Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia sukni ślubnych
Autor Wiadomość
lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

Paweł_G napisał/a:
rafcyk24, Jesli chcesz uzyskac takie efekty to polecam przeczytanie jakiegoś lub też kilku podręczników o fotografii studyjnej. W mojej ocenie powinieneś zainwestować (i to nie mało) w sprzet oświetleniowy. Nie uzyskasz nawet podobnych efektów przy pomocy nie wiadomo jakiego szkła jesli nie będziesz miał pojęcia o świetle bo każde z tych zdjęć jest wykonane z użyciem lamp.

Paweł_G ma racje, czyli do kupna sprzętu musisz dodać oświetlenie studyjne + akcesoria i tła, no i wydaje mi się że musisz posiadać coś "szerszego" z tego względu zrezygnowałbym z tele

pozdr

Reklama

rafcyk24 
Nowy
D300s

lupo57 napisał/a:

Paweł_G ma racje, czyli do kupna sprzętu musisz dodać oświetlenie studyjne + akcesoria i tła, no i wydaje mi się że musisz posiadać coś "szerszego" z tego względu zrezygnowałbym z tele

pozdr

ale po co mi tła do pleneru i oswietlenie studyjne??

widziałem setki zdjęć ślubnych z plenerów gdzie gdyby zamiast panny młodej był modelka zdjęcie by spełniało moje i klientów oczekiwania.
Najważniejsze to dostosować zakupiony sprzęt do potrzeb, chcę mieć dobry sprzęt ale nie chcę wychodzić przed szereg...
Czy sądzicie że nie da się zrobić dobrego zdjęcia bez tła, softboxów, asystenta??

Komor
nie zapłaciłem strasznie dużo ale płacę systematycznie dwa razy w roku i jeszcze kilka razy będę płacił więc kwota na pewno mi się zamortyzuje.
Poza tym lepiej się rozwijać niż cofać kwestia tego co chce się osiągnąć.

Usjwo 
Optyczny

komor napisał/a:

że zainwestujesz mniej niż dotąd wydawałeś na sesje, to możesz się zdziwić

Mnie to sie wydaje ze rafcyk24, nie liczy na to ze bedzie taniej, tylko chce te zdjecia zrobic sam, a przy okazji ma pretekst (dla zony :wink: ) zeby kupic nowe zabawki :grin: . Takie przyjemne z pozytecznym. Ja trzymam kciuki, taniej nie bedzie, lepiej na poczatku pewnie tez nie, ale ile zabawy i przyjemnosci.

kozidron
[Usunięty]

rafcyk24 napisał/a:

żebym Cie nie rozczarował, link do którego się odniosłeś to nie zabawa w berka, jeżeli liczysz tylko na światło zastane, nawet w plenerze to się przeliczysz.

rafcyk24 napisał/a:
Czy sądzicie że nie da się zrobić dobrego zdjęcia bez tła, softboxów, asystenta??

Dobre to się jak najbardziej da, tylko mało prawdopodobne, że będziesz chciał je mieć w folderze.

rafcyk24 napisał/a:
nie zapłaciłem strasznie dużo ale płacę systematycznie dwa razy w roku i jeszcze kilka razy będę płacił więc kwota na pewno mi się zamortyzuje.

No to życzę sukcesów i zapytam tak z ciekawości jeszcze czy masz jakiekolwiek pojęcie o obróbce i przygotowaniu do druku i nie pytam złośliwie i nie mam zamiaru Cię broń boże zniechęcać.

Paweł_G 
Maniak

rafcyk24, Haha - wpierw pokazujesz linka do zdjęć na bardzo wysokim poziome a potem się jerzysz jak mówimy Ci prawde? Jeszcze raz piszę - każde z tych zdjęć było wykonane z użyciem dużej ilości sprzętu studyjnego. Spora częśc była robiona na tłach. Na pewno nie robił tego jeden fotoziutek lecz z asystentem lub nawet kilkoma. Jesli nie rozumiesz że profesjonalne zdjęcia wymagają profesjonalnych nakładów to życzę powodzenia w rzeźbieniu samodzielnym.

rafcyk24 
Nowy
D300s

Usjwo napisał/a:
komor napisał/a:

że zainwestujesz mniej niż dotąd wydawałeś na sesje, to możesz się zdziwić

Mnie to sie wydaje ze rafcyk24, nie liczy na to ze bedzie taniej, tylko chce te zdjecia zrobic sam, a przy okazji ma pretekst (dla zony :wink: ) zeby kupic nowe zabawki :grin: . Takie przyjemne z pozytecznym. Ja trzymam kciuki, taniej nie bedzie, lepiej na poczatku pewnie tez nie, ale ile zabawy i przyjemnosci.

dokładnie, dziękuje za zrozumienie :mrgreen:

[ Dodano: Pon 22 Mar, 2010 15:42 ]
Paweł_G napisał/a:
rafcyk24, Haha - wpierw pokazujesz linka do zdjęć na bardzo wysokim poziome a potem się jerzysz jak mówimy Ci prawde? Jesli nie rozumiesz że profesjonalne zdjęcia wymagają profesjonalnych nakładów to życzę powodzenia w rzeźbieniu samodzielnym.

Nie zauważyłem momentu w którym się jeżę bo pisze się to przez "rz".

