazista.
W sumie to ja zasugerowałem co chciałem, wiec jeśli mnie posłuchacie to dobrze, a jak nie to też przeżyje.
MasterB, to ja chyba wolę dopiąć 24L do 50D niż dopłacić do FF i używać z plasticzkiem. To takie moje subiektywne odczucie przez pryzmat potrzeb
Chyba, że za jakiś czas FF zejdzie do 3kzł to zaczne się zastanawiać nad plastyką itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9