Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
oczywiście, że to nie mam zamiaru kupić lustrzanki i spodziewać się że zaraz będę świetnym fotografem, od razu zaznaczyłem że mam zamiar się dokształcać i chyba lepsza będzie do tego lustrzanka.
czego potrzebuje od takiego aparatu:
lepszego bilansowania bieli, i nie wiem jak to się nazywa fachowo- operowania między ostrością rzeczy na pierwszym planie, a tym co jest w tle.
[ Dodano: Pon 01 Lut, 2010 20:28 ]
hijax_pl napisał/a:
A kompakt ma swoje zalety, których brakuje nieraz lustrzankom.
jakie są zatem zalety kompaktu (poza mniejszym z reguły rozmiarem) od lustrzanki?
Najlepszy automat do balansu bieli ma Canon, najsprawniejszym AF szczyci się Nikon - no chyba że LV - to Sony.
nikator napisał/a:
jakie są zatem zalety kompaktu (poza mniejszym z reguły rozmiarem) od lustrzanki?
Rozmiar kieszonkowy i łatwo uzyskiwalna potężna głębia ostrości (dzięki temu kompakty z reguły nie ostrzą przecież, a ustawiają odległość na blisko, daleko, nieskończoność
Bierze sie stąd że większość osób stąd to profesjonaliści i ich wypowiedzi potrafią namieszać w głowie.
Ważna jest oczywiście jakość zdjęć , chciałbym żeby aparat robił dobre ujęcia w ruchu , w pomieszczeniach fotografuje bardzo mało większość to otwarte przestrzenie.
Oczywiście ważna jest funkcjonalność i wygoda.Trzymałem oba aparaty w ręku i oba są wygodne , jednak nie miałem okazji ich włączyć i zapoznać się z menu.
Wybieram pomiędzy tymi dwoma ponieważ w tej cenie chyba lepszych nie znajde tak wnioskuje z opinii z for i testów.
Prosiłbym więc o doradzenie który w czym sie lepiej sprawdzi i czym różnią się te dwa obiektywy w soiaku i jak wypadają na tle tego nikonowego obiektywu
Bierze sie stąd że większość osób stąd to profesjonaliści
Niezły dowcip
Kamil24 napisał/a:
i ich wypowiedzi potrafią namieszać w głowie.
To prawda
Kamil24 napisał/a:
jednak nie miałem okazji ich włączyć i zapoznać się z menu.
Im "lepsza" pucha tym do menu zagląda się rzadziej, bo wszystko co potrzeba jest wyciągnięte na korpus i umożliwia zmianę pewnych ustawień bez odrywania oka od wizjera. Sprawdziłeś jak Ci idzie posługiwanie się ich manipulatorami (rolki, itp.)? O ile się nie mylę A550 jest pod tym względem nieco bardziej okrojona niż D90, ale to też kwestia osobistych preferencji...
Kamil24 napisał/a:
czym różnią się te dwa obiektywy w soiaku
No cóż, jakby nie było podstawowa wiedza na temat tego co zwie się ogniskową. Uzupełnić wiadomości i zastanawiać się dalej
Kamil24, dla mnie te aparaty są zupełnie inne, przeznaczone dla innych odbiorców, Sony A550 jest bardziej dla przesiadkowiczów z kompakta stąd świetny LV, a Nikon D90 to "zwykła" lustrzanka plus filmy, szumy z Sonego wcale nie są większe a konieczność posiadania górnego wyświetlacza to mit, zależy tylko od preferencji, przyzwyczajeń użytkownika. Zakres ogniskowych Nikona 18-105 jest wygodniejszy w użyciu niż 18-55 + 55-200, te za to mają większy zakres choć nie zawsze jest to potrzebne.
Akurat mialem podobny dylemat, porownywalem oba i wzialem A550. Do sportu lepiej sie nada poniewaz:
-jest szybsza
-masz stabilizacje matrycy wiec taniej wyjda budzetowe tele
-masz sprawnie dzialajace LV wiec moze sie przydac do nietypowych ujec (ja przynajmniej czasami uzywam do focenia schowany za murkiem itp)
-gwarancja na 24 miesiace i sprawny serwis
reszta jest porownywalna. Co do menu to trzeba przetestowac co komu bardziej pasuje. Jak dla mnie soniak ma przystepniejsze menu.
W szumach to na dzien dzisiejszy w jpg lepsze szumy ma D90 natomiast RAW Soniak.
Akurat mialem podobny dylemat, porownywalem oba i wzialem A550. Do sportu lepiej sie nada poniewaz:
(...)
-masz stabilizacje matrycy wiec taniej wyjda budzetowe tele
Jak trochę poważniej pomyślisz o fotografowaniu sportu, to te "budżetowe tele" może niespecjalnie się nadawać...
Stabilizacja fajna rzecz, ale nie zastąpi przecież krótkich czasów przy dynamicznych ujęciach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10