Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
cechy poszczególnych systemów
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 25 Lut, 2010   

komor napisał/a:
Dekielek z mlecznej płytki po prostu uśrednia światło i do tej średniej ustawi się aparat. Wynalazek sporo nie kosztuje ale moim zdaniem nie rozwiązuje wszystkich problemów, bo nadal nie mamy pewności co rzeczywiście powinno być neutralne na zdjęciu. Ciekawe jak w praktyce.

Pewnie zależy od dekla. Te najtańsze (tzn poniżej 50zł) działają ale są dalekie od wartości poprawnej. Trzeba uzyskać równomierne oświetlenie no i najlepiej skierować w źródło światła.

Mam takie wynalazek ale leży w szufladzie i się kurzy...
panopticon napisał/a:
x-rite jest mniej wygodny - rozwiązanie które widziałem jest o tyle dobre, że wystarczy nałożyć na obiektyw colorright i zrobić zdjęcie, a potem na jego podstawie ustawić WB.

Za to x-rite passport jest dokładniejszy i co ważne - masz wzorzec kolorów.
cybertoman napisał/a:
Skad to?

z DxO.

Reklama

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl napisał/a:
z DxO.
Patrze na wykres DR i nie widze takiego miejsca z odlegloscia 2EV. Biorac do trojki d3000 to 1000d tak sie ma do d3000 jak d5000 do 1000D. Wartosc DR w "overview" jest srednia liczona takze z ISO ktorych 1000D nie posiada, wiec bardzo orientacyjna, z odlegloscia w EV, tym bardziej o 2 nie ma to jednak nic wspolnego. Szumy podobnie, low light ISO tez podobnie. Pozwolisz, ze te roznice 2Ev w DR miedzy bajki wloze.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Co do tego wb-lenscapa vs x-rite passport - szybki przykład:

NEFy wywołane w LR, kalibracja wg ACR, wszystkie moduły w Develop wyłączone.
Pomiar z lenscapa wykonany wg instrukcji - czyli obiektyw skierowany w kierunku światła.

Poprawna kolorystyka zaznaczona zielona buźką.

Żeby nie było wątpliwości jaki to lenscap - załączam też jego zdjęcie ;)
To model z alledrogo za 30zł bodajże. I nie umywa się do expodiska.

cybertoman napisał/a:
Wartosc DR w "overview" jest srednia liczona takze z ISO ktorych 1000D nie posiada, wiec bardzo orientacyjna, z odlegloscia w EV, tym bardziej o 2 nie ma to jednak nic wspolnego. Szumy podobnie, low light ISO tez podobnie.

A kto mówi o overview? ;)
cybertoman napisał/a:
Pozwolisz, ze te roznice 2Ev w DR miedzy bajki wloze.

Pozwolę, bo po dokładnym przyjrzeniu się to dla ISO100 jest 12.18-10.71= 1,47EV

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl napisał/a:
Pozwolę, bo po dokładnym przyjrzeniu się to dla ISO100 jest 12.18-10.71= 1,47EV
To mamy odfajkowane. Zastanawia mnie troche, jak DXO mierzy, by wyszlo DR 10,71 bo to gigantyczna wartosc, ale pewnie sie nie dowiem.

Zastanawia mnie rowniez, dlaczego D3000 dostaje az 9 punktow wiecej od 1000D, mimo ze szumy, TR, CS takie same a tylko drobne roznice w DR.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:
Zastanawia mnie rowniez, dlaczego D3000 dostaje az 9 punktow wiecej od 1000D, mimo ze szumy, TR, CS takie same a tylko drobne roznice w DR.

Przecież DR zależy tylko od czułości i szumów - w sensie degraduje się wraz z ich wzrostem. Mierzy się nie poprzez ocenę signal/noise vs tonal range, a poprzez ocenę możliwych do zarejestrowania odcieni jasnych i ciemnych tonów. A wiadomo że matryca D300/D90/D5000 bardzo dobrze zachowuje się w cieniach - wiadomo ile można tam powyciągać.

