Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 Tamron 70-200/f2.8 czy systemowy SONY 70-200/f2.8G
Witam
Ostatnio doszedłem do wniosku że chciał bym w swojej szklarni jasne tele, Wcześniej na wyjazd zakupiłem 18-200 ale to nie jest to czego oczekiwałem, owszem zakres ogniskowych jest ok ale po dokształceniu sie i praktyce stwierdziłem że: za wolno, za ciemno i wolę posiadać kilka szkiełek o lepszych parametrach. W szlarni zostaje SAL18-55 KITOWY (na razie), Na lato chce jasne tele 70-200, być może na jesieni zamienię kita na coś w stylu 18-70f2,8 i jakaś jasna 50 i może UWA jak starczy kaski.
Teraz pytanie na temat:
Czy warto dopłacać drugie tyle do obiektywu systemowego?? czy lepiej Tamron plus jakieś dodatkowe szkiełka.
Jakie sa plusy szkła systemowego SONY 70-200
a jakie Tamrona o tych samych parametrach.
Nie chodzi mi o to czy wydać dwa razy więcej lecz o to co dostanę w zamian za większą kasę
Sony to bardzo dobry obiektyw. Ostry, niewielka CA, bardzo przyjemny bokeh (jak na zuma).
Z Tamronem miałem przyjemność dosyć krótko, ale jakoś bardzo mnie nie rozczarował. Oczywiście sama jakość wykonania jest nieporównywalna, ale i cena także.
Można jeszcze wziąć pod uwagę Minoltę 80-200/2.8, ale je znam tylko z opowieści.
od nie dawna jestem posiadaczem S A550, jestem z niej bardzo zadowolony. Nie jestem profesjonalistą a do pełni szczęścia brakuje mi tylko kilku szkiełek. No bo przeciez nie sprzet sie liczy tylko fotograf, a sprzęt tylko może ułatwić. Docelowo moja szklarnia ma wygladac nastepująco:
UW czyli np sigma 10-20
jasny zamiennik kitowego 18-55 (ale to w przyszłości na razie ten mi wystarcza)
Jasne tele 70-200 to w najbliższym czasie:):)
50/1,4
Może do tego coś stałego do portretów np 85 lub 100.
Taki zestaw zapewni mi pełna uniwersalność
Z puszki jestem zadowolony, wiec raszej zmiana systemu nie jest brana po uwagę.
jak rozpatrujesz tak drogie szkło jak 70-200 G
to może zmiana systemu + tańsza sigma, albo tamron?
Zmiana systemu na canona nie ma sensu.Tamron na pewno nie będzie lepiej pracował z canonem niż z sony.
Jeśli różnica między tamronem 70-200/2,8 a sony 70-200/2,8G jest podobna do tej jaka dzieli tamrona od canona 70-200/2,8 to brałbym sony.
MC, czy ten obiektyw sony dorównuje klasą canonowi 70-200/2,8?
Miałem do dyspozycji tylko wersję bez IS, ze starym 5D oraz A900 z Sonym.
Optycznie - trochę lepiej Sony. AF trochę lepszy Sony. Wykonanie i ogólne wrażenia - Sony
jak rozpatrujesz tak drogie szkło jak 70-200 G
to może zmiana systemu + tańsza sigma, albo tamron?
takie moje sceptyczne zdanie
sam zmienilem na C.
Ma zmieniac system na Canona aby przykręcic do tego... Tamrona lub Sigmę? A do Sonolty nie może? Czy ja kompletnie niczego nie czaję czy juz zidiociałem i jakiegoś ukrytego mesydżu nie widzę?
Do A550 i do nieprofesjonalnych zastosowań brałbym Tamrona, głównie z powodu ceny i faktu ze zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na inne obiektywy, chyba że kasa to nie problem.
Tamron jest lżejszy więc będzie wygodniejszy z tak "małym" aparatem jak A550, Sony warto kupić dla trwałości co szczególnie ważne przy zarabianiu na zdjęciach.
Za cenę Sony można kupić dwa Tamrony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9