Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A500/550 czy Nikon D90?
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 01 Lut, 2010   

nikator napisał/a:
chyba że uważasz że kompakt jest "lepszy" i nie warto się na lustro przesiadać.

Nie o to chodzi. Lustrzanka nie spowoduje że nagle wszystkie zdjęcia będą dobre. To nie jest cudowna maszynka ;)

A kompakt ma swoje zalety, których brakuje nieraz lustrzankom. I vice-versa...

Reklama

nikator 
Nowy

oczywiście, że to nie mam zamiaru kupić lustrzanki i spodziewać się że zaraz będę świetnym fotografem, :wink: od razu zaznaczyłem że mam zamiar się dokształcać i chyba lepsza będzie do tego lustrzanka.
czego potrzebuje od takiego aparatu:
lepszego bilansowania bieli, i nie wiem jak to się nazywa fachowo- operowania między ostrością rzeczy na pierwszym planie, a tym co jest w tle.

[ Dodano: Pon 01 Lut, 2010 20:28 ]
hijax_pl napisał/a:
A kompakt ma swoje zalety, których brakuje nieraz lustrzankom.

jakie są zatem zalety kompaktu (poza mniejszym z reguły rozmiarem) od lustrzanki?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Najlepszy automat do balansu bieli ma Canon, najsprawniejszym AF szczyci się Nikon - no chyba że LV - to Sony.

nikator napisał/a:
jakie są zatem zalety kompaktu (poza mniejszym z reguły rozmiarem) od lustrzanki?

Rozmiar kieszonkowy i łatwo uzyskiwalna potężna głębia ostrości (dzięki temu kompakty z reguły nie ostrzą przecież, a ustawiają odległość na blisko, daleko, nieskończoność ;)

Kamil24 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   D90 vs. A550

Witam

Od pewnego czasu powaznie zastanawiam sie nad kupnem lustra.Moja cyfrowka juz mi nie wystarcza.Jakos zdjec slaba , wolny i chce czegos wiecej.

Duzo czytalem bardzo forum ale im wiecej czytam tym bardziej nie wiem co wybrac :roll:

Interesuja mnie tak :

Nikon D90 + 18-105mm

Sony A550 w zestawie z 18-55 i 55-200mm

Czytaem testy i aparaty sa naprawde zblizone , sony ma wieksze szumy i brak gornego wys.

Prosze o porade co lepiej kupic ?

Dodam ze nie bede zmienial obiektywu przez nablizszy rok napewno , moze i wiecej wiec wymagam jak najlepszej jakosci od dostepnego w zestawie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   

Kamil24 napisał/a:
Duzo czytalem bardzo forum ale im wiecej czytam tym bardziej nie wiem co wybrac

A dlaczego tak? Skąd to się bierze?
Kamil24 napisał/a:
Czytaem testy i aparaty sa naprawde zblizone , sony ma wieksze szumy i brak gornego wys.

A co jest dla Ciebie ważne? Dlaczego wybierasz akurat między D90 a A550?
Kamil24 napisał/a:
Dodam ze nie bede zmienial obiektywu przez nablizszy rok napewno , moze i wiecej wiec wymagam jak najlepszej jakosci od dostepnego w zestawie.

Nie powiem że Nikkor jest lepszy bo nie znam tych Soniaków/Minolt/Tamronów :) Ale wiem że ten 18-105VR jak za tę cenę jest świetnym kitowym szkłem.

Kamil24 
Nowy

Bierze sie stąd że większość osób stąd to profesjonaliści i ich wypowiedzi potrafią namieszać w głowie.

Ważna jest oczywiście jakość zdjęć , chciałbym żeby aparat robił dobre ujęcia w ruchu , w pomieszczeniach fotografuje bardzo mało większość to otwarte przestrzenie.
Oczywiście ważna jest funkcjonalność i wygoda.Trzymałem oba aparaty w ręku i oba są wygodne , jednak nie miałem okazji ich włączyć i zapoznać się z menu.

Wybieram pomiędzy tymi dwoma ponieważ w tej cenie chyba lepszych nie znajde tak wnioskuje z opinii z for i testów.

