Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Teleobiektyw do sportu, Sony Alfa
Autor Wiadomość
klimek11 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009   Teleobiektyw do sportu, Sony Alfa

Na początku witam wszystkich. Od jakiegoś czasu zacząłem swoją amatorską przygodę z fotografią. Dostałem w prezencie Sony Alpha 200 z kitem 17-30mm i starałem się zapoznać z tym sprzętem. Myślę, że już znam ten aparat na tyle żeby zrobić kolejny krok, a mianowicie kupić obiektyw troszkę lepszy. Dostałem propozycję fotografowania meczów piłkarskich na stadionie. Tak więc szukam obiektywu, który w jakimś procencie podoła temu zadaniu. Kit oczywiście nie pozwalał na ściągnięcie akcji ze środka boiska.
Tak więc zwracam się z prośbą o polecenie jakiegoś modelu do 800/900zł, może być używany. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 21 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009   

sigma 70-300 apo,
tamron 70-300
cosina soligor vivitar 60-300
minolta 70-210 f/4
minolta 70-210 f/3.5-4.5
minolta 100-200 f/4.5

wszystkie tanie i wszystkie z wolnym AF i raczej ciemne.
ciężko za tą kasę, coś sensownego zaproponować do twoich zastosowań.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wszystkie wyżej zaprezentowane obiektywy prawdopodobnie nie dadzą rady z swoim autofokusem. Ale co lepszego można dostać za tak marną kasę. :sad:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Niestety, fotografia tego typu jest wymagajaca jesli chodzi o sprzet.

SlawGaw 
Optyczny

klimek11, obiektywy wymienione przez ghost'a w większości są dostępne tylko jako używki, ja bym się postarał zaoszczędzić trochę kasy na obiektyw Sony 70-300 G, ale on do odpowiedzialnego fotografowania sportu też się mało nadaje, głównie z powodu jasności. Obiektywy nadające się do sportu, które śmiało można polecić to kosztują grubo ponad 2000 zł.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Cały system Sony do fotografii sportu średnio się nadaje. Raz z braku odpowiedniej optyki, dwa z braku taniej optyki "dającej radę" w sporcie a trzy z braku odpowiednich do tego korpusów.
Na poziomie typowo amatorskim można posiłkować się zamiennikami a korpus to minimum A700.

marcotg 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   

eee

MC 

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   

Jeśli chodzi o prędkość i celność AFa to A5x0 będzie lepszym wyborem niż A700.
Jeśli chodzi o optykę, to może być ciężko.

PabloFX 
Początkujący

Wysłany: Pon 22 Lut, 2010   

Witam wszystkich, to moj pierwszy post na forum, mysle ze nie ostatni :)

Mam podobny problem co klimek11, z tym ze moje body to a300 razem z kitem 18-70mm.

zdaje sobie sprawe z tego ze 1000zl to jest za malo aby kupic dobry obiektyw do sportu, jednak na wiecej pieniedzy w dosyc dlugiej przyszlosci nie mam co liczyc. interesuje sie glownie siatkowka i to na niej sie planuje glownie skupic aczkolwiek nie wykluczam innych dyscyplin (piłka nozna, koszykowka, lekkoatletyka)

Jak narazie upatrzylem sobie 2 obiektywy: Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro oraz Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS. Najpierw bylem bardziej sklonny ku 70-300, ale boje sie ze to szklo bedzie juz za ciemne zeby nawet przyzwoite zdjecia zrobic. Zdjecia robie z trybun, nie zawsze tych najblizszych i tu zas obawa moja odnosnie 18-200, czy ogniskowa 200m wystarczy aby zrobic dosyc duze ale przede wszystkim dobre zblizenie? Jesli to ma pomoc to chodzi mi o hale w Kędzierzynie-Koźlu, najjaśniejsza to ona nie jest niestety.

Od razu mowie ze preferuje zakup nowego obiektywu, uzywki tylko w ostatecznosci.

Pozdrawiam, Paweł

SlawGaw 
Optyczny

PabloFX, z takim budżetem nie masz wyjścia tylko z Sigmą 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro masz jakieś niewielkie szanse na dobre zdjęcie, ten drugi obiektyw to kicha jest ciemniejszy, gorszy i krótszy.

PabloFX 
Początkujący

ok, dzieki za porade. A moze jest jakis obiektyw w takiej cenie ktory bylby lepszy od tej sigmy 70-300?

SlawGaw 
Optyczny

Z nowych nie znam.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 23 Lut, 2010   

Nie lepiej jednak zainteresować się jakąś stałką niezbyt długą za tego tysiaka? Ciemna hala w połączeniu z ciemnym szkłem i niezbyt sprawnym AF Sigmy 70-300… Nie wiem jak on chodzi na Sony, ale na Canonie do sportu nie baudzo.
Wiadomo, że ciężko będzie dobrać ogniskową, skoro z trybun i różnych wysokości, ale może warto popatrzeć co tam w Minolcie/Sony/Tamronie/Sigmie da się znaleźć do tego budżetu?

limfa 
Nowy

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010   

przyznam szczerze że może mi wiele nie trzeba żeby uznać zdjęcie za niezłe czy przyzwoite, z pewnością mam mniejsze ywmogi niż ppro z tego forum. ale na mojej flincie coś tam w sporcie dało rade zrobić. owszem, na hali bywało średnio, na otwartym powietrzu już ciut lepiej.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 02 Mar, 2010   

Pisząc za ghostem: Wszystko co tanie, jest ciemne i ma wolny AF.
Inwestując większy kawałek grosza można mieć Sigmę 70-200 HSM lub Tamrona 70-200/2.8. Mistrzowie AFu to nie są (zwłaszcza Tamron) ale przynajmniej robi się jasno. Z resztą to i tak połowę mniej niż Sony 70-200G.

Odpowiedz do tematu