Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 10 Mar, 2010
Obiektyw do Canon 400D
Autor Wiadomość
ml0dy
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   Obiektyw do Canon 400D

Witam,
Proszę o pomoc w wyborze obiektywu do aparatu CANON 400D zastanawiam się pomiędzy obiektywami :
Canon 18-200
Sigma 18-250
Tamron 18-250

Aktualnie posiadam kit który jak dla mnie ma słaby zoom.

Główne przeznaczenie aparatu + obiektywu który planuje kupić
Imprezy rodzinne, wakacje, itp.

Główne kryterium wyboru obiektywu to cena do 2.100 pln.

Reklama

dr11 
Optyczny

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   

ml0dy, nie to żebym Cię zniechęcał do lustrzankowych hiperzoomów, ale przy takim podejściu rozważ taką propozycję:
http://komukomu.pl/prezenty?date=2010-03-10
Tańsze, mniejsze, lżejsze, większy zoom, jakość podobna i na dodatek kręci filmy.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

jeśli superzoom to może tamron

Usjwo 
Optyczny

dr11, ml0dy juz ma aparat ...

dr11 
Optyczny

A może, jak już masz kita, dołóż 55-250 IS/70-300 IS.
Ostatnio zmieniony przez dr11 Sro 10 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Obiektywy które wymieniłeś to megazoomy. Oprócz niezaprzeczalnych zalet, którymi są uniwersalność (mam wszystko w jednym szkiełku...) i kompaktowość (...a cały komplet mieści się w niewielkiej torbie i niewiele waży) to jest to w zasadzie cała litania (w najlepszym razie) kompromisów. A jak wiadomo kompromisy są zgniłe, bo nikogo w pełni nie satysfakcjonują.
Po pierwsze w takich obiektywach skrzydła rozwijają wszelkiego typu wady optyczne. Trudno utrzymać astygmatyzm na rozsądnym poziomie, dystorsja mocno zniekształca linie proste...
Po drugie konstrukcja mechaniczna wymusza wysuwanie się soczewek na mniej lub bardziej rachitycznym tubusiku, który na dodatek lubi się samoistnie wysuwać pod ciężarem soczewek. Jest to rozwiązanie dość delikatne i sprzyjające zasysaniu syfów do korpusu i samego obiektywu...
Po trzecie, co wynika z pierwszego i drugiego, rozdzielczość takiego obiektywu do wybitnych nie należy. Najczęściej dłuższe ogniskowe są mało użyteczne, bo nie dość że słaba rozdzielczość, to jeszcze koszmarna ciemnica...
Po czwarte niewielka światłosiła. O ile na niskich ogniskowych jest dobrze (ale tylko to i kit potrafi) to pod koniec zakresu trzeba mocno ciągnąć czułością, robić zdjęcia ze statywu, lub liczyć na świetną pogodę...
Po piąte, skoro coś jest do wszystkiego, to trudno by wszystko robiło jednakowo dobrze. Trzeba się nauczyć których kombinacji przysłon i ogniskowych unikać, żeby było przyzwoicie, a na których można polegać.

Podsumowując już ten wywód, napiszę, że megazoom jest dobrym rozwiązaniem dla osoby, która w pełni świadomie przyjmuje wszystkie te ograniczenia i kompromisy, ale chce w zamian za to otrzymać obiektyw, który 'przyspawa' sobie do lustrzanki świadomie zamieniając go na większy kompakt.

Jeżeli zasiałem w Twojej głowie ziarno niepewności to popatrz na testy takich obiektywów jak
Canon 70-300IS
Canon 70-2004/L
Może nie warto pozbywać się kita, tylko dokupić sobie coś przyzwoitego o większych ogniskowych?

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

sądzę ze chodzi o kompaktowość, a nie o jakość

dr11 
Optyczny

Usjwo, ale po co wydawać więcej? Niech dołoży tele i po sprawie. A jak nie, to moja propozycja nie jest bez sensu. Hiperzoom da dokładnie to, co napisał Baku.

lupo57, to ten Finepix będzie lepszy :)

bacruk 
Entuzjasta

Do Canona kup Canona- mniejsze prawdopodobieństwo kłopotów z AF i względnie dobra optyka. 200 powinno Ci wystarczyć (250 w tych konstrukcjach to masakra optyczna).

Jeżeli jakość optyki i jej ciemność Cię zadawala to nie ma co się rozdrabniać na kilka szkieł. Sprawa preferencji i wygody :wink:

Jak kiedyś twoje podejście ewaluuje w kierunku jasnych zoomów albo stałek to sobie kupisz a mega z racji wygody użytkowania na wycieczkach pewnie zostanie w szklarni…

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

bacruk napisał/a:

Jak kiedyś twoje podejście ewaluuje w kierunku jasnych zoomów albo stałek to sobie kupisz a mega z racji wygody użytkowania na wycieczkach pewnie zostanie w szklarni…

no właśnie o to mi chodzi, megazoom do pstryków wakacyjnych i odbitek 10x15 spokojnie starczy

dr11 
Optyczny

lupo57, hybrydy też a są tańsze :P

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

dr11 napisał/a:
lupo57, hybrydy też a są tańsze :P

to prawda, ale on już ma puszkę, a może z czasem będzie chciał się rozwijać lub zrozumie swój błąd :wink: :razz:

bacruk 
Entuzjasta

dr11 napisał/a:
lupo57, hybrydy też a są tańsze

Tyle, że w razie zachcianki nie można rozbudować systemu więc może się okazać w efekcie końcowym drożej.
Dlaczego mieć gorzej jak można mieć lepiej....

dr11 
Optyczny

OK, powiedzmy, że rozumiem, ma puszkę... Ale po co do Hayabusy pakować silnik od kosiarki ;) No dobra, od czegoś trzeba zacząć...

bacruk, ale jak nie może? Ma 400D :)

W zasadzie już wszystko zostało powiedziane :) Moje osobiste zdanie jest takie, że lustrzanki nie są dobrymi aparatami do wszystkiego na raz, czasem lepiej mieć inny sprzęt, który będzie wygodniejszy, mniejszy. Sam przeszedłem drogę dużych zoomow kiedyś tam i w zasadzie to były utopione pieniądze. Może z połowę odzyskałem po sprzedaży...
Ale mnie nie słuchajcie, jestem generalnie maniakiem stałek :P

bacruk 
Entuzjasta

dr11 napisał/a:
ale jak nie może? Ma 400D

Czyli chciałbyś aby ml0dy, zrobił krok do tyłu i zakupił dodatkowo hybrydę.
Myślę, że to osobliwy pomysł.

dr11 napisał/a:
Ale mnie nie słuchajcie, jestem generalnie maniakiem stałek

Ja również nie wyobrażam sobie życia bez nich :smile:

Czasem bywam jednak w sytuacjach kiedy nie chce lub nie mogę taskać plecaka żelastwa :cool:

Odpowiedz do tematu