Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Olympus Zuiko Digital 35-100 mm f/2.0
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 22 Lut, 2010   Test obiektywu Olympus Zuiko Digital 35-100 mm f/2.0

Zapraszam do lektury!
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=179

Arek

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 22 Lut, 2010   

Mega rakieta, światłosiłowa i cenowa. Ale nie bez wad. Ciekawe ile tego Olek sprzedał/sprzedaje i jaki rodzaj fotografów decyduje się na Olka plus to szkło.

as... 
Entuzjasta

Nie powien że nie raz i nie dwa myślałem aby zmienić system ze wzgędu na dwa zoomy olka ze światłem f2..

krisv740
[Usunięty]

as...,
nie powiem,że ja też nie....
ale zawsze później się zastanawiałem, za jakie grzechy mam płacić taką kasę za te szkła... (na dodatek bez swd)

Arek 
Redaktor

A nowego Nikona lub Canona 70-200 f/2.8 kupisz taniej?

krisv740
[Usunięty]

Arek,
nie! (ew. nie wiem) , ale mam starego za 1/2 ceny tego szkła... :cool:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Szkło fajne, ale brak SWD jest co najmniej śmieszny.

Arek 
Redaktor

krisv740 napisał/a:
ale mam starego za 1/2 ceny tego szkła...

Wyraźnie gorszego. Idąc dalej, trzeba było kupić Sigmę. Ona jest mniej więcej o tyle gorsza od Canona, co Canon od tego Olka ;)

Itey 
Rozmowny

no i super, zaprezentują (kiedyś tam) e5 z nowym 35-100 swd i będzie 'nowa jakość pracy reportera' :)

krisv740
[Usunięty]

Arek,
może i gorsza, ale ja po pikslu zdjęć nie oglądam... :smile:

a myślę, że wybrałem dobrze - po upadku z metra na ubity śnieg działa nadal i nawet śladu na niej nie ma. przedkładam "pancerną" budowę nad is, smesy. 1000 mtf,y i innego rodzaju "lepsze" parametry.
kupiłem szkło na lata , a jakościowo, mam nadzieję, jednak choć w przedziale "zadowalający" :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

krisv740 napisał/a:
po upadku z metra na ubity śnieg działa nadal i nawet śladu na niej nie ma.
To przetestuj astygmatyzm... :razz:

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Wto 23 Lut, 2010   

czekam na taki obiektyw

Zalety:
    wysoka jakość wykonania i solidna obudowa,
    świetna jakość obrazu w centrum kadru w całym zakresie przysłon i ogniskowych,
    bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru,
    prawidłowo korygowana aberracja chromatyczna,
    brak dystorsji,
    dobrze korygowana koma,
    skuteczny autofokus.
    słaba praca pod ostre światło

Wady:
    zbyt niska cena,
    brak winiety

ten olek chyba jest blisko(może oprócz ceny), ale ja nigdy nie wejdę w ten system, choćby przez mnożnik 2x

MC 

A z jakiej to przyczyny "słaba praca pod ostre światło" jest zaletą?

stanisław 
Początkujący
srebrzysty

Witam,
ja co prawda nie mam ,ani nie testowałem tego obiektywu, ale pracuję 50-200SWD
Moc obiektywu to widać tak naprawdę dopiero podczas samodzielnej pracy i nie na jpeg ale na plikach RAW.
Ja pracowałem wiele lat manualnymi obiektywami, więc teraz z SWD, czy bez, SWD nowoczesne obiektywy są dla mnie i tak bardzo szybkie.
Spróbujcie pójść do lasu z długim obiektywem i strzelać np. przez gałęzie.
Zobaczycie co wyrabiają szybkie obiektywy z szybkim AF.
Ja mam cały czas aktywną opcję SA+MF.
Ręczne doostrzanie gdy ostrość ląduje nie tam , gdzie chciałem i tak jest nieuniknione.
I co tu dywagować na temat niezbędnego SWD. Może przy masie tego obiektywu ostrzy on dostatecznie szybko i bez SWD.
Drugi temat, to portrety i rzeczywista płaszczyzna w której AF łapie ostrość.
My chcemy ostre oko, a on nam łapie czubek nosa lub kosmyk włosów.
Znowu kłania się korekta MF.
Pewniejsze niż kilkakrotne łapanie ostrości szybkim AF.
Optyka Olympusa jest bardzo dobra, ale to wiedzą Ci, którzy sami porównywali ją z konkurencją w podobnym przedziale cenowym.

Odpowiedz do tematu