Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To o czym pisze Arek to nie są dane które istnieją wyłącznie w tabelkach, jeżeli ktoś robi lub planuje robić duże wydruki musi mieć nazwijmy to pewną świadomość techniczną ile max można wyciągnąć z danej puszki.
MM ma uraz do matematyki, bo jej nie rozumie. Stąd ciągłe utyskiwanie na tabelki. On po prostu wie, że 5D jest lepsze. Bo to magia i plastyka pełnej klatki
dr11, a zauważyłeś, że my rozmawiamy o krajobrazie? Przecież wyraźnie wcześniej napisałem, że ze względu na GO, do portretu (czy też wycinania postaci z tła) FF jest lepsze.
A mając do wyboru używane 5D i nowe 50D oraz patrząc na Twoje wymagania, zdecydowanie wybieram to drugie...
A ja, jako użytkownik 50-ki i 5-tek, zdecydowanie wybrałbym 5D, nawet używany.
Za ok. 4500 zł można kupić takie coś z przebiegiem ok. 6 tyś klatek, czyli w zasadzie nówka. Dokadając 1500 zł. można już kupić 5D Mk II z podobnym przebiegiem.
d.prowadzisz [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Mar, 2010
Arek napisał/a:
W krajobrazie będzie mniej więcej remis pomiędzy starym 5D a 50D. Oba wygenerują mniej więcej te same rozdzielczości w sensie LWPH.
majaki..
Miałem coś napisać i nawet napisałem, ale zrezygnowałem. Żal.. fotografia sprowadza się do trzy lub czteroliterowych skrótów. Cóż.. ludzie potrzebują wspólnych mianowników dla prostych porównań, a najlepiej jakby to była jakiś parametr, matematyczna wartość. Arku, cóż to ma wspólnego z fotografią, raczysz mi to wytłumaczyć? Co dla przeciętnego zjadacza chleba, ba nawet dla profesjonalisty oznaczają te tajemnicze skróty i jak to się przekłada na fotografię? Nie wiem, nie mogę wydrukować A4, A3?
Moim skromnym zdaniem do krajobrazu i portretu i krajobrazu mały obrazek będzie odpowiedni. Canon 28/1.8 to już szeroko, a Canon 85/1.8 daje szansę robić portrety przy f/4.0.. Dwa dobre, szybkie, kompaktowe szkła. Cóż więcej trzeba?
Nie, to nie są majaki. Jeśli LWPH jest taka sama, to oznacza, że obrazy będą takie same w sensie rozdzielczości, czyli dadzą tyle samo szczegółów na tej samej wielkości wydrukach. Na 50D zazwyczaj lepsze będą rogi i to zarówno pod względem rozdzielczości, jak i winiety, zaś 5D będzie miał lepszy DR i taniej kupisz do niego obiektywy szerokokątne.
d.prowadzisz, też miałem coś napisać, ale zrezygnowałem. Zresztą jaad75 napisał w zasadzie wszystko, co było do napisania.
Swoją drogą masz bardzo ciekawy sposób bycia. Zarzucasz majaczenie, a jako argument stawiasz swoją ignorację. I to na forum sprzętowo-technicznym. Gratuluję.
d.prowadzisz [Usunięty]
Wysłany: Sro 24 Mar, 2010
Ja tylko pytam, jak to się ma do fotografii..
Wystarczy się trochę od tego zdystansować, popatrzeć z boku na takie dyskusje i zaczyna to wyglądać kuriozalnie. Człowiek pyta czym będzie mu się wygodniej i łatwiej fotografowało a w odpowiedzi czyta o LWPH
Przecież podczas normalnego, realnego używania aparatu, nie zauważymy różnicy pomiędzy taką czy inną wartością tego parametru. Wymagana rozdzielczość druku choćby w formacie A4/300dpi jest daleko mniejsza od tej którą prezentuje chyba każda lustrzanka cyfrowa dostępna na rynku.
O WIELE ważniejsze jest to, że przy małym obrazku łatwiej uzyskać szeroki kąt, a zdjęcia portretowe mogą być wykonywane bez użycia skrajnych wartości przysłony (85/4.0 daje już małą głębię).
Wybór sprzętu często nie zależy od wykresów czy parametrów, ale od jego realnych wartości użytkowych. Trzeba o tym pamiętać.
Jakoś nie wyobrażam sobie sytuacji, w której komentując świetną fotografię powiem
- wiesz, wszystko pięknie ładnie, ale masz ty za mało el wu pe ha i to widać, musisz z tym coś zrobić stary..
Abstrakcja..
Dobrej fotografii to nie zaszkodzi, a cienkiej nie pomoże.
Testy są pomocne, ale w moim odczuciu nie decydujące.
Nijak. Jak już Ci Arek wyłuszczył szczerze to jest forum sprzętowe nie fotograficzne. Tu nie proponujemy sprzętu do robienia zdjęć krajobrazu, tylko do robienia LWPH i dyskutujemy teoretycznie o tym co się nam wydaje w zdjęciach krajobrazu istotne.
według tego http://www.dofmaster.com/dofjs.html kalkulatora to aps-c ma mniejszą głębię ostrości
dla FF ob. 35 mm, f2, odległosć 5m - głębia ostrości 258 cm
dla aps-c ob. 35mm itd - jak wyzej - dof 157 cm
Wracając do tematu. 50D da lepszą rozdzielczość, szybkość, lepszy AF i większą uniwersalność. Nie bez znaczenia będzie to, że taniej kupisz nowy (z gwarancją) niż używany 5D. Dla odmiany 5D da możliwość uzyskiwania mniejszych GO i lepszy zakres tonalny. Pisząc inaczej, do przyrody, krajobrazów, niedzielnych pstryków, makro, spotterki lepiej nada się 50D. Do portretów, streetphoto, ślubów itp lepiej sprawdzi się 5D.
Warto też, już w momencie zakupu, zastanowić się jakie szkła chcesz podłączyć do tych aparatów, bo to może mocno narzucać wybór. Przykładowo, gdy chcesz mieć ultraszeroki kąt i nie zalezy Ci na świetle, wybór masz w podobnej cenie: EF-S 10-22 kontra EF 17-40 f/4L. Gdy chcesz mieć światło f/2.8 zaczynają się schody cenowe , bo do APS-C możesz kupić Tokinę 11-16 f/2.8, a do FF musisz wejść w 16-35 f/2.8.
W drugą stronę to też działa. Do FF możesz kupić wynalazki w stylu Samyanga 2.8/14 - tanio, jasno i szeroko. W APS-C masz problem. Itd. itp...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10