Prosiłbym więc o doradzenie który w czym sie lepiej sprawdzi i czym różnią się te dwa obiektywy w soiaku i jak wypadają na tle tego nikonowego obiektywu :mrgreen:

lotofag 
Optyczny

Kamil24 napisał/a:
Bierze sie stąd że większość osób stąd to profesjonaliści

Niezły dowcip :lol:
Kamil24 napisał/a:

i ich wypowiedzi potrafią namieszać w głowie.

To prawda :wink:
Kamil24 napisał/a:

jednak nie miałem okazji ich włączyć i zapoznać się z menu.

Im "lepsza" pucha tym do menu zagląda się rzadziej, bo wszystko co potrzeba jest wyciągnięte na korpus i umożliwia zmianę pewnych ustawień bez odrywania oka od wizjera. Sprawdziłeś jak Ci idzie posługiwanie się ich manipulatorami (rolki, itp.)? O ile się nie mylę A550 jest pod tym względem nieco bardziej okrojona niż D90, ale to też kwestia osobistych preferencji...
Kamil24 napisał/a:

czym różnią się te dwa obiektywy w soiaku

No cóż, jakby nie było podstawowa wiedza na temat tego co zwie się ogniskową. Uzupełnić wiadomości i zastanawiać się dalej :wink:

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon 22 Lut, 2010   

Kamil24 napisał/a:
chciałbym żeby aparat robił dobre ujęcia w ruchu , w pomieszczeniach fotografuje bardzo mało większość to otwarte przestrzenie.

Tzn. co fotografujesz głównie? Jakiego typu ruch? Sport? Co oznacza otwarta przestrzeń dla Ciebie? Krajobraz?

SlawGaw 
Optyczny

Kamil24, dla mnie te aparaty są zupełnie inne, przeznaczone dla innych odbiorców, Sony A550 jest bardziej dla przesiadkowiczów z kompakta stąd świetny LV, a Nikon D90 to "zwykła" lustrzanka plus filmy, szumy z Sonego wcale nie są większe a konieczność posiadania górnego wyświetlacza to mit, zależy tylko od preferencji, przyzwyczajeń użytkownika. Zakres ogniskowych Nikona 18-105 jest wygodniejszy w użyciu niż 18-55 + 55-200, te za to mają większy zakres choć nie zawsze jest to potrzebne.

sampler 
Uczestnik

Akurat mialem podobny dylemat, porownywalem oba i wzialem A550. Do sportu lepiej sie nada poniewaz:
-jest szybsza
-masz stabilizacje matrycy wiec taniej wyjda budzetowe tele
-masz sprawnie dzialajace LV wiec moze sie przydac do nietypowych ujec (ja przynajmniej czasami uzywam do focenia schowany za murkiem itp)
-gwarancja na 24 miesiace i sprawny serwis

reszta jest porownywalna. Co do menu to trzeba przetestowac co komu bardziej pasuje. Jak dla mnie soniak ma przystepniejsze menu.

W szumach to na dzien dzisiejszy w jpg lepsze szumy ma D90 natomiast RAW Soniak.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

sampler napisał/a:

Które "budżetowe tele" wyjdą taniej?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sampler napisał/a:
-jest szybsza

W czym jest A550 szybsza od D90? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy to to marketingowe 7fps ;)

lotofag 
Optyczny

sampler napisał/a:
Akurat mialem podobny dylemat, porownywalem oba i wzialem A550. Do sportu lepiej sie nada poniewaz:
(...)

Jak trochę poważniej pomyślisz o fotografowaniu sportu, to te "budżetowe tele" może niespecjalnie się nadawać...
Stabilizacja fajna rzecz, ale nie zastąpi przecież krótkich czasów przy dynamicznych ujęciach ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lotofag napisał/a:
Stabilizacja fajna rzecz, ale nie zastąpi przecież krótkich czasów przy dynamicznych ujęciach

Teraz w sumie do mnie dotarło, że dużo osób poddaje się presji reklamy i równoważy obiektyw f/2.8 z f/5.6VR :???:

sampler 
Uczestnik

tele 300mm: sony 779 zl, nikon VR 1619zl i uwazam ze stabilizacja zawsze sie przydaje wiec lepiej miec niz nie miec

szybkosc: 5(7) vs 4 kl/s

co do budzetowych tele oczywiscie nie jest to szczyt marzen ale D90 to nie jest sprzet profi wiec zakladam ze bedzie na poczatek na takich bazowac

dla porownania 300mm 2.8: sony 22190, nikkor 19949

Odpowiedz do tematu