Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka dla podróżniczki
Autor Wiadomość
bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 26 Lut, 2010   

Fajnie sobie piszemy chłopaki, może jamaicaaroma się wypowie po lekturze innych wątków i powyższych wpisów?

Reklama

Raideur 
Rozmowny

Wysłany: Sob 20 Mar, 2010   

Ja z doswiadcznei polecam D90 plus 50mm na poczatek idealny!

bacruk 
Entuzjasta

Raideur, 50mm jednym się przydaje a u innych leży....

Djwalkman 
Rozmowny

Wysłany: Sob 20 Mar, 2010   Re: Lustrzanka dla podróżniczki

jamaicaaroma napisał/a:
Cześć, ostatnio zastanawiam się nad aparatem, który spełniałby takie oto fukncje:

- robił piękne zdjęcia...

Taka moja dziwna aluzja, (ale to chyba tylko w moim przypadku)u mnie aparat, jak go ustawię na statywie, nie zrobi świetnych zdjęć i nie pójdzie w lepsze miejsce, dziwne czyż nie?

Dziwne, że jeszcze nikt tego nie skomentował... :) . Aparat podróżniczy to 550d, HA, nie ma uszczelnień, zamiast tego ma 18mpx, klapa totalna, bardziej polecam Canona 50d, jest częściowo uszczelniony i ma filmy HD. Zastanów się czy będzie ci potrzebna funkcja podłączenia mikrofonu zewnętrznego, czy będziesz go ze sobą nosiła i czy w ogóle go kupisz, cena 50d i 550d jest podobna (200zł różnicy). 50d jest (według mnie) najlepszą cyfrówką Canona z aps-c, jeżeli kupisz pełną klatkę, to 50d posłuży jaki 2-gie body.550d jest bardziej plastykowe niż nieplastykowe, a 50d jest magnezowe... mmm... 50d MUSI posłużyć ci przez minimalnie 100 tys zdjęć, ale 150tys też się zdarza , a 550d... nie ma "czegoś takiego"... ale jedno "5" więcej w nazwie. Życzę trafnego wyboru

kubek 
Początkujący

Djwalkman, chyba masz na myśli 500d, a nie 50 d bo ten na pewno filmów nie kręci

Djwalkman 
Rozmowny

kubek napisał/a:
Djwalkman, chyba masz na myśli 500d, a nie 50 d bo ten na pewno filmów nie kręci

Chodziło mi o 50d.
Masz rację, C50d nie kręci filmów, przepraszam za pomyłkę.

Ilona 
Rozmowny

jamaicaaroma napisał/a:
- był w miarę lekki
- kręcił również dobrej jakości filmy (podróżując zawsze mam dylemat: aparat czy kamera, to akurat sprawa dla mnie ważna, HD musi być)

Tych dwóch postulatów 50D nie spełnia. Ja wiem, że większość rad kończy się na D90, D5000 lub D50 - ale może przeczytajcie czasem najpierw, na czym ludziom zależy :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ciekawe że do tej pory nikt nie zaproponował Pentaxa k-x... Bo przecież:
Cytat:
- robił piękne zdjęcia, które wraz z wzrostem moich umiejętności stawałyby się coraz lepsze (dlatego właśnie myślę o lustrzance + wymiennych obiektywach, a nie o kompakcie)

K-x robi ładne zdjęcia.
Cytat:
- był w miarę lekki

K-x jest lekki (580gr bez obiektywu)
Cytat:
- kręcił również dobrej jakości filmy (podróżując zawsze mam dylemat: aparat czy kamera, to akurat sprawa dla mnie ważna, HD musi być)

K-x kręci filmy HD (720p)
Cytat:
- cena -> body max 3000

K-x w kicie z 18-55 wychodzi niecałe 2tyś

Dodatkowo:
Cytat:
- Kiedy jestem na miejscu pozwalał na różnorakie eksperymenty (makro itp) i fotografię
w różnorakich miejscach, zarówno pomieszczeniach jak i na zewnątrz.

Do macro wystarczy kupić jakieś szkiełko m42 - z tym sobie pentax radzi świetnie. Co do wnętrz - ma całkiem wysokie "użyteczne" ISO.

Same zalety :) ;)

Jedynym problemem może się okazać zasilanie ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Jedynym problemem może się okazać zasilanie ;)
No i grzebactwo w RAW-ach, a tego przecież nie tolerujemy. Poza tym, jest wykonany z jakościowo słabych materiałów sztucznych i nie jest uszczelniony... :razz:

Ilona 
Rozmowny

Dla mnie problemem w k-x jest brak podświetlanych punktów AF.

papatki 
Rozmowny

K-X nie ma pełnego HD (720). 550D się nada ale proszę pamiętać o jednym 18MP matryca jest bardzo wymagająca (choć potrafi się wspaniale odwdzięczyć jakością przy niskim iso), to że aparat jest lekki może być problemem bo łatwiej będzie o poruszoną fotkę. No a poza tym będzie nieźle ;)

Ilona 
Rozmowny

papatki- podpiąć grip można zawsze. Odrąbać kawałek cięższego body raczej nie ;)

I w jakim sensie- wymagająca matryca?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

papatki, a co ja przy filmach K-x napisałem? ;)
Zresztą z tego co widzę to akurat do podróżniczej fotografii k-x się nada lepiej od 550d. Choć te full HD może być kuszące ;)

papatki napisał/a:
to że aparat jest lekki może być problemem bo łatwiej będzie o poruszoną fotkę

Zgadza się - ale dla pewnym osób ważniejsze test to jak się go niesie. Ja nie ma problemu ze swoim zestawem, który jest co najmniej o 1kg cięższy. No ale ja to nie wszystcy ;)
Ilona napisał/a:
I w jakim sensie- wymagająca matryca?

18Mpix.

papatki 
Rozmowny

Mały pikselek powoduje że: będzie gorsza dynamika matrycy, łatwiej o poruszenie, trzeba mieć niezłą szklarnie i ogólnie pomimo bardzo sprawnego odszumiania w jpg przy wysokim iso szału nie ma. Szał za to jest przy video (chyba na dziś nie ma lustrzanki czy aparatu, który kręcił by lepsze video od Canonów) no i tak jak wspominałem aparat daje niesamowity detal przy niskim iso.
Pozdrawiam!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

papatki napisał/a:
ogólnie pomimo bardzo sprawnego odszumiania w jpg przy wysokim iso szału nie ma

Co się nie za bardzo klei z warunkiem pstryków wnętrz (jak ja rozumiem - bez statywu) ;)
papatki napisał/a:
chyba na dziś nie ma lustrzanki czy aparatu, który kręcił by lepsze video od Canonów

Zgadza się, choć znajomi z łódzkiej filmówki mówią : szału nie ma.
papatki napisał/a:
aparat daje niesamowity detal przy niskim iso.

Ale to dzięki tylko i wyłącznie 18Mpix i odpowiedniemu obiektywowi. ;)

Odpowiedz do tematu