Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zakup aparatu dla początkującego
Autor Wiadomość
ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Pią 19 Lut, 2010   

komor, nie napisałem że kolega maniek6, ma kupić statyw za tysiaka, tylko taki na jaki będzie go stać (w domyśle taki jaki mu się spodoba). W moim mniemaniu za kwotę 1000 zł można kupić dobry statyw, ale pewnie są tacy, dla których porządny trójnóg zaczyna się od 3 tysi ;)

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

no to i ja się dołączę do 80% :wink:
zestaw D90 +18-105 to godna pozycja polecenia
pozdr

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

B o g d a n napisał/a:
Ściśle mówiąc te 80% to tylko 3 osoby (na 5 się wypowiadających

Ściśle mówiąc 3 z 5 to 60%-powielanie błędu skłoniło mnie do sprostowania :smile:

Djwalkman 
Rozmowny

Wysłany: Sob 20 Lut, 2010   

Ja wolałbym bardziej Canona 50d niż Nikona d90, bo:
-min. przebieg 100 000 zdjęć (Nikon, nie podaje liczby "pstryków" )
-Częściowo uszczelniona magnezowa obudowa
-Małe szumy i świetna dynamika tonalna
-Korygowanie autofokusu w obiektywie dla 50d (FF i BF czyli ustawianie ostrości przed/za obiektem fotografowanym)
-Jeśli wydasz 2000zł na 40d lub 3000zł na 50d, to zostanie na:
-Canon 60mm f/2.8 (portret, macro, śluby) 1400zł
-Canon 18-55m f/2.8-5.6 (krajobraz) 200zł
-Slik Pro 330 DX (lekki stabilny statyw :) 250zł
-Marumi CPL DHG Super 52mm (Miał 2. miejsce w teście filtrów polaryzacyjnych, one poprawiają barwę nieba, kontrast i niwelują odblaski) 190zł
-Hoya UV HMC (Ten filtr niweluje promieniowanie UV, ale jego zadanie, to ochrona obiektywu przed zniszczeniem, gdy np. upadnie) 70zł
- Torba na sprzęt i karta/karty pamięci 300zł
-Canon Speedlite 270EX (niezawodna lampa, o umiarkowanej mocy) 450zł

Taki zestaw kosztuje 4900zł, a przecież nie musisz kupować wszystkiego "na hura" lub darować sobie lampę. Mogę ci podać linki ze sklepami
Życzę miłej zabawy.

Według mnie to jest najlepsze możliwe rozwiązanie

Ja bym sobie darował tele, ale jeśli już musisz...
-Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS 850zł (tele, zwierzęta)

lotofag 
Optyczny

Didżej, a Ty już w ogóle coś dla siebie kupiłeś i sprawdziłeś, że tak polecasz to i tamto? Bo dopiero co sam się zastanawiałeś nad korpusem Canona i 60ką makro... :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Djwalkman napisał/a:

Korekta - trzeba umieć poszukać :D Wystarczy nawet na stronę optycznych zajrzeć http://optyczne.pl/764-Ni...ja_aparatu.html ;)
Djwalkman napisał/a:
- Małe szumy i świetna dynamika tonalna

Wystarczy wejść na stronę dxo aby się przekonać, że jest dokładnie odwrotnie. :D

Podsumowując..
lotofag napisał/a:
Didżej, a Ty już w ogóle coś dla siebie kupiłeś i sprawdziłeś, że tak polecasz to i tamto? Bo dopiero co sam się zastanawiałeś nad korpusem Canona i 60ką makro... :mrgreen:

Celna uwaga :D

Djwalkman 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:

Djwalkman napisał/a:
- Małe szumy i świetna dynamika tonalna

Korekta - trzeba umieć poszukać :D Wystarczy nawet na stronę optycznych zajrzeć http://optyczne.pl/764-Ni...ja_aparatu.html ;)

Czemu przekręcasz moje słowa, jeżeli mówię TO, to nie tamto, próbowałem doradzić ok. 4 osobom, a ty mnie wyśmiałeś i kompletnie zmieniłeś sens moich słów, opamiętaj się albo naucz się czytać człowieku!!. Powiedziałem że MAŁO szumi, a nie MNIEJ, dla mnie taki poziom szumów jest wystarczający i nie potrzebuję mniejszego ZROZUMIAŁEŚ. Jeżeli nie, to przeczytaj sobie jeszcze raz albo poproś kogoś żeby ci wytłumaczył!!!

hijax_pl napisał/a:

Podsumowując..
lotofag napisał/a:

Celna uwaga :D

A czy ty wszystkie obiektywy które polecałeś kupiłeś? hjax_pl Z tego co pamiętam odradzałeś mi Canona 60mm, używałeś go na tyle w swoim Nikonie, żeby coś stwierdzić? Uwaga celna jak AF w Sigmach.

bacruk 
Entuzjasta

Dorzucę jeszcze swoich parę groszy jako użytkownik Canona. Uważam, że D90 to świetny korpus w dobrej cenie. Jakby nie moje specyficzne preferencje odnośnie m42 i związanych z tym wymagań to bym go pewnie teraz użytkował. A tak wybrałem droższy sprzęt, niekoniecznie lepszy… i znowu wracamy do punktu wyjścia – to szkła determinują wybór systemu i korpusu. A jak ktoś jeszcze nie wie o co biega to równie dobrze może rzucić monetą. Jak się dowie to wtedy zdecyduje co mu najbardziej leży.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

RB napisał/a:
Ty chyba za poważnie podchodzisz do takich pier..ł jak kupno urządzenia do rejestrowania zdjęć.
Taki już jestem - to się bierze z wiekiem. :smile:
RB, do rejestracji zdjęć są aparaty w komórkach, a nie lustrzanki.