To jest wg mnie cecha charakterystyczna Nikonów. Przez świetne zachowanie w cieniach mogą pozwolić sobie na niedoświetlenie lekkie - a to powoduje uchronienie przed przapałami w jasnych partiach. Po dokładnym zmierzeniu okazało się, że mój D90 nie doświetlał o 0,5EV w każdym z trybów pracy światłomierza.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Pią 26 Lut, 2010   

Przekliknalem sie wczoraj o jedno miejsce, i zamiast wykresow D3000 wkleilem D300s. Dla porzadku wiec sprostowanie -

Mialo byc: dlaczego D3000 ma wyzszy sensor-mark , mimo takiego przebiegu wykresu DR.

panopticon 
Początkujący

widziałem wczoraj 1000d i d3000 , niestety tylko pomacałem, nie mogłem uruchomić.
nikon wypada o tyle lepiej, że wizjer jest obłożony gumą, a canon jest obudowany twardym materiałem.
w ręce oba leżą ok, nie wiem dlaczego, ale nikony które widziałem miały ciemny wizjer.
canon ma łatwo dostępne przyciski na budzie, nikon niestety łysy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:
dlaczego D3000 ma wyzszy sensor-mark , mimo takiego przebiegu wykresu DR.

To co oznacza sensor mark i jak jest "liczony" jest akurat dobrze opisane na stronie dxo.

Dynamic Range jest brany z najniższego dostępnego ISO, bo wg DxO właśnie tak używają aparatów przeciętni pstrykacze landszaftów. A ich interesuje właśnie przede wszystkim dynamika.
D3000:10,92EV
1000D:10,71EV

Color Depth jest też brany z najniższego dostępnego ISO, bo wg DxO właśnie tak używają aparatów przeciętni pstrykacze studyjni. A oni są właśnie zainteresowaniem zakresem kolorystyki.
D3000:21,8 bita
1000D:21,4 bita

Low-light ISO - tu dla odmiany chodzi o taką czułość dla którego SNR będzie miało wartość co najmniej 30dB oraz DR nie mniejszy niż 9EV a głębia koloru co najmniej 18 bitów. Bo z wyższego ISO korzysta się podczas fotografii np sportu - gdzie podnosimy by zamrażać ruch.
Z moich obserwacji wykresów to
D3000: ISO400, (w tym punkcie SNR 30,7dB, DR 9.36EV oraz 19.1bita)
1000D: ISO400, (w tym punkcie SNR 32,2dB, DR 10.3EV oraz 19.5bita)

Podsumowując - przy liczeniu DxOmarka (jakkolwiek to zaokrąglają ) 1 współczynnik nie zmienia wyniku a 2 na 3 przechyla szalę ku D3000.

Zauważ, że Nikon rzutem na taśmie utrzymał się z wartością ISO. Gdyby szum był minimalnie większy - wg metodologii DxO - trzeba by było wziąć pod uwagę ISO200, a to pewnie drastycznie obniżyłoby ranking D3000.

panopticon napisał/a:
nie wiem dlaczego, ale nikony które widziałem miały ciemny wizjer.

Sprawdzaj czy nikony mają włożoną baterię. Bez niej wizjer będzie ciemny i już - to wynika z nałożonego na matówkę cienkowarstwowego wyświetlacza LCD.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl, dzieki, to juz prawie naduzycie z mojej strony... zeby nie bylo mi glupio, reszte juz sam doczytam.

Czyli, jak zwykle obrazki - wykresiki - sa bardziej przemawiajace niz zsumowane ogolne oceny. Moj wczorajszy "klik obok", to niecodzienne zestawienie i wyszlo mi, ze wg. DXO to roznica w cenie D300s i 1000D nie wynika z obrazowania...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman, dlatego DxO pisze prawie "czerwona czcionka wielkości 40pkt" że dxomark nie jest wyrocznia i lepiej patrzeć w wykresy. Wykresy są techniczne, DxOmark jest użytkowy, ale w bardzo specyficzny sposób liczony. Im wyższy tym bardziej uniwersalny aparat - taki do wszystkiego. Co wcale nie znaczy że słaby.

