Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sob 27 Lut, 2010
Co jeszcze kupić do pierwszej lustrzanki cyfrowej?
Autor Wiadomość
pczolinka 
Początkujący

Wysłany: Wto 23 Lut, 2010   

Chłopaki ;) Myślę jeszcze o jakimś filtrze, podpowiecie coś, bo nie znam się jeszcze za bardzo :)

Reklama

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

pczolinka, polar by się przydał i szara połówka w systemie Cokin. Jaki masz przewidziany budżet na filtry?

pczolinka 
Początkujący

A cena aż taka ważna? ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

kasiakaaz napisał/a:
polar by się przydał i szara połówka w systemie Cokin

pczolinka napisał/a:
A cena aż taka ważna?

Jesli nie kup oba :wink:

k7piotr 
Uczestnik
przechodzień

pczolinka, niezbędny jest jeszcze jakiś zwykły filtr UV dla ochrony obiektywu przed porysowaniem szkła, nawet jeśli jest to tylko kitowy obiektyw.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

pczolinka napisał/a:
A cena aż taka ważna?

no, ważna - jeśli chcesz mieć z nich pożytek, a nie wkurzać się na wątpliwe efekty (a pieniądze wyrzucić w błoto) :roll:

[ Dodano: Wto 23 Lut, 2010 20:46 ]
k7piotr napisał/a:
niezbędny jest jeszcze jakiś zwykły filtr UV dla ochrony obiektywu przed porysowaniem szkła, nawet jeśli jest to tylko kitowy obiektyw.

I tu pozwolę się nie zgodzić - mz szkoda kasy.

MC 

k7piotr, raczej "zbędny".
Jeśli już to marumi lens protector, ale nie UV. Z resztą bez przesady - przy typowym amatorskim użytkowaniu ciężko jest o uszkodzenie (przy uważnej obsłudze).

pczolinka 
Początkujący

Więc jakieś konkrety zanim pójdę do sklepu? Myślałam o Hoya

MC 

Z filtrów to polar się przyda. Na stronie głównej jest ich test. Nie warto oszczędzać.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

pczolinka napisał/a:
Myślałam o Hoya

Tyle, że są różne serie, w różnych cenach i o różnych właściwościach (powłokach). Jak radzi MC, poczytaj TU
Generalnie Hoya nie jest zła.

k7piotr 
Uczestnik
przechodzień

MC napisał/a:
k7piotr, raczej "zbędny".
Jeśli już to marumi lens protector, ale nie UV. Z resztą bez przesady - przy typowym amatorskim użytkowaniu ciężko jest o uszkodzenie (przy uważnej obsłudze).

Nie twierdzę że koniecznie musi to być uv, chodziło mi o coś co nie będzie ingerować w jakość zdjęć a jednocześnie będzie dobrym zabezpieczeniem obiektywu. Jestem amatorem i z doświadczenia wiem, że wcale nie tak trudno o uszkodzenie :lol: i nie chodzi mi tu o "pukanie" młotkiem po szkiełku ;] a wszędobylski pył to nie tylko domena pustyni :razz:

Tak czy inaczej, nieraz byłem wdzięczny, że go założyłem.

RB 

k7piotr napisał/a:
Tak czy inaczej, nieraz byłem wdzięczny, że go założyłem.
A ja że szybko zdjąłem...

Co do polara: Hoya jest OK. tyle, że niech to bedzie jakis slim. Bo inaczej będziesz miała obudowę filtra w kadrze na 18-20mm...

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

jeśli hoya to decyduj się na "szarą serię" mają najlepszy stosunek jakości do ceny
pozdr

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Sro 24 Lut, 2010   

hijax_pl napisał/a:
Martin___ napisał/a:
Nie zgodzę się z tym.
Jakie wyrzeczenia? Przecież nie każdy lustrzankowicz potrzebuje od razu filtrów (które swoją drogą można czasem zastąpić jednym kliknięciem w Picasie ),

Nieprawda. Nie da się zastąpić filtra polaryzacyjnego ;)

Czytaj uważnie. Napisałem "czasem" :cool:

Cytat:
Martin___ napisał/a:
dodatkowych 2 obiektywów, stałek, itd. Nawet ze statywu wielu nie korzysta. Wielu użytkownikom starcza 1 uniwersalny lub max 2 obiektywy.

Mówisz o niedzielnych pstrykaczach spacerowych. Osobach które mają lustrzankę bo to jest trendy. Osobach które nigdy nie wychodzą poza tryb Auto.

Ależ skąd. Znam wielu, którzy jak najbardziej lubią robić zdjęcia (i nie robią tego na pokaz), nie używają tylko trybu Auto, wiedzą do czego służy przysłona, mają podstawową wiedzę. Nie dostrzegasz tej grupy? Znam takich, wiem jakiego sprzętu używają i jakie zdjęcia robią. Całkiem przyjemne.
A że nie wykorzystują w 100% możliwości aparatu? Kto powiedział, że to mus?

Gadanie, że kupując lustrzankę, trzeba w nią sporo kasy władować, to mit. Mit stworzony przez zaawansowanych użytkowników, pasjonatów, którym się wydaje, że tak trzeba. Tylko się wydaje :)

Cytat:
Martin___ napisał/a:
A dodatkowo, że lustrzanka prawie zawsze lepiej poradzi sobie w trudnych warunkach od kompaktu, to zdjęcia wychodzą lepsze.

Nieprawda. To takie samo stwierdzenie jak "każdym samochodem nie-osobowym da się przewieźć 10ton piachu"

Naprawdę uważasz, że kit (+ ewentualnie jeszcze jakiś obiektyw) nie wystarczy, gdy się ma minimum wiedzy? Nonsens. Czy kompakt za 800zł, typu Canon SX110IS w rękach takiego użytkownika poradzi sobie lepiej? Oczywiście, że nie. Zwłaszcza w gorszym świetle. Piszę cały czas o tym samym użytkowniku, czyli piszę o stronie technicznej zdjęcia.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 24 Lut, 2010   

Martin___ napisał/a:
Znam wielu, którzy jak najbardziej lubią robić zdjęcia (i nie robią tego na pokaz), nie używają tylko trybu Auto, wiedzą do czego służy przysłona, mają podstawową wiedzę. Nie dostrzegasz tej grupy? Znam takich, wiem jakiego sprzętu używają i jakie zdjęcia robią. Całkiem przyjemne.
A że nie wykorzystują w 100% możliwości aparatu? Kto powiedział, że to mus?

Oczywiście że dostrzegam. Tylko uważam, że te osoby źle zainwestowały pieniądze ;)
Martin___ napisał/a:
Naprawdę uważasz, że kit (+ ewentualnie jeszcze jakiś obiektyw) nie wystarczy, gdy się ma minimum wiedzy? Nonsens. Czy kompakt za 800zł, typu Canon SX110IS w rękach takiego użytkownika poradzi sobie lepiej? Oczywiście, że nie.

Nie - uważam że są takie dziedziny w których kompakt sprawdza się dużo lepiej od lustrzanki. Tak samo jak są dziedziny w których kompakt nie dorówna lustrzankom.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi