Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dekielek z mlecznej płytki po prostu uśrednia światło i do tej średniej ustawi się aparat. Wynalazek sporo nie kosztuje ale moim zdaniem nie rozwiązuje wszystkich problemów, bo nadal nie mamy pewności co rzeczywiście powinno być neutralne na zdjęciu. Ciekawe jak w praktyce.
Pewnie zależy od dekla. Te najtańsze (tzn poniżej 50zł) działają ale są dalekie od wartości poprawnej. Trzeba uzyskać równomierne oświetlenie no i najlepiej skierować w źródło światła.
Mam takie wynalazek ale leży w szufladzie i się kurzy...
panopticon napisał/a:
x-rite jest mniej wygodny - rozwiązanie które widziałem jest o tyle dobre, że wystarczy nałożyć na obiektyw colorright i zrobić zdjęcie, a potem na jego podstawie ustawić WB.
Za to x-rite passport jest dokładniejszy i co ważne - masz wzorzec kolorów.
Patrze na wykres DR i nie widze takiego miejsca z odlegloscia 2EV. Biorac do trojki d3000 to 1000d tak sie ma do d3000 jak d5000 do 1000D. Wartosc DR w "overview" jest srednia liczona takze z ISO ktorych 1000D nie posiada, wiec bardzo orientacyjna, z odlegloscia w EV, tym bardziej o 2 nie ma to jednak nic wspolnego. Szumy podobnie, low light ISO tez podobnie. Pozwolisz, ze te roznice 2Ev w DR miedzy bajki wloze.
Co do tego wb-lenscapa vs x-rite passport - szybki przykład:
NEFy wywołane w LR, kalibracja wg ACR, wszystkie moduły w Develop wyłączone.
Pomiar z lenscapa wykonany wg instrukcji - czyli obiektyw skierowany w kierunku światła.
Poprawna kolorystyka zaznaczona zielona buźką.
Żeby nie było wątpliwości jaki to lenscap - załączam też jego zdjęcie
To model z alledrogo za 30zł bodajże. I nie umywa się do expodiska.
cybertoman napisał/a:
Wartosc DR w "overview" jest srednia liczona takze z ISO ktorych 1000D nie posiada, wiec bardzo orientacyjna, z odlegloscia w EV, tym bardziej o 2 nie ma to jednak nic wspolnego. Szumy podobnie, low light ISO tez podobnie.
A kto mówi o overview?
cybertoman napisał/a:
Pozwolisz, ze te roznice 2Ev w DR miedzy bajki wloze.
Pozwolę, bo po dokładnym przyjrzeniu się to dla ISO100 jest 12.18-10.71= 1,47EV
Zastanawia mnie rowniez, dlaczego D3000 dostaje az 9 punktow wiecej od 1000D, mimo ze szumy, TR, CS takie same a tylko drobne roznice w DR.
Przecież DR zależy tylko od czułości i szumów - w sensie degraduje się wraz z ich wzrostem. Mierzy się nie poprzez ocenę signal/noise vs tonal range, a poprzez ocenę możliwych do zarejestrowania odcieni jasnych i ciemnych tonów. A wiadomo że matryca D300/D90/D5000 bardzo dobrze zachowuje się w cieniach - wiadomo ile można tam powyciągać.
To jest wg mnie cecha charakterystyczna Nikonów. Przez świetne zachowanie w cieniach mogą pozwolić sobie na niedoświetlenie lekkie - a to powoduje uchronienie przed przapałami w jasnych partiach. Po dokładnym zmierzeniu okazało się, że mój D90 nie doświetlał o 0,5EV w każdym z trybów pracy światłomierza.
widziałem wczoraj 1000d i d3000 , niestety tylko pomacałem, nie mogłem uruchomić.
nikon wypada o tyle lepiej, że wizjer jest obłożony gumą, a canon jest obudowany twardym materiałem.
w ręce oba leżą ok, nie wiem dlaczego, ale nikony które widziałem miały ciemny wizjer.
canon ma łatwo dostępne przyciski na budzie, nikon niestety łysy.
dlaczego D3000 ma wyzszy sensor-mark , mimo takiego przebiegu wykresu DR.
To co oznacza sensor mark i jak jest "liczony" jest akurat dobrze opisane na stronie dxo.
Dynamic Range jest brany z najniższego dostępnego ISO, bo wg DxO właśnie tak używają aparatów przeciętni pstrykacze landszaftów. A ich interesuje właśnie przede wszystkim dynamika.
D3000:10,92EV
1000D:10,71EV
Color Depth jest też brany z najniższego dostępnego ISO, bo wg DxO właśnie tak używają aparatów przeciętni pstrykacze studyjni. A oni są właśnie zainteresowaniem zakresem kolorystyki.
D3000:21,8 bita
1000D:21,4 bita
Low-light ISO - tu dla odmiany chodzi o taką czułość dla którego SNR będzie miało wartość co najmniej 30dB oraz DR nie mniejszy niż 9EV a głębia koloru co najmniej 18 bitów. Bo z wyższego ISO korzysta się podczas fotografii np sportu - gdzie podnosimy by zamrażać ruch.
