Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór lustrzanki padł na alfe 500. Jaki obiektyw do 1000 zł?
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 29 Mar, 2010   

nowego samyanga 85/1.4 ;) :D

Reklama

Marian 
Optyczny

A Alfę500 z 18-55 oraz 55-200 za 2900-3000 zł nie bierzesz pod uwagę?
Przecież ten zestaw w Fotojokerze spełnia twe oczekiwania?

irmusiqa 
Uczestnik

No spełnia, ale czy d5000 z 70-300 nie jest lepszy.....

[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 14:18 ]
Hijax, przecież to Ty mnie tak namawiałeś do zbierania na 70-300 VR ...

Marian 
Optyczny

Źle postawione pytanie.

irmusiqa 
Uczestnik

No to inaczej, czy sony 55-200 jest porównywalny do nikkora 70-300 VR ? Szybkość i ostrość AF? celnosć?

Marian 
Optyczny

Nie bój się, konia AF Sony 500 ci też równie celnie złapie.

irmusiqa 
Uczestnik

http://www.pecphoto.com/g...6/KOZERKI+2006/

Nie powiem, że nie mam wątpliwości co do tego sony 55-200..
Przeglądnij zdjęcia w linku.

Marian 
Optyczny

Są o małej rozdzielczości. Jest ich za dużo. Masz jakieś konkretne na myśli? Kilka obejrzałem i nic mi się w oczy złego nie rzuciło.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

irmusiqa napisał/a:
Hijax, przecież to Ty mnie tak namawiałeś do zbierania na 70-300 VR ...

Zgadza się. Nadal uważam, że to świetny obiektyw w bardzo dobrej cenie.

55-200 nie bawiłem się (nie ten system), ale 70-300VR mam i cóż mogę powiedzieć: do fotografowania na wolnym powietrzu - super sprawa. Do hali - ciemne. Ale pamiętaj, że niezależnie od tego czy wybierzesz nikkora, tamrona, sony czy sigme - jeśli to będzie ciemne szkło będziesz miała te same problemy. I nie pomoże VR/IS/OS/VC

Skoro w tych halach nie jest ciemno (tylko na jakiej podstawie tak mówisz?) to musisz wziąć pod uwagę, z VR wsumie nie skorzystasz za bardzo bo czas naświetlania powinien być około 1/300s (mniej nie ma sensu - przecież konie będą w ruchu ;) ), przysłona f/5,6, ISO800 - to daje ekspozycję ok 11-12EV. Trudno to porównać do hali ;)

irmusiqa 
Uczestnik

http://www.ranch.pl/galle...,0,0,hala.html#

Hijax, taką hale mam u siebie w stajni, na takiej będe robić zdjecia na treningach. Zobacz proszę.

Na takiej hali odbywają się najbardziej widowiskowe zawody:
http://www.pecphoto.com/g...SKI+4+SPINS+II/

Co myslisz?

Marian 
Optyczny

Myślisz że 18-55 to do koni ci się nie przyda? Do koni lepiej mieć dwa, niż jeden długi zaczynający się od 105 mm efektywnej ogniskowej.

irmusiqa 
Uczestnik

No ale ja będę miała dwa! ten podstawowy mi jest bez dwóch zdań potrzebny, chociazby do domu czy na imprezy.
Chce d5000 z 18-55 i 70-300 albo sony a500 z 18-55 i 52-200

Marian 
Optyczny

Sony daje ci jeszcze najlepsze na rynku LV. Jeśli ci ono nieprzydatne to z Sony możesz wybrać jeszcze tańszy model bez LV. Różnica w cenie będzie większa.
Ten d5000 ma też wady, ale może te opisane nie mają dla ciebie znaczenia.
Jest różnica w cenie między oboma zestawami ale także ich wadami.
Myślę że nie zauważysz różnicy na zdjęciach z obu, jeśli nie będziesz robić dużych odbitek.

irmusiqa 
Uczestnik

Mam kase na 70-300.. Nadal jestem bardziej skłonna, żeby jego kupić..
Chociaż nie jestem jeszcze nadal w 100% pewna.

Hijax, jak obczaisz te linki do hal, na których będę robić zdjęcia, to powiedz mi proszę jak według Ciebie sobie na nich poradzi 70-300

Szninkiel 
Rozmowny

Takich postów może być jeszcze z 1000 :-) w tym wątku
...w sumie Canon 450D czy Nikon D5000? A który pasek na szyje Ci się lepiej podoba ;-)

Co nie wybierzesz - będzie dobrze! :cool:

Odpowiedz do tematu