Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamron 70-200/f2.8 czy systemowy SONY 70-200/f2.8G
Autor Wiadomość
tecmax 
Nowy

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   Tamron 70-200/f2.8 czy systemowy SONY 70-200/f2.8G

Witam

Ostatnio doszedłem do wniosku że chciał bym w swojej szklarni jasne tele, Wcześniej na wyjazd zakupiłem 18-200 ale to nie jest to czego oczekiwałem, owszem zakres ogniskowych jest ok ale po dokształceniu sie i praktyce stwierdziłem że: za wolno, za ciemno i wolę posiadać kilka szkiełek o lepszych parametrach. W szlarni zostaje SAL18-55 KITOWY (na razie), Na lato chce jasne tele 70-200, być może na jesieni zamienię kita na coś w stylu 18-70f2,8 i jakaś jasna 50 i może UWA jak starczy kaski.

Teraz pytanie na temat:
Czy warto dopłacać drugie tyle do obiektywu systemowego?? czy lepiej Tamron plus jakieś dodatkowe szkiełka.
Jakie sa plusy szkła systemowego SONY 70-200
a jakie Tamrona o tych samych parametrach.

Nie chodzi mi o to czy wydać dwa razy więcej lecz o to co dostanę w zamian za większą kasę

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   

Sony to bardzo dobry obiektyw. Ostry, niewielka CA, bardzo przyjemny bokeh (jak na zuma).
Z Tamronem miałem przyjemność dosyć krótko, ale jakoś bardzo mnie nie rozczarował. Oczywiście sama jakość wykonania jest nieporównywalna, ale i cena także.
Można jeszcze wziąć pod uwagę Minoltę 80-200/2.8, ale je znam tylko z opowieści.

dżony 
Rozmowny

jak rozpatrujesz tak drogie szkło jak 70-200 G
to może zmiana systemu + tańsza sigma, albo tamron?
takie moje sceptyczne zdanie :P
sam zmienilem na C. :)

tecmax 
Nowy

od nie dawna jestem posiadaczem S A550, jestem z niej bardzo zadowolony. Nie jestem profesjonalistą a do pełni szczęścia brakuje mi tylko kilku szkiełek. No bo przeciez nie sprzet sie liczy tylko fotograf, a sprzęt tylko może ułatwić. Docelowo moja szklarnia ma wygladac nastepująco:

UW czyli np sigma 10-20
jasny zamiennik kitowego 18-55 (ale to w przyszłości na razie ten mi wystarcza)
Jasne tele 70-200 to w najbliższym czasie:):)
50/1,4
Może do tego coś stałego do portretów np 85 lub 100.

Taki zestaw zapewni mi pełna uniwersalność

Z puszki jestem zadowolony, wiec raszej zmiana systemu nie jest brana po uwagę.

MC 

Zastanów się nad Sigmą 70-200, ale bez HSM. Bardzo szybki AF i dobra jakość optyczna. Kosztuje niecałe 2tys.

Sunders 

dżony napisał/a:

Zmiana systemu na canona nie ma sensu.Tamron na pewno nie będzie lepiej pracował z canonem niż z sony.
Jeśli różnica między tamronem 70-200/2,8 a sony 70-200/2,8G jest podobna do tej jaka dzieli tamrona od canona 70-200/2,8 to brałbym sony.
MC, czy ten obiektyw sony dorównuje klasą canonowi 70-200/2,8?

MC 

Miałem do dyspozycji tylko wersję bez IS, ze starym 5D oraz A900 z Sonym.
Optycznie - trochę lepiej Sony. AF trochę lepszy Sony. Wykonanie i ogólne wrażenia - Sony :oops:

Sunders 

tecmax, jak Cię stać to bierz sony-nie baw się w półśrodki.

RB 

dżony napisał/a:
takie moje sceptyczne zdanie :P
sam zmienilem na C. :)

Ma zmieniac system na Canona aby przykręcic do tego... Tamrona lub Sigmę? A do Sonolty nie może? Czy ja kompletnie niczego nie czaję czy juz zidiociałem i jakiegoś ukrytego mesydżu nie widzę?

MC 

RB, niczego nie można wykluczyć :lol:

RB 

MC napisał/a:
RB, niczego nie można wykluczyć :lol:

pocieszyciel się znalazł... :roll:

Sunders 

RB napisał/a:
pocieszyciel się znalazł...

A co, kanonier to już sonolciarza nie może pocieszyć :???: :lol:

SlawGaw 
Optyczny

Tu ostatnio pojawił się test Sony 70-200 2,8 G
http://www.dpreview.com/l...70-200_2p8_m15/
Jak się dobrze poszuka to i test Tamrona się tam znajdzie.

Do A550 i do nieprofesjonalnych zastosowań brałbym Tamrona, głównie z powodu ceny i faktu ze zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na inne obiektywy, chyba że kasa to nie problem.
Tamron jest lżejszy więc będzie wygodniejszy z tak "małym" aparatem jak A550, Sony warto kupić dla trwałości co szczególnie ważne przy zarabianiu na zdjęciach.
Za cenę Sony można kupić dwa Tamrony.

Jest jeszcze stara Minolta 80-200 2,8, jednak rzadko pojawia się możliwość jej kupna, a to dobry i trwały obiektyw. Więcej o nim tu
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10498

i jeszcze jeden temat o tym
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10390

RB 

Sunders napisał/a:
RB napisał/a:
pocieszyciel się znalazł...

A co, kanonier to już sonolciarza nie może pocieszyć :???: :lol:

Minolciarza, minolciarza proszę... ze względów obiektywnych uzytkującego korpus Sony :-)

dżony 
Rozmowny

a tam :)

pewnie że każdy ma osobiste preferencje, Sony G to super sprzęcior i warto go brać :)
wiedzialem że moja odpowiedz spotka się z ruchem oporu :P

Odpowiedz do tematu