Z moich obserwacji wykresów to
D3000: ISO400, (w tym punkcie SNR 30,7dB, DR 9.36EV oraz 19.1bita)
1000D: ISO400, (w tym punkcie SNR 32,2dB, DR 10.3EV oraz 19.5bita)
Podsumowując - przy liczeniu DxOmarka (jakkolwiek to zaokrąglają ) 1 współczynnik nie zmienia wyniku a 2 na 3 przechyla szalę ku D3000.
Zauważ, że Nikon rzutem na taśmie utrzymał się z wartością ISO. Gdyby szum był minimalnie większy - wg metodologii DxO - trzeba by było wziąć pod uwagę ISO200, a to pewnie drastycznie obniżyłoby ranking D3000.
panopticon napisał/a:
nie wiem dlaczego, ale nikony które widziałem miały ciemny wizjer.
Sprawdzaj czy nikony mają włożoną baterię. Bez niej wizjer będzie ciemny i już - to wynika z nałożonego na matówkę cienkowarstwowego wyświetlacza LCD.
hijax_pl, dzieki, to juz prawie naduzycie z mojej strony... zeby nie bylo mi glupio, reszte juz sam doczytam.
Czyli, jak zwykle obrazki - wykresiki - sa bardziej przemawiajace niz zsumowane ogolne oceny. Moj wczorajszy "klik obok", to niecodzienne zestawienie i wyszlo mi, ze wg. DXO to roznica w cenie D300s i 1000D nie wynika z obrazowania...
cybertoman, dlatego DxO pisze prawie "czerwona czcionka wielkości 40pkt" że dxomark nie jest wyrocznia i lepiej patrzeć w wykresy. Wykresy są techniczne, DxOmark jest użytkowy, ale w bardzo specyficzny sposób liczony. Im wyższy tym bardziej uniwersalny aparat - taki do wszystkiego. Co wcale nie znaczy że słaby.
Taki Fuji S3Pro jest nie do pobicia w sensie DR, ale dxomark pokazuje że jest gorszy od 1000D, że "odpowiednikiem" 1000D jest Fuji S5pro Takie beznadziejne wnioski można wyciągać jak się nie wie co oznacza DxOmark... Podejrzewam też, że to jest powód dla którego wiele osób ironizuje z DxO.
panopticon, mam 1000D od ponad roku, ale o jego konkurencji mam tylko "forumowe" informacje, a to za malo, by wygenerowac jednoznaczne za lub przeciw czemukolwiek.
[ Dodano: Pią 26 Lut, 2010 12:44 ]
hijax_pl napisał/a:
Podejrzewam też, że to jest powód dla którego wiele osób ironizuje z DxO.
Dlatego probuje wyrobic sobie wlasne zdanie na ten temat.
mam 1000D od ponad roku, ale o jego konkurencji mam tylko "forumowe" informacje, a to za malo, by wygenerowac jednoznaczne za lub przeciw czemukolwiek.
Ja za to jestem nikoniarzem ale... Dookoła mnie są rożne Canony. jedne bliżej drugie dalej. Akurat 1000D ma mój brat - dlatego bez kozery się o nim wypowiadam
nie wiem, czy moje preferencje w jakis sposob przekladaja sie na Twoje...
Wizjer - po dlugiej drodze analogowej (zenit, practica i 2xcanon) - wizjer to tragedia, - malo i ciemno. Tu im numer mniej-cyfrowy tym wizjer lepszy.
Gumy - jakos mi nie przeszkadza.
Jest maly i lekki, caly dzien mozna go miec w reku - dla mnie zaleta w miejskich wloczegach, a gdy staje sie wada mozna dociazyc gripem.
AF - jest jasno, jest ok, im ciemniej tym gorzej. Na ile gorzej? - no do 50D i 7D sie nie umywa - sprawdzalem.
Obsluga jest latwa i przejrzysta imaszyna dziala szybko, ale jak wspomnialem, canonuje juz 20 lat, wiec trudno, by bylo inaczej. Jedno mnie drazni - brak mozliwosci ustawiania ostrosci w LV wezykiem - mam stary, kiepski statyw i musze drzaca lapa dotykac aparatu.
Czego brakuje? Mnie - microadjustement - mam duzo znajomych z mnostwem obiektywow z wieloma z nich musze pracowac recznie skazany na potwierdzenie ostrosci - patrz maly ciemny wizjer (tak, wiem, brzmi dziwnie, ale te obiektywy , ktore mialem mimo duzych BF/FF ostrosc na manualu potwierdzana byla poprawnie, widocznie obiektyw zle kreci).
Aha - robi zdjecia, dobre (wg. moich kryteriow) i praktycznie przestalem uzywac analogow, choc przed rokiem bym w to nie uwierzyl.
10 mpix mi wystarcza dotad, wiec taka skladanke bym chcial: do mojego 1000D dodac AF, microadj. i strerowanie lapmami z 7D...
zastanawiam się nad tym, czy nie kupować do body tylko 1 obiektywu - stałki.
w sumie mam zamiar robić zdjęcia żonie i dziecku(iom).
50mm przy crop 1.6 daje 80mm, czy będzie duży problem, aby uchwycić kilka osób z 4 metrów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10