Taki Fuji S3Pro jest nie do pobicia w sensie DR, ale dxomark pokazuje że jest gorszy od 1000D, że "odpowiednikiem" 1000D jest Fuji S5pro ;) Takie beznadziejne wnioski można wyciągać jak się nie wie co oznacza DxOmark... Podejrzewam też, że to jest powód dla którego wiele osób ironizuje z DxO. :neutral:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

panopticon, mam 1000D od ponad roku, ale o jego konkurencji mam tylko "forumowe" informacje, a to za malo, by wygenerowac jednoznaczne za lub przeciw czemukolwiek.

[ Dodano: Pią 26 Lut, 2010 12:44 ]
hijax_pl napisał/a:
Podejrzewam też, że to jest powód dla którego wiele osób ironizuje z DxO.
Dlatego probuje wyrobic sobie wlasne zdanie na ten temat.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:
mam 1000D od ponad roku, ale o jego konkurencji mam tylko "forumowe" informacje, a to za malo, by wygenerowac jednoznaczne za lub przeciw czemukolwiek.

Ja za to jestem nikoniarzem :D ale... Dookoła mnie są rożne Canony. jedne bliżej drugie dalej. Akurat 1000D ma mój brat - dlatego bez kozery się o nim wypowiadam :)

panopticon 
Początkujący

cybertoman jak wrażenia?
co jest wg Ciebie dobra, a co nie, czego brakuje canonowi?
jak wygląda sprawa z wizjerem - brak ogumienia nie przeszkadza?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

panopticon napisał/a:
cybertoman jak wrażenia
nie wiem, czy moje preferencje w jakis sposob przekladaja sie na Twoje...

Wizjer - po dlugiej drodze analogowej (zenit, practica i 2xcanon) - wizjer to tragedia, - malo i ciemno. Tu im numer mniej-cyfrowy tym wizjer lepszy.

Gumy - jakos mi nie przeszkadza.

Jest maly i lekki, caly dzien mozna go miec w reku - dla mnie zaleta w miejskich wloczegach, a gdy staje sie wada mozna dociazyc gripem.

AF - jest jasno, jest ok, im ciemniej tym gorzej. Na ile gorzej? - no do 50D i 7D sie nie umywa - sprawdzalem.

Obsluga jest latwa i przejrzysta imaszyna dziala szybko, ale jak wspomnialem, canonuje juz 20 lat, wiec trudno, by bylo inaczej. Jedno mnie drazni - brak mozliwosci ustawiania ostrosci w LV wezykiem - mam stary, kiepski statyw i musze drzaca lapa dotykac aparatu.

Czego brakuje? Mnie - microadjustement - mam duzo znajomych z mnostwem obiektywow z wieloma z nich musze pracowac recznie skazany na potwierdzenie ostrosci - patrz maly ciemny wizjer (tak, wiem, brzmi dziwnie, ale te obiektywy , ktore mialem mimo duzych BF/FF ostrosc na manualu potwierdzana byla poprawnie, widocznie obiektyw zle kreci).

Aha - robi zdjecia, dobre (wg. moich kryteriow) i praktycznie przestalem uzywac analogow, choc przed rokiem bym w to nie uwierzyl.

10 mpix mi wystarcza dotad, wiec taka skladanke bym chcial: do mojego 1000D dodac AF, microadj. i strerowanie lapmami z 7D...

A teraz weekend w plenerze!

panopticon 
Początkujący

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   

zastanawiam się nad tym, czy nie kupować do body tylko 1 obiektywu - stałki.
w sumie mam zamiar robić zdjęcia żonie i dziecku(iom).
50mm przy crop 1.6 daje 80mm, czy będzie duży problem, aby uchwycić kilka osób z 4 metrów?

Odpowiedz do tematu