Lustrzankę można kupić między innymi z dwóch powodów:
1. aby świadomie rozwijać zainteresowania fotografią i wykonywać kreatywne obrazki, albo
2. postawić na półkę i pokazywać znajomym, że mamy lustrzankę; wtedy im większa i droższa, tym zrobi większe wrażenie.

Moje opinie i rady są o tyle czasami różne od innych, że nie piszę tego, co pytający chciałby przeczytać, a to, co wynika z mego przekonania i/lub doświadczenia. Robię to bo mam na to ochotę i czas i jest mi dokładnie obojetne, co zdecyduje pytający z sieci.

Niestety obserwując porady innych, często obserwuję, że użytkownicy nagle potrafią zmienić zdanie. Przykład choćby z tego wątku:
bacruk napisał/a:
Ja bym zrobił tak: CANON EOS 1000D + 18-55mm IS + 55-250mm IS + 50mm1.8II = 2800 + 500 na dodatki.
a potem,
bacruk napisał/a:
Dorzucę jeszcze swoich parę groszy jako użytkownik Canona. Uważam, że D90 to świetny korpus w dobrej cenie.....
Dlaczego tak się dzieje? Myślę, że na to pytanie nie trzeba odpowiadać.

PS
bacruk, wybacz, ale byłeś "pod ręką". :wink: :smile:

bacruk 
Entuzjasta

Cytat:
Niestety obserwując porady innych, często obserwuję, że użytkownicy nagle potrafią zmienić zdanie.

To nie jest zmiana zdania. Poczytaj dokładnie jaki był cel wypowiedzi :wink:

SlawGaw 
Optyczny

Ludzie tajcie se już na luz, po co komu nic nie wnoszące posty w stylu ja to a ty tamto.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

maniek6 napisał/a:
Dziekuję Wam bardzo zza życzliwość i przyjazne odpowiedzi.
Zdecydowałem się na nikona wraz z obiektywem podanego przez SlawGaw. Dziekuję raz jeszcze

SlawGaw, słusznie-ta wypowiedź maniek6 powinna zakończyć ten wątek.
Jak maniek6 będzie znów potrzebował rad, to znów napisze :idea:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Djwalkman, to jeszcze raz...
Djwalkman napisał/a:
-Częściowo uszczelniona magnezowa obudowa
-Małe szumy i świetna dynamika tonalna

Skoro mówisz "wolałbym bo" to znaczy że porównujesz. A jak to robisz? Poprzez wymieniane cech wg Ciebie istotnych.

Żywotność (a nie min przebieg ;) ) w przypadku Canona 50D jak również Nikona D90 jest taka sama i wynosi 100tyś klapnięć. Skąd zatem informacja że Nikon nie podaje tej informacji?

Szumy i dynamika: Z Twojej wypowiedzi można wysnuć wniosek że jest lepsza od Nikona D90, bo przecież wolisz 50D od D90. Ale to nie jest prawda, choćby dlatego że Canon ma mniejszą matrycę i prawie o połowę więcej pikseli. Kiedy się nie korzysta z ISO > 800 to w zasadzie można tę cechę pominąć. Ale dla wysokich iso - to już jest dość istotne. A duży szum z definicji zmniejsza rozdzielczość i dynamikę.
Djwalkman napisał/a:
Z tego co pamiętam odradzałeś mi Canona 60mm, używałeś go na tyle w swoim Nikonie, żeby coś stwierdzić?

No cóż.. Najwidoczniej nie zrozumiałeś wtedy moich wypowiedzi. Może wrócisz i przeczytasz jeszcze raz?
Dla mnie szkła macro o ogniskowej mniejszej niż 100mm nadają się do dokumentacji zbiorów numizmatyków i filatelistów. Nie dość, że będzie blisko soczewy to trzeba jeszcze umieć oświetlić obiekt. Do much czy pasikoników 100 a nawet 150 to minimum. I wtedy można rozważać zachowanie optyczne obiektywów różnych producentów.

Podsumowując: nie muszę testować szkła Canona 60mm żeby stwierdzić że do różnych pszczółek się nadaje średnio.

Djwalkman napisał/a:
Uwaga celna jak AF w Sigmach.

Pamiętaj, że z tą celnością notoryczne problemy są w systemie C - w N raczej nie jest to problemem. Więc nie uogólniaj :)

pierpapier 
Uczestnik

hijax_pl napisał/a:
Do much czy pasikoników 100 a nawet 150 to minimum.

http://ikonos.flog.pl/

Wszystkie macro tego pana sa z nikonowskiej 60tki, wiec sie da i to jak! Jednak wiadomo ze wygodniej miec troche dluzej.

bacruk 
Entuzjasta

pierpapier, sam sobie odpowiedziałeś.

Odpowiedz do tematu