Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Z 350 na 40D czy 50d
Autor Wiadomość
damzar 
Nowy
damzar

Wysłany: Nie 21 Mar, 2010   Z 350 na 40D czy 50d

Pragnę wymienić aparat na segment wyższy czyli na 40D lub 50D , zastanawiają mnie szumy modelu 50d. Do aaratu pragnę dokupic 24-105/F4 IS USM

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 21 Mar, 2010   Re: Z 350 na 40D czy 50d

damzar napisał/a:
zastanawiają mnie szumy modelu 50d.

A co z nimi nie tak?
damzar napisał/a:

Do aaratu pragnę dokupic 24-105/F4 IS USM

Na APS-C będzie niezbyt szeroko na krótkim końcu. To celowy wybór konkretnych ogniskowych czy po prostu chcesz eLkę o sporym zakresie? ;)

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Nie 21 Mar, 2010   

Ja bym bral 50D w koncu to nastepca 40D, wiec powinien byc lepszy (zeby nie bylo ze kryptoreklama, sam mam 40D)
Jak masz 350D to pewnie wiesz jakie obiektywy Ci sa potrzebne, a jekie masz :wink: (24 to dla mnie za wasko na krotkim koncu, chyba ze masz jeszcze inny szerszy)

damzar 
Nowy
damzar

w teraz jest jeszcze kit ale będzie canon 10-20 lub sigma 12-24 :sad:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

damzar napisał/a:
będzie canon 10-20 lub sigma 12-24

Jeśli canon, to 10-22 :smile:
Wybrałem 50d i nie żałuję.

damzar 
Nowy
damzar

po pierwsze chodzi jakość zdjęć a kit tego nie zapewnia mam Canon 100/2.8 i wiem co ten obiektyw potrafi dlalego się nie będę rozdrabniał choć w 2009r. zrobiłem bardzo mało zdjęć makro, więcej jest reporterki z różnych uroczystości. dlatego interesują mnie jak te dwa modele się zachowują względem szumów. :?:

[ Dodano: Nie 21 Mar, 2010 12:30 ]
a jakie są szumy przy wiekszym ISO bo testy wykazywały dużą różnice a jak jest w rzeczywistości :wink:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

40d jest jednak już sporo starszym aparatem w którym mi brakuje dobrego LCD i mikroregulacji ostrości obiektywu, poza tym to bardzo dobry aparat, a co do szumów 50d - są w normie, ja nie narzekam, a często focę na ISO 1000-2500.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jeżeli docelowo układ ma wyglądać: 10-22 i 24-105L to jak najbardziej ma to sens. 40D czy 50D - odpowiedź jest prosta: jeżeli stać Cię, to weź 50D, tym bardziej że różnica w cenie nie jest aż taka duża. I mówię to również jako użytkownik 40D, na dodatek zadowolony użytkownik, który w swoim przypadku nie widzi absolutnie żadnej przesłanki za zmianą.

bacruk 
Entuzjasta

50D drogi kolego, chyba że masz sposobność kupić nową 40tkę znacznie znacznie taniej.

kozidron
[Usunięty]

damzar,
Jak jest kasa to 50D, ten ekranik jednak robi, można przynajmniej cos tam oszacować w 40stce jest to trudniejsze a tą całą mikro regulację to można o kant d..... znaczy stołu potłuc. Co do szumów to oba szumią na zbliżonym poziomie, przy 50tce masz zapas do cropowania ale jeżeli zakup 50D miałoby się odbyć kosztem jakiegoś szkła to weź 40D.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

damzar napisał/a:
Pragnę wymienić aparat na segment wyższy czyli na 40D lub 50D , zastanawiają mnie szumy modelu 50d. Do aaratu pragnę dokupic 24-105/F4 IS USM
W 50D szumami wogóle nie będziesz się przejmował do ISO 1600. Nie miałem 40D, ale moge powiedzieć, że robienie zdjęć zestawem 50D + 24-105L, to czysta przyjemność pod każdym względem. Jak wygląda szum przy ISO 1600, zerknij poniżej. Zdjęcia to JPEGi prosto z aparatu bez jakiejkolwiek korekty czegokolwiek. Exify pełne. Fotki wybrałem tak aby zawierały i jasne i ciemne fragmenty.

damzar 
Nowy
damzar

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

Bardzo Wam dziękuje za pomoc w podjęciu decyzji :grin:

fotostrzal
[Usunięty]

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

A jak zadecydowałeś?

revolta 
Rozmowny

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

też mam 50D i jak sie przesiadasz z 350 to bardzo docenisz - zwłaszcza autofocus

a ekranik, czy to LCD tak potrzebne, gdy aparat rewelacyjnie ostrzy, w zasadzie jak kiedyś miałem zwyczaj "zrobić ze 3 zdjecia, któreś wyjdzie dobrze"
tak obecnie "ojej, zrobiłem 3 i każde jest tak samo dobre"
wiec teraz mogę robić po jednym i "zawsze wychodzi jak chce"

kiedyś w nocy jak robiłem (mając 300 czy 450 czy kolega-sąsiad ma 400) to robiło się po 5 zdjeć, bo na którymś będzie perfect
a teraz... no zrobiłem 5 i każde takie same :)

a co do szumów, podobno 40D ma nieco mniejsze, ale jednak z 15MPIX możesz cropować, zmniejszać itp

aha i mam generalne pytanie co do szumów

czasem widuję zdjecia z aparatów innych i sie zastanawiam "czy mamy ten sam aparat"
ponieważ gdy inni pokazują CZYSTE (bez szumu) zdjęcie z ISO 1600 to przyznam, że mój tak nie robi :|
chyba, że to kwestia, że potem te zdjęcia czymś obrabiacie ?
bo ja robię w RAW, używam programu danego przez producenta, gdzie ewentualnie poprawię balans bieli/kontrast/lśnienia i zapisuje do JPG

chyba, że to kwestia tych miniatur tutaj zamieszczonych ?

zapewne macie jakieś inne programy do tego, że tak pięknie ludziom te zdjecia wyglądają

damzar 
Nowy
damzar

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

50D to już jest pewne dziś kupiłem 24-105 L i ją testuje jest super choć na 350D a co będzie gdy będzie 50D

Odpowiedz do tematu