Po raz kolejny staram się wrócić do tematu wątku ale macie straszną potrzebę rozmawiać o moim doświadczeniu albo raczej o jego braku i o mojej chęci zrobienia czegoś co jest dla mnie sprawą rozwojową.
Nie zrobię identycznych zdjęć bo nie o to mi chodzi, jak byś nie zauważył chce zrobić coś nowego w Naszym kraju i wymaga to poza doświadczeniem w fotografowaniu pewnego pomysłu na zdjęcie a taki posiadam.
Idealnie było by mieć tez doświadczenie ale nie można mieć wszystkiego, z czego tez powinieneś zdawać sobie sprawę bo patrząc na Twoją galerie ślubną widzę dużo standardów.

Ponownie staram się wrócić do tematu zdjęć sukni ślubnych w plenerze i w kościele, czyli w standardowych warunkach, w których pracujecie.
Chce w nowy sposób pokazać modę ślubną, bardziej reportażowo niż studyjnie i tyle.
Nie chcę pstrykać zdjęć do katalogu PRADY tylko pokazać parom młodym jak ubrania będą się komponowały z krajobrazem weselnym.

Zacznę od nowa:

Moja propozycja
Nikon D300s
SB-900
Nikkor 85 f/1.8
i co w podobnej cenie do 70-200 czyli do 3000tyś bo ja odradziliście i po trzech stronach watku to jedyny mój wniosek z tej rozmowy a chciał bym mieć więcej.

Trafiłem na Wasza strone wczoraj, rozmowy które prześledziłem były bardzo miłe i konkretne, nie rozumiem w czym jest problem :-(

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Problem jest w tym, że choć takie zdjęcia wydają się łatwe do zrobienia to łatwymi wcale nie są. Sam się o tym przekonasz chcąc zrobić coś poprawnie. Szybciutko też zrozumiesz czemu ta cała oświetleniowo-blendowa otoczka może być bardzo potrzebna to ładnie zaaranżowanych zdjęć. Bo czym innym jest fotografia ślubna robiona jako reportaż a kompletnie czym innym jest fotografia sukien ślubnych (nawet plenerowa) gdzie DETAL, KOLOR, JAKOŚĆ ma znaczenie pierwszoplanowe. Ja już pomijam ciekawe kadry, niebanalne tła i zgrabne modelki.

Dlatego dałbym sobie spokój z D300s. Potrzebujesz lepszej jakości. Wybrałbym Canona 5D Mk II lub Sony A900 plus kilka jasnych obiektywów. Szkło do macro mile widziane. Jakieś oświetlenie studyjne (podstawowe) też.

AM 
Maniak

Zauwaz jeden fakt. Pracujesz z ludzmi. Musisz szanowac ich czas i prace. A udane zdjecie nie zalezy tylko jak sie zwyklo mowic od fotografa a od modelki tez.

Dlatego nie wchodzi w gre ganianie modelki po plenerze w poszukiwaniu tego swiatla. To swiatlo trzeba stworzyc lub wczesniej dokladnie, bardzo dokladnie zaplanowac sesje.

Jednym slowem - z samym pomyslem to mozna startowac w fotografii krajobrazu do szuflady i uczyc sie techniki w trakcie. Jesli pracujesz z ludzmi i pracujesz by osiagnac konkretny efekt, ktory ma byc zaprezentowany to musisz zdobyc wiedze.

fotostrzal
[Usunięty]

Koledzy wszystko pięknie obrazują, ja tylko chciałbym jedną rzecz powiedzieć. Z 35mm na apsc nawet zaklęciami nie dasz rady zrobić szerokiego kąta...

krisv740
[Usunięty]

fotostrzal, akurat (imho) do pokazanych przykładów zdjęć to i 35 na aps-c wystarczy... pytanie , czy wystarczy samozaparcia ki kasy do zrealizowania marzeń... czasami warto spróbować, czasami wychodzi drogo ....

fotostrzal
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

Ze stałkami o świetnym świetle można zdziałać cuda to prawda, ale nie mogłem się oprzeć odpisania na na stwierdzenie "szeroki kąt może 35?" :oops:

komor 
Moderator

MM napisał/a:
Wybrałbym Canona 5D Mk II lub Sony A900

Świat się kończy. :)

rafcyk24, „zniechęcamy” Cię, żeby uświadomić skalę problemów. To nie jest kwestia typu „jaki aparat i jaki obiektyw?” i już. Ostatnio fotografowałem wnętrza hotelowe dla znajomego architekta wnętrz. Chciał mieć światło zastane, czyli żeby pokazać jak zaprojektował oświetlenie. Ponieważ robiłem to za pieniądze, to dokupiłem trzecią lampę do posiadanych już dwóch. Tyle w temacie światła zastanego. Na ślubach i sukniach się nie znam, ale słuchaj kolegów, którzy się tym zajmują.

jaad75 
Klub Pierdzieli

A moim zdaniem, do wykonania zdjęć z linków z powodzeniem wystarczy jeden fotograf, body APS-C (może być D300, czy cokolwiek innego od 10MP w górę - ba, może to być nawet D80, a bardzo pożądanym jako drugie body byłby np. D40 bez ixa, czy D70s, choć to niestety tylko 6MP), obiektywy typu 35/1.8 i np. 70-200/2.8 i nie więcej niż 2x lampa (choćby SB-800) + statywy i softboksy (od biedy nawet parasolki). Dla wygody jeszcze jakieś radio. No chyba, że ten katalog ma wyjść w naprawdę dużym formacie...

Arek 
Redaktor

MM napisał/a:

No MM, chylę czoła :)

MC 

Arek napisał/a:
MM napisał/a: